ΤΟΠΙΚΑ

Σύνδεση 30% καρκίνων και διατροφής

σύνδεση-30-καρκίνων-και-διατροφής-128373

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιδημιολογικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι η διατροφή συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Η διατροφή είναι η δεύτερη αιτία καρκίνου μετά το κάπνισμα, η οποία μπορεί να προβλεφθεί και να βελτιωθεί, όπως έχουν αποφανθεί οι ειδικοί. Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν, οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες σχετίζονται με το 30% των καρκίνων στις αναπτυγμένες χώρες και με το 20% των καρκίνων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται, με βάση τα προαναφερθέντα, οι τροφές που έχουν αντιοξειδωτική δράση, για τις οποίους μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δύο Βολιώτες διαιτολόγοι – διατροφολόγοι. Αφορμή για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, που έχει ως θέμα τις τροφές με αντιοξειδωτική δράση, αποτέλεσε η προχθεσινή, παγκόσμια μέρα κατά του καρκίνου.

Η Νότα Μπλούχου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος RD, Msc Ιατρικής Σχολής Θεσσαλίας και ο Λάμπης Κωνσταντίνος, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, M.Sc Τμήματος Βιοχημείας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναλύουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τα χαρακτηριστικά των τροφών που προσφέρουν ευεξία και καλή φυσική κατάσταση. Όπως επισημαίνουν, ωστόσο, οι τροφές αυτές δεν έχουν θεραπευτική δράση, αλλά σε συνδυασμό με την πρόληψη, τη σωστή διατροφή και την άσκηση αποτελούν κρίκο στην αλυσίδα της βελτίωσης της υγείας.

Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, στις αναπτυγμένες, ιδιαίτερα, χώρες, εξαιτίας του δυτικού τρόπου ζωής, όπου οι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος, λευκού αλευριού, ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων (π.χ. αλλαντικών) παρατηρείται στατιστικά υψηλότερη εμφάνιση σε αρκετές μορφές καρκίνου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Ενας, δυστυχώς, από τους συχνότερους καρκίνους, ο οποίος είναι μέχρι και 10 φορές συχνότερος στις αναπτυγμένες χώρες σε σχέση με τις φτωχότερες!

Αρκετές σύγχρονες έρευνες τεκμηριώνουν τη συσχέτιση της νόσου με τη σύγχρονη διατροφή. Η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, καθώς επίσης και του επεξεργασμένου, σχετίζεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του προστάτη. Το ψήσιμο και το τηγάνισμα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία των ετεροκυκλικών αμίνων, που θεωρούνται καρκινογόνες, υπογραμμίζουν οι δύο διατροφολόγοι.

Η άποψη των ειδικών

H Διατροφολόγος Νότα Μπλούχου αναφέρει ότι οι λεγόμενες υπερτροφές (superfoods) δεν έχουν θεραπευτικό χαρακτήρα, αλλά καθαρά βοηθητικό ή προληπτικό. «Ρόλος τους είναι να καθυστερούν τους ρυθμούς καρκινογένεσης, να βοηθούν σε φλεγμονές, οιδήματα και εκφυλιστικές παθήσεις». Κατά συνέπεια, η « ενίσχυση της διατροφής με αντιοξειδωτικά μόρια, λειτουργεί επικουρικά, δηλαδή ενισχυτικά στην αυτοάμυνα του οργανισμού» τονίζει η ίδια.

Επιδημιολογικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η διατροφή συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, όπως υπογραμμίζει, από την πλευρά του, ο Λάμπης Κωνσταντίνος, ο οποίος διατυπώνει ανάλογες απόψεις πάνω στο θέμα «αντιοξειδωτικές τροφές».

Οι δύο διαιτολόγοι διατυπώνουν την κοινή θέση ότι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος, των παραπροϊόντων του και η επιλογή άπαχου κρέατος, είναι ένα πρώτο βήμα για την προστασία του οργανισμού. «Σημαντικό επίσης είναι να καταναλώνουμε κρέας από ζώα ελευθέρας βοσκής ή προϊόντα κυνηγιού, γιατί και λιγότερα λιπαρά έχουν αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Καλό θα ήταν ακόμη να αντικατασταθεί, υπογραμμίζει η Νότα Μπλούχου, η κατανάλωση του κρέατος από όσπρια ή ψάρι, που αποτελούν εξαιρετικές διατροφικές επιλογές».

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, κατέχουν οι φυτικές τροφές, φρούτα και λαχανικά και κυρίως όσες έχουν υψηλό ποσοστό φυτικών ινών, όπως είναι τα χόρτα. Συγκεκριμένα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικές ουσίες τρόφιμα είναι τα πράσα, τα λάχανα, τα βότανα (φασκόμηλο, μέντα) και τα δημητριακά (σιτάρι, βρώμη, κριθάρι). «Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι σημαντική αντικαρκινική δράση έχουν αποδεδειγμένα πολλά φρούτα (όπως οι σταφίδες, τα μήλα, τα κράνα, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα, τα μούσμουλα), η μαστίχα Χίου, η ελιά καθώς και τα αρωματικά και τα μπαχαρικά όπως το σκόρδο ο βασιλικός, η ρίγανη και το θυμάρι» τονίζει από την πλευρά του ο Λάμπης Κωνσταντίνος.

« Γι’ αυτό τον λόγο, και για την πρόληψη του καρκίνου, θα πρέπει να αυξήσουμε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών μέσω της ημερήσιας κατανάλωσης τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και οσπρίων» υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Βασικές πηγές αντιοξειδωτικών στα τρόφιμα

Βιταμίνη Α

Αυγό, βούτυρο, γαλακτοκομικά προϊόντα, συκώτι

Βιταμίνη C

Εσπεριδοειδή, φραγκοστάφυλα, ακτινίδια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο

Β-καροτένιο

Φρούτα-Λαχανικά με κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα, ντομάτες

Βιταμίνη Ε

Ελαιόλαδο, ταχίνι, ξηροί καρποί

Φλαβονοειδή

βατόμουρα, ρόδι, σταφύλι, κόκκινο κρασί, πράσινο τσάι

Ανθοκυανίνες

Γογγύλια, κεράσια, μύρτιλα, σπαράγγια, αγκινάρες

Φαινόλες

Ελαιόλαδο, λιναρόσπορος, σπανάκι, πράσινο τσάι, μαύρη σοκολάτα

Σελήνιο

Θαλασσινά, αβοκάντο, ξηροί καρποί, λαχανικά που φύονται κοντά στο έδαφος

Λυκοπένιο

Ντομάτες, γκρέιπφρουτ, καρπούζι

Ψευδάργυρος

Δημητριακά, συκώτι, θαλασσινά

Συνένζυμο Q10

Σαρδέλα, σκουμπρί, σόγια

Ω3-Ω6

Σολωμός, σκουμπρί, ρέγγα, παλαμίδα, τόνος, κολιός

Λουτεΐνη

Αγκινάρες, σπανάκι, λάχανο, καρότα κρόκος αυγού

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου