ΤΟΠΙΚΑ

Νέος πρόεδρος ο Γ. Μουλάς, στην πρώτη συνεδρίαση που διεξήχθη με συγκρούσεις

νέος-πρόεδρος-ο-γ-μουλάς-στην-πρώτη-συ-126553

Από έντονες αντιπαραθέσεις και σφοδρές συγκρούσεις στιγματίστηκε η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για τη διεξαγωγή των δημαιρεσιών.

Αν και η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε με το δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο να ξεκαθαρίζει ότι η πλειοψηφούσα παράταξη δεν έχει καμία διάθεση για αντιπαραθέσεις πολιτικές ή κομματικές και οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων δήλωσαν προθυμία για συνεργασία, η συζήτηση παρεκτράπηκε δύο φορές. Μία με αφορμή τις κατηγορίες που έχει εκτοξεύσει ο δήμαρχος Βόλου για «σκάνδαλο συνεργασίας» μεταξύ των παρατάξεων Μ. Πατσιαντά και Π. Σκοτινιώτη στο β’ γύρο των εκλογών και μία για την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ.

Τελικά οι δημαιρεσίες ξεκίνησαν με μιάμιση ώρα καθυστέρηση. Πρόεδρος αναδείχτηκε ο Γιώργος Μουλάς με 27 ψήφους υπέρ και 22 λευκά, με την ομάδα πλειοψηφίας να μετρά ήδη από την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μία διαρροή. Ο κ. Μουλάς έπρεπε να λάβει 29 ψήφους. Σε αυτές δεν προσμετράται η μία του συμβούλου Αχιλλέα Καλυβιώτη, καθώς όπως είναι γνωστό ανεξαρτητοποιήθηκε, ενώ η δεύτερη ψήφος που χάθηκε, δεν είναι γνωστό που ανήκει, αφού η ψηφοφορία ήταν μυστική.

Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αναδείχτηκε με την τρίτη ψηφοφορία ο κ. Γιάννης Μολοχίδης με δεκαεφτά ψήφους υπέρ επί συνόλου 32 αν ενώ αναμενόταν να λάβει δεκαοχτώ ψήφους μαζί με αυτούς των παρατάξεων των κ. κ. Σκοτινιώτη, Μιτζικού.

Γενική Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου αναδείχτηκε η κ. Κατερίνα Τσοπορίδου με τη σαφή υποστήριξη της πλειοψηφούσας παράταξης αφού έλαβε 37 ψήφους υπέρ επί συνόλου 49 και δύο λευκά. Να σημειωθεί ότι η ελάσσονα μειοψηφία είχε ζητήσει για γενικό γραμματέα τον κ. Σπύρο Μαβίδη.

Η πρώτη αντιπαράθεση

Οι τόνοι στη συνεδρίαση ανέβηκαν ιδιαίτερα όταν ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας Μ. Πατσιαντάς κάλεσε το δήμαρχο Βόλου Αχ. Μπέο να «πάρει πίσω τη συκοφαντία ότι ο κ. Πατσιαντάς συνήψε συμφωνία με τον κ. Σκοτινιώτη στο β’ γύρο των εκλογών με σκοπό να μην πειραχτούν δεκαεφτά εργαζόμενοι στο δήμο».

Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος άνοιξε τη συνεδρίαση ευχόμενος ένα δυναμικό ξεκίνημα με γνώμονα το καλό της πόλης, επισημαίνοντας ότι η παράταξη πλειοψηφίας δεν έχει καμία διάθεση να αντιπαρατεθεί για πολιτικές ή κομματικές σκοπιμότητες.

«Αν σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας έχετε προτάσεις που είναι όχι πολιτικές αλλά για το καλό της πόλης είμαστε σύμφωνοι να της στηρίξουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέος, καλώντας τους επικεφαλής των μειοψηφιών να λάβουν ομόφωνες αποφάσεις για το νέο προεδρείο.

Απαντώντας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργαρίτης Πατσιαντάς τόνισε υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να απεμπολήσει το ρόλο του και να μην παράγει πολιτική.

Ο Κ. Πατσιαντάς ανέλυσε στην πορεία τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η νέα δημοτική αρχή αναλαμβάνει τα ηνία του δήμου, τονίζοντας ότι απαιτείται ρήξη με τα Μνημόνια και τον Καλλικράτη. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι η παράταξή του θα επιδείξει πρόθεση διάθεσης για συνεργασία εάν η δημοτική αρχή διεκδικήσει την υλοποίηση έργων για το καλό της πόλης όπως είναι η αποπεράτωση του Δημοτικού Θεάτρου και του γκαράζ στην οδό Φιλελλήνων.

Κάλεσε όμως τον κ. Μπέο να «απομακρύνει κάθε σκιά από τη συκοφαντία ότι η παράταξη του κ. Πατσιαντά, Δρόμοι Συνεργασίας σύνηψε έκνομη συμφωνία με την παράταξη του Π. Σκοτινιώτη. «Δεν μπορείτε από τη μία να είστε στο καρφί και από την άλλη στο πέταλο» είπε ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας. «Πάρτε πίσω αυτό το μύθευμα», προέτρεψε ο κ. Πατσιαντάς ενώ ο δήμαρχος Βόλου επιφυλάχτηκε να απαντήσει με αποδείξεις.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Βόλου» Μιχ. Μιτζικός στην τοποθέτησή του δεσμεύτηκε να μη κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, ενώ ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης εξέφρασε τη διαφωνία της παράταξής του με τις πολιτικές της Ε.Ε., χαρακτήρισε τους δήμους που ακολουθούν τις επιλογές της κυβέρνησης ως μακρύ χέρι της Ε.Ε. και είπε ότι η παράταξή του δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία για το προεδρείο, ψηφίζοντας λευκό.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου