Δραματική μείωση της κίνησης που οδηγεί τους παραγωγούς σε απόγνωση
Μείωση σε ποσοστό 50% εμφανίζει η κίνηση στις λαϊκές αγορές της περιοχής μας, λόγω της οικονομικής δυστοκίας που δημιούργησε η κρίση στο καταναλωτικό κοινό.
Την ίδια στιγμή, αυξάνεται ο αριθμός των καταναλωτών οι οποίοι πηγαίνουν στη λαϊκή όταν κλείνουν τα υπαίθρια πωλητήρια φρούτων και λαχανικών, προκειμένου να προμηθευτούν σε πολύ χαμηλές τιμές τα απολύτως αναγκαία.
Η εικόνα των χαμηλόμισθων, των άνεργων και των χαμηλοσυνταξιούχων που αναζητούν φρούτα και λαχανικά στα τελάρα που πετούν οι παραγωγοί όταν κλείνει η λαϊκή, είναι πλέον συνηθισμένη και αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργήσει η κρίση.
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» όπως αναφέρει ο Απόστολος Τσακανίκας, πρόεδρος Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Νομού Μαγνησίας και προσθέτει πως «όσο περνάει ο καιρός χειροτερεύουν τα πράγματα, γιατί οι πελάτες των λαϊκών αγορών είναι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις στα εισοδήματά τους».
Οι μέρες κατά τις οποίες παρατηρείται κίνηση στις λαϊκές, συμπίπτουν κατά κανόνα με τις ημερομηνίες της καταβολής μισθών και συντάξεων, με τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου να περιορίζει δραματικά τις αγορές ακόμη και των αναγκαίων ειδών διατροφής.
«Ο κόσμος θέλει να αγοράσει φρούτα και λαχανικά, αλλά δεν φτάνουν τα χρήματά τους και επιλέγουν κατ’ ανάγκη καλής ποιότητας και όσο γίνεται πιο φθηνά προϊόντα» υπογραμμίζει ο ίδιος.
Οι ηλικίες των καταναλωτών που ψωνίζουν από τη λαϊκή είναι άνω των 30 ετών, πολλοί συνταξιούχοι, αλλά και φοιτητές, κυρίως το Σάββατο ή όταν τους το επιτρέπει το φορτωμένο πρόγραμμά τους.
Η τάση των πωλήσεων είναι σε γενικές γραμμές πτωτική, η διαφορά είναι εμφανής, κυρίως τα τρία τελευταία χρόνια και τα συναισθήματα απόγνωσης και έντονου προβληματισμού των 200 περίπου παραγωγών που διαθέτουν τα προϊόντα τους αποκλειστικά στις λαϊκές αγορές, είναι απολύτως δικαιολογημένη.
Στο μεταξύ, ο αγώνας για την εξασφάλιση του μεροκάματου γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος «γιατί και οι τιμές είναι συμπυκνωμένες και το κόστος παραγωγής παραμένει στα αυξημένα επίπεδα που είχαν σημειωθεί πριν από την κρίση, ενώ η αγοραστική δύναμη είναι πάρα πολύ μειωμένη. Όλα είναι αρνητικά» σχολιάζει ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών. Το μέλλον, με βάση τα παραπάνω «είναι αβέβαιο κι αν δεν αλλάξει κάτι, δεν θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε» καταλήγει ο ίδιος.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ