ΤΟΠΙΚΑ

Οκτώ εκατ. ευρώ για έρευνα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

οκτώ-εκατ-ευρώ-για-έρευνα-στο-πανεπιστ-135495

Θα διερευνηθεί η δυνατότητα άμβλυνσης της κλιματικής αλλαγής

Ερευνα αξίας 8 εκατ. ευρώ θα παράγει μέσα στην επόμενη τετραετία το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η ερευνητική του πρόταση που επιλέχθηκε ανάμεσα σε 59 που υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα HORIZON 2020 εστιάζει στην κλιματική αλλαγή.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετείχε σε ερευνητική πρόταση στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρόγραμμα HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για έρευνα πάνω στο θέμα Water – 2b: Ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για την επισιτιστική ασφάλεια, ενέργεια χαμηλού άνθρακα, βιώσιμη διαχείριση νερού και άμβλυνση κλιματικής αλλαγής.

Συνολικά 59 προτάσεις υποβλήθηκαν και επελέγησαν για χρηματοδότηση μόνο 2 (ποσοστό επιτυχίας 3%).

Η πρόταση που υπέβαλε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με κύρια ερευνήτρια την Αν. Καθηγήτρια Χρυσή Λασπίδου και με ακρωνύμιο SIM4NEXUS ήταν μία από αυτές που επιλέχθηκαν και επικεντρώνεται στο nexus (σχέση, διασύνδεση) μεταξύ του νερού – ενέργειας – επισιτιστικής ασφάλειας – χρήσεων γης και κλίματος κάτω από την επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 8 εκατ. ευρώ και η διάρκειά του είναι 4 χρόνια.

Το SIM4NEXUS θα αναπτύξει καινοτόμες τεχνολογίες που θα διευκολύνουν το σχεδιασμό πολιτικών και θα γεφυρώσουν τα κενά γνώσης και τεχνολογίας στην περιοχή. Στόχος του προγράμματος είναι να αναπτύξει μία μεθοδολογία ολοκλήρωσης χρησιμοποιώντας την προσέγγιση της επιστήμης πολυπλοκότητας (complexity science) και ένα Παιχνίδι Σοβαρού Σκοπού (Serious Game) ως εργαλείο ολοκλήρωσης για τον έλεγχο και την εκτίμηση πολιτικών αποφάσεων. Το Παιχνίδι Σοβαρού Σκοπού θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να λειτουργεί σε διαφορετικές κλίμακες -σε επίπεδο περιφέρειας, κράτους, ηπείρου και παγκόσμιο- αλλά και σε διαφορετικούς χρονικούς ορίζοντες-βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. H Ελλάδα (σε επίπεδο χώρας) είναι μία από τις μελέτες περίπτωσης για τις οποίες θα αναπτυχθεί το Παιχνίδι Σοβαρού Σκοπού.

Συντονιστής του προγράμματος είναι το WageningenLEI (Ολλανδία) και η ομάδα απαρτίζεται από 26 εταίρους από 15 χώρες. Tο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι ο μοναδικός εταίρος από Ελλάδα, ενώ στην ομάδα συμμετέχουν ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες παγκοσμίου κύρους όπως Cambridge University (UK), Potsdam – Institut für Klimafolgenforschung (Germany), IHEDelft (The Netherlands), Universit yof Exeter (UK), DHI (Denmark), KTH RoyalI institute of Technology (Sweden) και άλλοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου