ΤΟΠΙΚΑ

Απεργούν την Τετάρτη 2 Μαρτίου οι δικαστικοί υπάλληλοι στον Βόλο

απεργούν-την-τετάρτη-2-μαρτίου-οι-δικασ-134755

Με αιχμή τα μισθολογικά, τις κενές οργανικές θέσεις και το κτιριακό

Συμμετέχει ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Βόλου στην 24ωρη απεργία που κήρυξε για την Τετάρτη 2 Μαρτίου η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ).

Η πρόεδρος του Συλλόγου Κατερίνα Ρεντζελά τόνισε ότι κλάδος έχει πάγια άλυτα ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τα μισθολογικά τα οποία δεν έχουν επανέλθει στην πρότερη κατάσταση μετά τις μεγάλες μειώσεις της οικονομικής κρίσης.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι κακές συνθήκες εργασίας επιδεινώνονται συνεχώς και σε καμία περίπτωση δεν οδηγούν στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Βόλου αναμένεται να συνεδριάσει σύντομα και να λάβει και τυπικά απόφαση συμμετοχής.

Συντάσσεται με την ΟΔΥΕ που εξέπεμψε κραυγή αγωνίας για τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, επί 8.769 οργανικών θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων όλων των Κλάδων και Κατηγοριών, υπηρετούν σήμερα 5.966, δηλαδή υπάρχουν 2.803 οργανικά κενά, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 31,69% των οργανικών θέσεων, ενώ την ίδια στιγμή, διαγωνισμοί πρόσληψης του ΑΣΕΠ, που ξεκίνησαν το 2017, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

Η αναλογία Δικαστικών Υπαλλήλων προς Δικαστικούς Λειτουργούς είναι 1,34:1 (5966 υπηρετούντες Δικαστικοί Υπάλληλοι προς 4429 υπηρετούντες Δικαστικούς Λειτουργούς), ενώ σε πάρα πολλά δικαστήρια της χώρας η αναλογία αυτή ανατρέπεται δραματικά και γίνεται 1:3 (δηλαδή ένας Δικαστικός Υπάλληλος για κάθε τρεις Δικαστικούς Λειτουργούς), όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 3,5:1.

Παραθέτοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της δικαιοσύνης η Ομοσπονδία τονίζει ότι η επίλυση μιας διαφοράς στα Πολιτικά Δικαστήρια χρειάζεται περίπου 3 – 4,5 χρόνια μέχρι την οριστική εκτέλεση της απόφασης, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 1,5 χρόνος.

Επιπλέον, η ολοκλήρωση μιας υπόθεσης στα Ποινικά Δικαστήρια απαιτεί 4 – 5 χρόνια, ενώ τα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια έχουν την τρίτη θέση στην Ε.Ε. σε εκκρεμείς υποθέσεις και ο μέσος χρόνος εκδίκασης αυτών είναι 3,5 – 5 χρόνια.

Μεταξύ άλλων στο διεκδικητικό της πλαίσιο περιλαμβάνεται τη δυνατότητα online πρόσβασης στις δικαστικές αίθουσες, ανέγερση νέων δικαστικών κτιρίων, βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών, αποκατάσταση των μειώσεων των μισθολογικών.

Κ.Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου