ΤΟΠΙΚΑ

Ενώνει τη φωνή του με άλλα Επιμελητήρια

ενώνει-τη-φωνή-του-με-άλλα-επιμελητήρι-130874

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας για την υπεράσπιση των ΜΜΕ και τη βιωσιμότητα του επιμελητηριακού θεσμού

Με στόχο την υπεράσπιση της μικρομεσαίας επιχείρησης απέναντι στα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα αλλά και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του επιμελητηριακού θεσμού στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, το Επιμελητήριο Μαγνησίας θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου, στο «Μακεδονία Παλλάς», στη Θεσσαλονίκη.

Ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, το Επιμελητήριο Μαγνησίας εκπροσωπήθηκε ήδη με τον πρόεδρό του Αριστοτέλη Μπασδάνη στην ημερίδα που συνδιοργάνωσε το Επιμελητήριο Αρκαδίας και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας με θέμα «Το μέλλον και η βιωσιμότητα των Ελληνικών Επιμελητηρίων».

Επιπλέον αύριο, Σάββατο, θα ενώσει τη φωνή του με τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια της χώρας στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με θέματα συζήτησης μεταξύ άλλων «Το αναπτυξιακό όραμα – Προτάσεις για τη βιοτεχνία», «Η επόμενη μέρα για τη βιοτεχνία – προτάσεις για βιώσιμες επιχειρήσεις» και «Η μείωση του φορολογικού συντελεστή».

Οπως είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης, ζητάμε μέτρα ώστε να προστατευθεί η μικρομεσαία επιχείρηση που αυτή τη στιγμή εξοντώνεται φορολογικά και απομακρύνεται από την αγορά. «Επιπλέον, να δοθεί παράταση χρόνου στην κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια μέχρι να εφαρμοστεί ο νέος Επιμελητηριακός Κώδικας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο νέος Επιμελητηριακός Κώδικας επί της ουσίας προβλέπει όλες εκείνες τις προτάσεις των Επιμελητηρίων για τη συνέχιση της βιωσιμότητας του επιμελητηριακού θεσμού.

Εχει συνταχθεί κατά το πρότυπο του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα και περιλαμβάνει ουσιαστικές διατάξεις – άρθρα περί προμηθειών και εκλογικές διατάξεις. Προβλέπει ότι τα Επιμελητήρια, στα οποία η εγγραφή είναι υποχρεωτική με την καταβολή ενός ανταποδοτικού τέλους, αναλαμβάνουν κάθε αρμοδιότητα, που έχει σχέση με την επιχειρηματικότητα, εγγράφονται δε και οι τεχνικές εταιρείες ως και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εφόσον παρέχουν υπηρεσίες και σε εκτός ξενοδοχείου άτομα.

Στα βασικά χαρακτηριστικά του προτεινόμενου Επιμελητηριακού Κώδικα προστίθεται στις αρμοδιότητές τους και η υποχρέωση της διεκπεραίωσης κάθε υπόθεσης των μελών τους προς άλλες αρχές ή υπηρεσίες ή άσκηση κοινωνικής πολιτικής προς τα μέλη τους, ως και η διεκπεραίωση κάθε άλλους συναφούς έργου ή υπηρεσίες.

Επιπλέον, η παράλειψη εγγραφής ενός φορέα ως μέλους του οικείου Επιμελητηρίου συνεπάγεται την αυτεπάγγελτη εγγραφή αυτού με απόφαση του προέδρου του Επιμελητηρίου αυτού μετά γνώμη της υπηρεσίας.

Μεταξύ άλλων, ο νέος Επιμελητηριακός Κώδικας προβλέπει ότι η ολοκλήρωση εγγραφής στο οικείο Επιμελητήριο δημιουργεί και το δικαίωμα καταχώρισης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει όλα τα πρόσωπα που επιθυμούν την ως άνω καταχώρηση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου