ΤΟΠΙΚΑ

Τιμήθηκαν οι ήρωες της πρώτης γραμμής

τιμήθηκαν-οι-ήρωες-της-πρώτης-γραμμής-125679

Στον Βόλο, εκτός από γιατρούς και νοσηλευτές, «παρών» στο Νοσοκομείο έδωσαν μέλη σωματείων και συλλόγων –Τρία πρόστιμα από την Αστυνομία για άσκοπη μετακίνηση

Τους ήρωες της πρώτης γραμμής στη μάχη κατά του κορονοϊού τίμησαν χθες, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, φορείς και σωματεία και της Μαγνησίας. Η φετινή παγκόσμια ημέρα συμπίπτει με τον αγώνα που δίνουν γιατροί και νοσηλευτές ενάντια στον νέο ιό, την ίδια ώρα που καταγράφονται ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Η κεντρική κινητοποίηση στον Βόλο έγινε χθες το πρωί έξω από το Νοσοκομείο Βόλου, ενώ δράσεις έγιναν στα Κέντρα Υγείας Ζαγοράς, Αργαλαστής και Σκιάθου. Στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου η δράση μετατέθηκε για άλλη ημέρα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στο νησί. Γιατροί και νοσηλευτές άφησαν για λίγη ώρα τα πόστα τους προκειμένου να στείλουν το δικό τους μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εν μέσω υγειονομικής κρίσης.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης εκπρόσωποι των σωματείων που συμμετείχαν επέδωσαν ψήφισμα στον διοικητή του Νοσοκομείου Γ. Ντόκο.

Σε μια νότα αισιοδοξίας και στέλνοντας αγωνιστικό μήνυμα με τον δικό του τρόπο, το Σωματείο Μουσικών ερμήνευσε το γνωστό ιταλικό παρτιζάνικο τραγούδι «Bella Ciao».

«Δεν μένουμε σιωπηλοί στα μεγάλα κενά που υπάρχουν στο χώρο της Υγείας, στα νοσοκομεία, στις μονάδες πρωτοβάθμιας Υγείας. Το Νοσοκομείο Βόλου και οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας στο Βόλο και στη Μαγνησία παρουσιάζουν τραγικές ελλείψεις. Οι ελλείψεις σε ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό αγγίζουν το 60% των οργανικών θέσεων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα που επιδόθηκε στον κ. Ντόκο.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του ίδιου ψηφίσματος, στο Νοσοκομείο Βόλου υπηρετούν περίπου 100 ειδικοί γιατροί, από τους 160 που προβλέπονται σύμφωνα με τον υπάρχον ελλιπή οργανισμό και 15 επικουρικοί και 60 ειδικευόμενοι από τους 22 και 86 που προβλέπονται αντίστοιχα. Η ίδια κατάσταση αφορά και στο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, που, από τις 1000 θέσεις που προβλέπονται στο οργανισμό λειτουργίας του νοσοκομείου, καλύπτονται μόνο οι 700.

Οι πρόσφατες μετακινήσεις 10 νοσηλευτών και 10 γιατρών από τα ΚΥ στο Νοσοκομείο Βόλου, αποδυναμώνοντας τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας, όπως και οι ελάχιστες προσλήψεις επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού (7 νοσηλευτών, 1 τραυματιοφορέας, 1 τεχνολογικών εργαστηρίων και 8 νοσηλευτών που αναμένονται) είναι «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στις πραγματικές ανάγκες, ιδιαίτερα τώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Στην περιοχή μας υπάρχουν μόλις 8 κρεβάτια ΜΕΘ και 5 θάλαμοι υποπίεσης για 200.000 (!) πληθυσμό, ενώ η σχεδιασμένη μετατροπή κλινικής του νοσοκομείου για υποδοχή περιστατικών κορονοϊού γίνεται χωρίς στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό. Ταυτόχρονα με το σταγονόμετρο χορηγούνται τα αναγκαία μέσα προστασίας στους εργαζόμενους του νοσοκομείου που δίνουν καθημερινά τη μάχη», καταλήγει το ψήφισμα με το οποίο ζητούνται προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού και μέσων αυτοπροστασίας.

Το ψήφισμα υπογράφουν η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας, ο Σύλλογος Προσωπικού Αχιλλοπουλείου Νοσοκομείου Βόλου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Μαγνησίας, ο Σύλλογος Υγειονομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας και 23 ακόμη σύλλογοι, σωματεία και συνδικάτα: Σωματείο Εργαζομένων Συνεταιριστικής Φαρμακαποθήκης Θεσσαλίας, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μαγνησίας, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Βόλου, Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας, Συνδικάτο Οικοδόμων Βόλου, Σωματείο Καθαριστριών, Συνδικάτο Οικοδόμων Σκοπέλου, Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας, Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Μαγνησίας, Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Τύπου- Χάρτου και Γραφικών Τεχνών Μαγνησίας, Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων και Παράρτημα Σκιάθου του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας, Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγοράς, Μακρυρράχης, Πουρίου και Νοτίου Πηλίου, Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Βόλου, Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Σύλλογος Γυναικών Σκοπέλου, Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών «Ο Απόλλων», Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος Σκοπέλου «Ο Αστακός» και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Συνδικαλιστές έσπασαν την… καραντίνα

Ωστόσο στο Νοσοκομείο Βόλου, το «παρών» δεν έδωσαν μόνο γιατροί και νοσηλευτές. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας, περί τους 20-25 εκπροσώπους συλλόγων, σωματείων και φορέων έσπασαν την… καραντίνα για να δηλώσουν με φυσική παρουσία την αλληλεγγύη τους στους λειτουργούς της υγείας.

Φορώντας προστατευτικές μάσκες και γάντια και τηρώντας τις αποστάσεις συναθροίστηκαν στην κεντρική πύλη του «Αχιλλοπουλείου» παρά τις εκκλήσεις του ιατρικού κόσμου και τα απαγορευτικά μέτρα που ισχύουν για τις συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων για τη μείωση της πιθανότητας διασποράς του κορονοϊού.

«Ηταν συγκινητική η αντιπροσωπευτική παρουσία από σωματεία της πόλης. Για εμάς είναι η δημόσια ανταμοιβή μας. Και στάλθηκε το μήνυμα στο Υπουργείο Υγείας ότι πρέπει να προχωρήσει σε προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Βόλου, Παύλος Μαλινδρέτος, ο οποίος πάντως έσπευσε να δηλώσει ότι «καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια από εμάς να μην έρθει πολύς κόσμος».

Τρία πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση

Η άσκηση συνδικαλιστικής δράσης δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ετσι για τις μετακινήσεις τους εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων χρησιμοποίησαν βεβαιώσεις μετακίνησης προς το Νοσοκομείο για να δουν κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο, άλλοι ότι δήθεν βγήκαν για να πάνε στο σούπερ μάρκετ που υπάρχει απέναντι από το «Αχιλλοπούλειο», άλλοι έκαναν εμφάνιση με φόρμα και αθλητικά δηλώνοντας επίσης ψευδώς ότι βγήκαν για άσκηση.

Επί της οδού Πολυμέρη ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομίας που διακριτικά παρακολούθησε τη συγκέντρωση. Δεν παρενέβη εκείνη την ώρα. Κατά την αποχώρηση όμως των συγκεντρωμένων προχώρησε σε ελέγχους και βεβαίωσε τρία πρόστιμα των 150 ευρώ σε ισάριθμους συνδικαλιστές για άσκοπη μετακίνηση.

Προσπάθεια φίμωσης καταγγέλλει το ΚΚΕ

Η βεβαίωση των προστίμων σε συνδικαλιστές του ΚΚΕ προκάλεσε αντιδράσεις. Στην ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ γίνεται λόγος για «προσπάθεια φίμωσης των αγωνιστικών διεκδικήσεων που δεν θα περάσει».

«Με το τέλος της κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο του Βόλου με τη συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων και φορέων, μπλόκο της αστυνομίας δίπλα από το κτίριο του Νοσοκομείου, επέβαλε πρόστιμο στον Βασίλη Μεταξά, γραμματέα της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ και σε δύο ακόμα συνδικαλιστές, γιατί η μετακίνησή τους κρίθηκε παράνομη.

Παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν, το οφθαλμοφανές γεγονός ότι οι παριστάμενοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση (είχαν μαζί τους πικέτες, πανό κ.ο.κ.), το γεγονός ότι δηλώθηκε η ιδιότητά τους, ο αρχιφύλακας με «εντολές ανωτέρων», όπως δήλωσε ο ίδιος, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε, προχώρησε σε αυτή την απαράδεκτη κίνηση.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ενοχλήθηκε από την κινητοποίηση που εξέθεσε τις εγκληματικές ελλείψεις στο σύστημα υγείας, εν μέσω πανδημίας (…). Απαιτούμε να σταματήσει η δίωξη και τα μέτρα καταστολής της συνδικαλιστικής δράσης», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Χαιρετίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας χαιρέτισε επίσης την κινητοποίηση έξω από το Νοσοκομείο.

«Χαιρετίζουμε αυτή την κινητοποίηση, θεωρώντας πως η υγειονομική κρίση του κορωνοιού ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τεράστια αξία των δημόσιων συστημάτων καθολικής κάλυψης υγείας και την ανάγκη σημαντικής ενίσχυσης του ΕΣΥ στη χώρα μας. Είναι επιτακτική η ανάγκη της ενίσχυσης του Νοσοκομείου Βόλου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την προστασία της δημόσιας υγείας τη στιγμή που αντιμετωπίζει δραματικές ελλείψεις και κενά σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και μέσα προστασίας των εργαζομένων σε αυτό. Αυτή η ενίσχυση πρέπει να συμβεί με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι μέσα από την αποδυνάμωση των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ. Ταυτόχρονα, πρέπει να υλοποιηθεί η πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας για τη δημιουργία κέντρου αναφοράς κορονοϊού για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του.

Το ΚΚΕ «φωνάζει πιο δυνατά»

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚΕ για την κινητοποίηση στην οποία συμμετείχαν εκ μέρους της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ, ο Βασίλης Μεταξάς, γραμματέας της Τ.Ε και τα μέλη της Αποστόλης Νάνος και Αποστόλης Ριζόπουλος.

«Ενώνουμε τη φωνή μας με το ιατρικό, το νοσηλευτικό προσωπικό, με όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την προστασία του λαού.

Σήμερα δίνουμε τη μάχη για να βγει ο λαός πιο δυνατός, όρθιος απ’ αυτές τις δύσκολές στιγμές. Γι’ αυτό και με καλυμμένο το στόμα φωνάζουμε ακόμη πιο δυνατά», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου