ΤΟΠΙΚΑ

Επίτιμος δημότης Βόλου απέσπασε διεθνή διάκριση

επίτιμος-δημότης-βόλου-απέσπασε-διεθ-128487

Το βραβείο GRAMMY 2018 για το έργο « Latin-classic» απέσπασε πρόσφατα ο γνωστός με το έργο του «το Κοντσέρτο του Βόλου» και επίτιμος δημότης του Βόλου, Λέο Μπρόουερ, σημαντικότερος συνθέτης της κιθάρας διεθνώς. Το βραβευμένο έργο του είναι η Σονάτα αρ.3 για σόλο κιθάρα, και είναι αφιερωμένη στον Βολιώτη κιθαρίστα Κώστα Κοτσιώλη, ο οποίος κάνει διεθνή καριέρα.

Η σημαντική αυτή διάκριση, που απονέμεται κάθε χρόνο στα «μεγαθήρια» της μουσικής, αποτελεί, ταυτόχρονα, μεγάλη στιγμή και για τον ιδρυτή και επί 35 χρόνια διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου, Κώστα Κοτσιώλη, αλλά και για την πόλη του Βόλου.

Το περίφημο κοντσέρτο του Βόλου, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον Βόλο, παρουσιάζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, λειτουργώντας ως «πρεσβευτής» της πόλης διεθνώς.

Ο σημαντικότερος συνθέτης στην ιστορία της κιθάρας, ο κουβανός Λέο Μπρόουερ, γεννήθηκε την 1η Μαρτίου του 1939 στην Αβάνα και σπούδασε κιθάρα με τον Ισαάκ Νίκολα, ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές του πάνω στη σύνθεση στη σχολή Τζούλιαρντ και στο Πανεπιστήμιο του Χάρτφορντ. Σε αναγνώριση της προσφοράς του στη μουσική, εξελέγη το 1987 μαζί με τον Άιζακ Στερν και τον Αλαν Ντανιέλου, επίτιμο μέλος της Ουνέσκο – διάκριση με την οποία έχουν τιμηθεί σπουδαίοι μουσικοί, όπως ο Γεχούντι Μενουχίν, ο Ραβί Σανκάρ κ.ά. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει περισσότερες από εκατό ηχογραφήσεις, ενώ έχει συνθέσει μουσική για εξήντα περίπου κινηματογραφικές ταινίες. Επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα, άλλοτε για να διδάξει κι άλλοτε για να διευθύνει ορχήστρες.

Τα Μουσικά Βραβεία Grammy, σημειωτέον, απονέμονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, για επιτυχημένους καλλιτέχνες στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας. Αρμόδια για την απονομή είναι η Εθνική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών Ηχογράφησης των ΗΠΑ, τα βραβεία αποτελούν το λαμπρότερο γεγονός στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία, και διαθέτουν αντίστοιχο κύρος με τα κινηματογραφικά Βραβεία Οσκαρ.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου