ΤΟΠΙΚΑ

Γραφειοκρατικό φρένο για ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ

γραφειοκρατικό-φρένο-για-ασθενοφόρα-133381
Στις γραφειοκρατικές διαδικασίες του Υπουργείου Υγείας οφείλεται η καθυστέρηση για την προμήθεια ασθενοφόρων μέσω του ΕΣΠΑ για το ΕΚΑΒ, απάντησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε ερώτηση του επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» Κώστα Πουλάκη.
Σύμφωνα με την Περιφέρεια, παρά τις συνεχείς πιέσεις του Κ. Αγοραστού προς την ηγεσία του υπουργείου και την άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών της, ο διεθνής διαγωνισμός -κοινός για όλες τις Περιφέρειες- προκηρύχτηκε μόλις στις 23/7/2012 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης.
Η Περιφέρεια δίνει τη δική της μάχη, όπως αναφέρει, για να μην αποδεσμευτούν πόροι του ΕΣΠΑ από έργα Υγείας, παρότι οι καθυστερήσεις είναι σημαντικές. Στις μεγαλύτερες καθυστερήσεις καταγράφεται η προμήθεια 13 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλία, χωρίς όμως να ευθύνεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Διαχειριστική Αρχή, όπως επισημαίνεται.
Το έργο εντάχθηκε τον Ιανουάριο 2011 στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με προϋπολογισμό 910.000 ευρώ και δικαιούχο το ΕΚΑΒ και αφορά στην προμήθεια ασθενοφόρων οχημάτων τύπου «Β», τα οποία έχουν τη δυνατότητα βασικής υποστήριξης ζωτικών λειτουργιών και μεταφοράς του πάσχοντος και δυνητικά (σε έκτακτες περιστάσεις) μεταφορά και υποστήριξη δύο ασθενών.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διευκρινίζει ότι το έργο έχει την ιδιαιτερότητα να είναι μέρος Διαγωνισμού συνολικής προμήθειας 167 ασθενοφόρων και 19 κινητών μονάδων και για τις 13 Περιφέρειες της χώρας, με διακριτή ένταξη στα Προγράμματα του ΕΣΠΑ των 13 Περιφερειών.
Ως εκ τούτου, τα τεύχη δημοπράτησης του έργου και ο διαγωνισμός είναι ένας και ενιαίος για όλη τη χώρα. Αποτέλεσμα αυτού, οι προεγκρίσεις τευχών από όλες τις Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών και οι αναδράσεις του ΕΚΑΒ, προκειμένου να επιτευχθεί κοινή συμφωνία έγκρισης, να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.
Σήμερα το έργο βρίσκεται στην πρώτη φάση αξιολόγησης (εξέταση πληρότητας φακέλων προσφορών). Έχουν κατατεθεί τρεις προσφορές. Το 1ο πρακτικό αναμένεται να υποβληθεί στο Δ.Σ. του Ε.Κ.Α.Β. εντός του Οκτωβρίου 2012. Με την έγκρισή του μετρά διορία δέκα εργάσιμων ημερών για τυχόν ενστάσεις. Στην συνέχεια και εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση αξιολόγησης (τεχνικές προδιαγραφές) στις αρχές Νοεμβρίου. Εάν δεν υπάρξουν εμπλοκές με ενστάσεις προβλέπεται η συμβασιοποίηση του έργου στις αρχές του 2013.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου