ΤΟΠΙΚΑ

Δεν ανακαλεί τις απολύσεις ο ΙΜΑΝΤΑΣ

δεν-ανακαλεί-τις-απολύσεις-ο-ιμαντασ-125736

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ακαρπη η τριμερής στο υπουργείο Εργασίας για τον ΙΜΑΝΤΑ. Η εταιρεία διά των εκπροσώπων της παρέμεινε αμετακίνητη μέχρι τέλους ότι δεν ανακαλεί τις απολύσεις και παράλληλα έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα της εκ περιτροπής εργασίας. Τα βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στην ερχόμενη Πέμπτη όπου θα κληρωθεί ο «διαιτητής» που θα κληθεί να διαχειριστεί το θέμα στον ΟΜΕΔ μετά την προσφυγή των εργαζομένων.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Στην τριμερή συνάντηση που προήδρευσε ο Γ.Γ. του υπουργείου Εργασίας κ. Νεφελούδης, ενώ για περίπου 15 λεπτά παρέστη και ο ίδιος ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος, Κατ. Παπανάτσιου, Μ. Μπαλλής, ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρ. Μπουκώρος και ο βουλευτής του ΚΚΕ Κων. Στεργίου, καθώς επίσης εκ μέρους της περιφέρειας ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Κίτσιος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χημικής Βιομηχανίας κ. Θεοχάρης, ενώ το ΕΚΒ εκπροσώπησε ο γ.γ. Δημ. Βασιλείου.

Εκ μέρους του σωματείου των εργαζομένων ο πρόεδρος Ν. Μπουρούς επανέλαβε το αίτημα των εργαζομένων αλλά και των φορέων να ανακληθούν οι απολύσεις που έγιναν και να σταματήσει η πίεση αποδοχής των όρων που θέτει η εταιρεία για να υπογραφεί η νέα επιχειρησιακή σύμβαση. Ο κ. Μπουρούς κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται το προσωπικό να κάνει αποδεκτό το αίτημα για εκ περιτροπής εργασία, αμφισβήτησε τα οικονομικά στοιχεία που επικαλείται η εταιρεία για να ζητάει μείωση του εργατικού κόστους και αναφέρθηκε στην ανακολουθία λόγων και έργων εκ μέρους των διευθυντικών στελεχών με τα οποία ήταν σε εξέλιξη μέχρι πρότινος οι διαπραγματεύσεις.

Στο πνεύμα των εργαζομένων κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι ΕΚΒ και των φορέων που παρευρέθηκαν με το γ.γ. του υπουργείου Εργασίας αλλά και τον κ. Κατρούγκαλο -το διάστημα που παρευρέθηκε στη συζήτηση- να προσπαθούν να πείσουν τους εκπροσώπους της εταιρείας κ.κ. Παπουτσόγλου και Κοντοκώστα να ανακληθούν αφενός οι απολύσεις και αφετέρου στη συζήτηση που θα επαναρχίσει με τους εργαζόμενους να μην τίθεται ως προαπαιτούμενο η εκ περιτροπής εργασία. Αυτό ωστόσο σύμφωνα με όσα διαμείφθηκαν δεν κατέστη δυνατό με τα διευθυντικά στελέχη του ΙΜΑΝΤΑ να προβάλουν τη δική τους επιχειρηματολογία.

Ο κ. Παπουτσόγλου– μάλιστα σύμφωνα με τους συνομιλητές στη χθεσινή συζήτηση φέρεται να αρνήθηκε ακόμη και τη διαδικασία στον ΟΜΕΔ αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να βασιστεί στην όποια απόφαση λάβει το συγκεκριμένο θεσμοθετημένο όργανο στο οποίο έχει προσφύγει το σωματείο ζητώντας ουσιαστικά να αναληφθεί πρωτοβουλία. O Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ.) είναι αυτόνομο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, ιδρύθηκε το 1990 με το ν.1876/1990 με έδρα την Αθήνα, και άρχισε να λειτουργεί το 1992. Σκοπός του είναι η υποστήριξη των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών ή μεμονωμένους εργοδότες με την παροχή υπηρεσιών μεσολάβησης και διαιτησίας.

Στο σημείο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να παρενέβη ο γ.γ. του υπ. Εργασίας κ. Νεφελούδης ζητώντας από τους εκπροσώπους της εταιρείας να «μην είναι αμετακίνητοι και άκαμπτοι διότι έτσι δυναμιτίζεται το κλίμα και δεν δημιουργούνται οι συνθήκες να βρεθεί μία λύση μεταξύ των δύο πλευρών».
Το σωματείο αναμένει τώρα την απόφαση της Πέμπτης, ποιος θα κληρωθεί από τον ΟΜΕΔ να χειριστεί την υπόθεση. Σήμερα και αύριο έχουν προκηρυχθεί 3ωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες. Την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στον ΙΜΑΝΤΑ θα συμμετέχουν στην 24ωρη πανεργατική απεργία, ενώ για την Παρασκευή έχει προκηρύξει το σωματείο 24ωρη απεργία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου