ΤΟΠΙΚΑ

Ετοιμότητα με αναμμένες μηχανές

ετοιμότητα-με-αναμμένες-μηχανές-133009

Δυσφορία επικρατεί στον κλάδο των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, με νέες κινητοποιήσεις στο «τραπέζι»

Την έντονη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και γραφείων, διατηρώντας αναμμένες τις μηχανές σε πανελλαδική κλίμακα, καθώς προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις. O κλάδος θέτει ως προτεραιότητα τη συγκρότηση της επιτροπής αγώνα, προκειμένου να καθορίσει το πλαίσιο διεκδίκησης των κοινών αιτημάτων.

Μάλλον υποτονική η εικόνα που μεταφέρει ο γραμματέας της Ενωσης Επιχειρηματιών Τουρισμού Ελλάδος και του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων και Γραφείων Μαγνησίας Θανάσης Σιμώτας, περιγράφοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το περιορισμένο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται μέχρι στιγμής για τις εκδρομές.

Με την πανδημία και την οικονομική στενότητα που επικρατούν να επηρεάζουν αρνητικά τον κλάδο, ο κ. Σιμώτας τονίζει ότι «διαφαίνεται ελάχιστο ενδιαφέρον ενόψει Αποκριάς. Είμαστε σε ετοιμότητα και περιμένουμε αν θα υπάρξει ανταπόκριση από την πολιτεία».

Μεταφέροντας τον έντονο προβληματισμό του κλάδου, ο κ. Σιμώτας υπογραμμίζει ότι «τα προβλήματα συνεχίζονται. Σε κάποια μεγάλα νησιά, που προσελκύουν τουρισμό, είναι ενθαρρυντικά τα μηνύματα. Η υπόλοιπη Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα. Υπάρχει διστακτικότητα στον κλάδο».

Παραμένουν, στο μεταξύ, τα βασικά αιτήματα του κλάδου, με κυρίαρχο το ζήτημα της ρευστότητας, που έχει στερέψει, λόγω της αναδουλειάς δύο και πλέον ετών. «Ζητάμε τουλάχιστον τέσσερις επιπλέον μήνες αποζημίωσης, όπως μας είχαν δώσει το 2020. Επίσης ζητούμε να δοθεί παράταση και ρύθμιση στις ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, για να καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε και τρίτον, εφόσον δεν ενταχθήκαμε στον αναπτυξιακό νόμο, τουλάχιστον να θεσπιστούν προγράμματα στήριξης ΕΣΠΑ και επιδοτήσεων» τονίζει ο κ. Σιμώτας.

Με τον κλάδο να αντιμετωπίζει, πλέον, πρόβλημα επιβίωσης λόγω της πολύ μεγάλης πτώσης τζίρου, η κοινή θέση ότι «η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του κλάδου μας από την κυβέρνηση δεν είναι συμβατή με τη ζημία των επιχειρήσεων μας» αναφέρει για το βασικό αίτημα που διατυπώνεται πανελλαδικά.

Βασικά αιτήματα του κλάδου η τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με συνέχιση της αποζημίωσης στα τουριστικά λεωφορεία, τα οποία ουσιαστικά παραμένουν ακινητοποιημένα από την αρχή της πανδημίας.

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί, στο μεταξύ, ο «αποκλεισμός» των τουριστικών λεωφορείων από τον αναπτυξιακό νόμο, με το λειτουργικό κόστος να μην καλύπτεται πλέον. «Με μηδενικό εισόδημα τίθεται ξεκάθαρα θέμα επιβίωσης τη στιγμή που τα τουριστικά γραφεία ανήκουν στις επιχειρήσεις που δεν έλαβαν καμία αποζημίωση» όπως υπογραμμίζεται σε σχετικό ψήφισμα.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου