ΤΟΠΙΚΑ

Ετοιμάστηκε αυτοσχέδιο νοσοκομείο ~ Με την υπογραφή του Βολιώτη Σπύρου Τσιανάκα

ετοιμάστηκε-αυτοσχέδιο-νοσοκομείο-μ-130197

Πώς μετέτρεψε δημοτικό γυμναστήριο στην ακριτική Ξάνθη σε νοσοκομείο 100 κλινών για τις ανάγκες του κορονοϊού

Οταν το τηλέφωνο του Βολιώτη Σπύρου Τσιανάκα χτύπησε πριν από λίγες μέρες, δεν περίμενε ότι ο συνομιλητής του στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής θα του ζητούσε να επιστρατεύσει τις γνώσεις και την τεχνογνωσία που διαθέτει, για να στηθεί αυτοσχέδιο νοσοκομείο σε χώρο μάλιστα δημοτικού γυμναστηρίου στην ακριτική Ξάνθη.

Μπορεί ως διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας «Αίολος ΑΕΒΕ», που δραστηριοποιείται χρόνια τώρα με επιτυχία στον χώρο της προμήθειας και τεχνικής υποστήριξης μηχανολογικού εξοπλισμού στη βιομηχανία, να επιστρατεύθηκε πολλές φορές για να «λύσει γρίφους», όμως αυτή η αποστολή ήταν πρωτόγνωρη. Ταυτόχρονα όμως ήταν και μία πρόκληση για τον ίδιο. Εκείνα όπως που τον συγκίνησαν ήταν τα λόγια ομογενή ο οποίος του ζήτησε να αναλάβει το έργο, ενημερώνοντάς τον πως θα το χρηματοδοτήσει ο ίδιος, δωρεά στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

«Σπύρο, έχω ηθική υποχρέωση να βοηθήσω αυτή τη δύσκολη στιγμή την πατρίδα μου και την πόλη μου. Στήσε έναν χώρο με πολλά κρεβάτια και όλον τον εξοπλισμό και ο λογαριασμός να σταλεί σε μένα. Εχω αρκετά λεφτά, αλλά αν χάσω τους συγγενείς μου ή κάποιους παιδικούς φίλους τι να τα κάνω; Ποιον θα βλέπω όταν έρχομαι για λίγο στην πατρίδα; Ο δήμαρχος της πόλης είναι ενήμερος και θα συνεργαστεί μαζί σου», ήταν τα λόγια του που συγκίνησαν ακόμη περισσότερο τον Βολιώτη επαγγελματία, ώστε χωρίς δεύτερη σκέψη και αφού το αίτημα εντάσσεται στην προσπάθεια της αντιμετώπισης του κορονοϊού να πει το «ναι» στον δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσεπελή.

Το αυτοσχέδιο νοσοκομείο θα στηθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο «Φίλιππος Αμοιρίδης» της πόλης και θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση έξαρσης του COVID 19. Στόχος να αποσυμφορηθεί το τοπικό νοσοκομείο το οποίο δοκιμάζεται όπως όλο το ΕΣΥ. Στο αυτοσχέδιο νοσοκομείο εφόσον χρειαστεί θα νοσηλευτούν τα ελαφρά κρούσματα.

Θα διαθέτει 100 κρεβάτια με διαχωριστικά, και την απαιτούμενη απόσταση ασφαλείας που θα είναι τουλάχιστον 2 μέτρα από κάθε κρεβάτι. Για να μπορεί ωστόσο να τεθεί σε λειτουργία θα χρειαστεί σημαντικός μηχανολογικός εξοπλισμός που βασίζεται κυρίως στην εξασφάλιση και παροχή οξυγόνου από ειδικές γεννήτριες. Είδος δυσεύρετο αυτή την περίοδο, καθώς όλος ο πλανήτης αναζητεί τέτοια μηχανήματα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον μεγάλο αριθμό ασθενών που διακομίζονται καθημερινά σε κανονικά, αλλά και αυτοσχέδια νοσοκομεία που έχουν στηθεί τη μάχη με τον κορονοϊό.

«Αυτή την στιγμή όλος ο πλανήτης στρέφεται στην αναζήτηση τέτοιων γεννητριών, άρα πρέπει να είσαι τυχερός να μπορέσεις σε 20 μέρες να παραλάβεις. Κατάφερα σε 24 ώρες να δεσμεύσω από τον προμηθευτή μου στη Γερμανία να έχουμε μια γεννήτρια περίπου 25 Απριλίου στην Ξάνθη», θα πει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Τσιανάκας.

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον χρειαστεί να λειτουργήσει, ο ασθενής θα υποστηριχτεί από γιατρούς της πόλης και του νοσοκομείου, με την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή και την υποστήριξη με ιατρικού οξυγόνο.

Το έργο

Ο ηλεκτρομηχανολογικός υπολογισμός και σχέδια εγκατάστασης έγιναν από τον ίδιο τον Σπύρο Τσιανάκα, μιας και υπάρχει εξειδίκευση στις γεννήτριες ιατρικού οξυγόνου και αζώτου.

Η γεννήτρια θα παράγει ιατρικό οξυγόνο 93% +/3% καθαρότητα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 93/42/ΕΟΚ περί ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Η παραγόμενη ποσότητα οξυγόνου , υπολογίστηκε για θεραπεία του COVID – 19 λόγο της αυξημένης ζήτησης του ασθενούς δηλαδή 10lit/min μέγιστη παροχή και αυτό προκύπτει από τους νέους πλέων παγκοσμίως υπολογισμούς . Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει υπολογιστεί για 100 κλίνες.

Για να καταλάβουμε τη διαφορά ανάμεσα σε ειδική κατανάλωση για ασθενείς με COVID – 19 και σε ασθενείς απλής χορήγησης οξυγόνου στα νοσοκομεία, ο σχεδιασμός της γεννήτριας, όπως εξηγεί ο Βολιώτης επαγγελματίας, θα είναι ως εξής:

Σύμφωνα με τον κ. Τσιανάκα, όταν με το καλό λήξει η πανδημία, η συγκεκριμένη γεννήτρια θα μπορεί να τροφοδοτήσει νοσοκομείο πλήρες για 200 κλίνες.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης σε Κέντρα Υγείας, που έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά περιστατικά το καλοκαίρι, να τοποθετηθεί σε container αλλά και να ενισχύσει το τοπικό νοσοκομείο.

Στον γενικό σχεδιασμό του αυτοσχέδιου νοσοκομείου στην Ξάνθη θα πρέπει σε κάθε κρεβάτι να υπάρχει η παροχή οξυγόνου, όπως και το εδικό ποτήρι υγραντήρα οξυγόνου και το στατό ορού.

Υπολογίζεται πως η τοποθέτηση της γεννήτριας και η εκκίνηση θα γίνουν από ειδικούς τεχνικούς πιστοποιημένους από γερμανικό φορέα μόλις παραληφθούν τα μηχανήματα. Στην περίπτωση που γίνει χρήση με ασθενείς, οι τεχνικοί της εταιρείας είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στο αυτοσχέδιο νοσοκομείο 24 ώρες, 7 ημέρες για να αντιμετωπίσουν κάθε πρόβλημα που θα προκύψει. «Εύχομαι από καρδιάς να μη γίνει χρήση και να αποτελέσει μόνο ένα πλεονέκτημα σε περίπτωση ανάγκης», λέει ο κ. Τσιανάκας καταλήγοντας με την ευχή, η οποία είναι όλων φυσικά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου