ΤΟΠΙΚΑ

Ποτάμι… αγροτών από το Πήλιο

ποτάμι-αγροτών-από-το-πήλιο-133098

Διαδήλωση στο κέντρο του Βόλου με καθολικό αίτημα την απόσυρση του ασφαλιστικού

Οι δυσμενείς επιπτώσεις που θα δημιουργήσουν ασφαλιστικό και φορολογικό, ένωσαν σε μία «γροθιά» τους αγρότες του Πηλίου που πραγματοποίησαν την Τρίτη μία πρωτοφανή σε μαζικότητα και δυναμισμό κινητοποίηση στο Βόλο καθώς περισσότεροι από 500 αγρότες διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο ασφαλιστικό αλλά και το φορολογικό που έρχεται.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Καθολική απαίτησή τους, η απόσυρση της επίμαχης κυβερνητικής πρότασης που όπως δήλωσαν θα τους οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό. Παρά την οργή και την αγανάκτησή τους, οι αγρότες διαδήλωσαν ειρηνικά. Με έντονο συμβολισμό η πορεία τους καθώς των διαδηλωτών προπορεύονταν αγροτικό αυτοκίνητο που μετέφερε ομοίωμα φέρετρου που έφερε τις υπογραφές αγροτών κτηνοτρόφων, αλιέων και μελισσοκόμων της περιοχής για να καταδειχθεί όπως τονίστηκε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο αποτελεί «ταφόπλακα» για τον αγροτικό κόσμο. Πρώτος σταθμός μετά τη μετάβασή τους στο Βόλο και την πορεία στους κεντρικούς δρόμους, η εφορία όπου πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό για να ακολουθήσει και νέα πορεία στο κέντρο του Βόλου με κατάληξη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η κινητοποίηση όπως προανήγγειλαν οι ίδιοι είναι μόνο η αρχή.

Το πρωινό ραντεβού των αγροτών ήταν στον Περιφερειακό δρόμο στο ύψος της Ιωλκού. Αγρότες από τη Ζαγορά, τη Μακρυράχη, το Πουρί, το Ανήλιο, τον Κισσό και τα γύρω χωριά μετά την προσυγκέντρωση στο Καράβωμα, ξεκίνησαν κομβόι για το Βόλο. Στο ύψος του περιφερειακού στην είσοδο της πόλης, έσμιξαν με τους συναδέλφους τους από τα Λεχώνια, την Αγριά, τις Μηλιές, την Αργαλαστή, τις Αφέτες, τα Καλά Νερά και τα άλλα χωριά του Νοτίου Πηλίου. Ολοι μαζί σχηματίζοντας ένα κομβόι περίπου 300 αγροτικών αυτοκινήτων με υψωμένες τις μαύρες σημαίες, κατευθύνθηκαν μετά από συνεννόηση με την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας και την Τροχαία Βόλου στο λιμάνι όπου στάθμευσε ο μεγαλύτερος όγκος των αυτοκινήτων μετά τη μηχανοκίνητη πορεία.

Περίπου 500 αγρότες, ξεκίνησαν με πανό και πλακάτ για την εφορία του Βόλου όπου πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό. Της πορείας προπορεύονταν ένα αγροτικό αυτοκίνητο πάνω στο οποίο οι αγρότες είχαν τοποθετήσει ένα φέρετρο, θέλοντας να συμβολίσουν τον αφανισμό που υφίσταται ο αγροτικός κόσμος και τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει η ψήφιση του ασφαλιστικού και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ακολουθεί.

Στο πλευρό τους ο δήμαρχος Ζαγοράς Πατής Κουτσάφτης καθώς και αντιπροσωπεία από το μπλόκο του Αερινού με το Νίκο Αγγελή που κάλεσε τους αγρότες του Πηλίου να παραμείνουν ενωμένοι διεκδικώντας επίλυση των προβλημάτων των μικρομεσαίων αγροτών.

Συντονισμός δράσης και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους

Οι εκπρόσωποι των αγροτών του Πηλίου δήλωσαν την Τρίτη ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με διάφορες μορφές μέχρι να πειστεί η κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και να μην προχωρήσει στη νομοθέτηση του φορολογικού.

«Ο αγροτικός κόσμος ξεσηκώθηκε. Βγήκε στους δρόμους. Η σημερινή κινητοποίηση είναι πρωτόγνωρη για το Πήλιο και τη Μαγνησία ολόκληρη. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι να δικαιωθούμε, διότι αλλιώς θα αφανιστούμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Α.Σ. Πηλίου και Βορείων Σποράδων Γιάννης Διανελλάκης.

Στο ίδιο ύφος και ο Βάιος Κομνηνός, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς, που υπογράμμισε ότι εάν εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά θα ξεκληριστεί η μικρομεσαία αγροτιά για αυτό και κάλεσε όλους τους συναδέλφους του να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να μείνουν στα κτήματα με ψηλά το κεφάλι. Τα μέτρα είναι βάναυσα. Συντασσόμαστε με τις δυνάμεις των μπλόκων που στηρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρόκειται καθαρά για την επιβίωσή μας. Εάν δεν ξεσηκωθούμε θα τελειώσουμε» σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος του Α.Σ. Λεχωνίων Γιώργος Τσακνάκης εξαίροντας το δυναμισμό και το ηθικό των συναδέλφων του.

Για βάρβαρη αντιαγροτική πολιτική που θα αφανίσει τους αγρότες εάν δεν ξεσηκωθούν οι αγρότες και δεν απαιτήσουν απόσυρση του νομοσχεδίου έκανε λόγο από την πλευρά του ο Νίκος Αγγελής από το μπλόκο του Αερινού που ήταν στο πλευρό των αγροτών λίγο πριν αναχωρήσει για το μπλόκο της Νίκαιας όπου ήταν προγραμματισμένη πανελλαδική σύσκεψη για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Πρέπει η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο και να καθίσει να συζητήσει με τους αγρότες τις προτάσεις τους. Η δημοτική αρχή είναι στο πλευρό των αγροτών υπογράμμισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Πατής Κουτσάφτης που ήταν εξαρχής μαζί με το κομβόι των διαδηλωτών από το Ανατολικό Πήλιο.

Ο κ. Κουτσάφτης εξάλλου κατήγγειλε ότι μία μερίδα αγροτών από το μπλόκο των Μικροθηβών αρνήθηκε το αίτημα των αγροτών του Πηλίου να μεταβούν στο μπλόκο. «Είναι απαράδεκτο και το καταγγέλλω, οι προσωπικές ενστάσεις που μπορεί να έχουν ορισμένοι να απαγορεύουν στους αγρότες του Πηλίου να μεταβούν εις ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους τους. Οι στιγμές είναι κρίσιμες για να εγείρουν ορισμένοι τέτοια ζητήματα» κατέληξε.

Εκφραση συμπαράστασης από επαγγελματίες και συλλογικότητες

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ζαγοράς «Ξένιος Ζευς» και το Δ.Σ. στηρίζει ομόφωνα όπως τονίζει «το δίκαιο Αγώνα των Αγροτών και όλων των Κοινωνικών Ομάδων που πλήττονται από το Νέο ασφαλιστικό και Φορολογικό Νομοσχέδιο. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε όλοι οι κλάδοι πρέπει να είμαστε στον αγώνα μαζί χωρίς διακρίσεις και αυτό θα πράξουμε ακόμη μια φορά αν χρειαστεί»,

Εξάλλου αντιπροσωπεία της ΛΑΕ Μαγνησίας παρευρέθηκε στη σύσκεψη αγροτών Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς στο Πορφυρογένειο Πνευματικό κέντρο της Αγριάς.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση «εκ μέρους της ΛΑΕ τη σύσκεψη χαιρέτησε ο Κων. Δελημήτρος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και πρώην βουλευτής της ΛΑΕ Μαγνησίας και τόνισε την πλήρη και αμέριστη υποστήριξη του Μετώπου στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι αγρότες προκειμένου να καλλιεργούν και να ζουν με αξιοπρέπεια στη γη τους. Μετά το τέλος της σύσκεψης, η αντιπροσωπεία της ΛΑΕ συναντήθηκε με το συντονιστικό αγώνα των αγροτών της Ζαγοράς που με τη σειρά τους υποστήριξαν ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός του αγώνα των αγροτών με εκείνον των άλλων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων (επαγγελματοβιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες) που ισοπεδώνονται με το μνημόνιο – οδοστρωτήρα της μνημονιακής ψευτοΑριστεράς».

Εστησαν το δικό τους «μπλόκο» στην εφορία

Αντιπροσωπεία τους επέδωσε ψήφισμα

Με πορεία από το λιμάνι του Βόλου οι 500 περίπου αγρότες κρατώντας πανό και πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα κατά του ασφαλιστικού και της κυβέρνησης πραγματοποίησαν πορεία και διά της οδού Λαμπράκη και Παπαδιαμάντη έφτασαν στην εφορία του Βόλου. Των διαδηλωτών προπορεύονταν ένα αγροτικό αυτοκίνητο πάνω στο οποίο είχε τοποθετηθεί ένα φέρετρο, ενώ την ίδια ώρα οι κόρνες του Ι.Χ. διαπερνούσαν την ατμόσφαιρα.

Στην εφορία αφού συγκεντρώθηκαν όλοι οι διαδηλωτές, αντιπροσωπεία εκπροσώπων από τους αγροτικούς συλλόγους επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αναπληρωτή Διευθυντή Απ. Αποστολάκη, για συμβολικούς κυρίως λόγους, όπως τονίστηκε, προκειμένου να καταδειχθεί η καθολική αντίδραση των αγροτών στα νέα μέτρα φορολόγησης.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών πέρασαν και από αρκετά γραφεία συνομίλησαν με υπαλλήλους και ζήτησαν τη συνδρομή τους προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο αντίδρασης απέναντι στα επίμαχα νομοσχέδια.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών συναντήθηκαν και με τον πρόεδρο των εργαζομένων Κώστα Βαΐτση στον οποίο και μετέφεραν το αίτημά τους για συμπαράσταση. Ο πρόεδρος των εργαζομένων δήλωσε αλληλέγγυος και μάλιστα μετέφερε αυτό το μήνυμα διά ζώσης στους ίδιους τους αγρότες κάτω στο δρόμο όπου κατέβηκε μαζί με τους αγροτοσυνεταιριστές για να εκφράσει τη συμπαράστασή του δηλώνοντας πως το νέο ασφαλιστικό θίγει εξίσου όλες τις κοινωνικές τάξεις και ότι αυτό θα πρέπει ενιαία να εκφραστεί και στις 4 Φεβρουαρίου στην πανεργατική απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην οποία θα συμμετέχουν και όλες οι επαγγελματικές τάξεις αλλά και ο αγροτικός κόσμος.

Πεντακόσιοι περίπου διαδηλωτές αγρότες συγκεντρώθηκαν έξω από την εφορία και πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό

Οι εκπρόσωποι της κινητοποίησης επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αναπληρωτή διευθυντή της ΔΟΥ Απ. Αποστολάκη

Με το φέρετρο… στο αγροτικό στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Oι διαδηλωτές αποδοκίμασαν την κυβερνητική πρόταση

Οι διαδηλωτές μετά από μία περίπου ώρα συμβολικής διαμαρτυρίας στην Εφορία, κατευθύνθηκαν πεζή και πάλι με πορεία μέσω των κεντρικών δρόμων της πόλης στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Ελευθερίας.

Μπροστά στην είσοδο των γραφείων από όπου νωρίτερα είχαν αποχωρήσει όλοι εκτός από το Μιχάλη Καστρινάκη αναπληρωτή Γραμματέα της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, στάθμευσε πρώτο το αγροτικό αυτοκίνητο το οποίο μετέφερε το φέρετρο, ενώ την ίδια ώρα έφταναν και οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης.

Παρά την ένταση των αγροτών και τις αποδοκιμασίες και τα γιουχαΐσματα που ακούστηκαν από μία μερίδα διαδηλωτών, η συγκέντρωση ήταν ειρηνική. Οι επικεφαλής της κινητοποίησης που μπροστά στην είσοδο των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο, επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον κ. Καστρινάκη, από τον οποίο και ζήτησαν να μεταφέρει την οργή τους και την αγανάκτησή τους στους βουλευτές του κόμματος μαζί με το αίτημα να αποσυρθεί το επίμαχο νομοσχέδιο. Διαμήνυσαν μάλιστα ότι πρέπει να γίνει σαφές προς τους κυβερνητικούς βουλευτές ότι είναι καθολική απαίτηση των διαδηλωτών να μην ψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο.

Υπέρ του διαλόγου

Ο Μιχ. Καστρινάκης, σε δηλώσεις του λίγο αργότερα στα τοπικά ΜΜΕ έκανε γνωστό ότι θα προγραμματιστεί συνάντηση με τους βουλευτές του κόμματος και τους αγρότες του Πηλίου, ενώ επίσης αναφερόμενος στην κινητοποίηση υπογράμμισε ότι ο αγροτικός κόσμος πράγματι αντιμετωπίζει προβλήματα και ότι η κυβέρνηση με την πρόσκληση που έχει απευθύνει θέλει μέσα από διάλογο να ακούσει τις προτάσεις των αγροτών έτσι ώστε να διαμορφωθεί το τελικό νομοσχέδιο. « Ηταν μία ειρηνική κινητοποίηση. Ανεξάρτητα από το εάν θεωρούμε ότι έχουν έναν υπερβολικό αντικυβερνητικό χαρακτήρα, είναι σε θετική κατεύθυνση, διότι πράγματι ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει μεγάλες αλλαγές στην πρόταση που υπάρχει και η οποία δεν είναι νομοσχέδιο για να υιοθετηθούν πολλά από τα αιτήματα που βάζουν οι αγρότες και είναι θετικά. Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο. Ελπίζουμε ότι και μέσα από τις κινητοποιήσεις των αγροτών αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε ένα συντονισμένο διάλογο έτσι ώστε το νομοσχέδιο που θα προκύψει να τύχει της αποδοχής του μεγαλύτερου μέρους των αγροτών και ιδιαίτερα των φτωχών αγροτών, εκείνων που δεν έχουν καμία σχέση με τους ελάχιστους μεγαλοτσιφλικάδες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην είσοδο των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ για να καταδείξουν τη διαφωνία τους

«Το νέο νομοσχέδιο είναι ταφόπλακα για τον αγροτικό κόσμο» υπογράμμισαν οι διαδηλωτές στον αν. γραμματέα της Ν.Ε. Μιχ. Καστρινάκη

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου