ΤΟΠΙΚΑ

Λύση για το πρόβλημα των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής

λύση-για-το-πρόβλημα-των-κατοίκων-της-α-125348

Δεσμεύτηκε να καταθέσει τροπολογία ο αναπληρωτής υπ. Περιβάλλοντος στους τοπικούς Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννη Τσιρώνη, είχαν χθες οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Κατερίνα Παπανάτσιου και Μάκης Μπαλλής, για το σοβαρό θέμα της πολεοδόμησης του παραδοσιακού οικισμού της Αγίας Παρασκευής.

Στη συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής Βόλου, κ. Αντώνης Κούτσουρος, αναλύθηκε διεξοδικά το επί σειρά ετών αίτημα των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής για τροποποίηση διατάξεων του ισχύοντος Νόμου, προκειμένου να εξαλειφθούν οι κοινωνικές αδικίες εισφοράς σε γη και χρήμα. Από την πλευρά του, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα μελετήσει το θέμα προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα νομοθετικής διευθέτησής του.

Η Επιλογή Ευθύνης

Την ικανοποίησή της για την πολιτική δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Τσιρώνη, σχετικά με την προώθηση της τροπολογίας για τους παραδοσιακούς οικισμούς, που καλύπτει και την περίπτωση της συνοικίας της Αγίας Παρασκευής, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά», επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ασκηθεί συντονισμένη πίεση από το δήμο Βόλου, τους βουλευτές και τους κατοίκους, μέχρι την ψήφισή της. Την τροπολογία είχε καταθέσει στο αρμόδιο υπουργείο η προηγούμενη δημοτική αρχή. Ωστόσο, ενώ είχε γίνει καταρχήν αποδεκτή από την τότε πολιτική ηγεσία, δεν εντάχθηκε τελικά στον νέο νόμο (Ν. 4315/24- 12-2014), αφού εν τω μεταξύ μεσολάβησε η εκλογή της παρούσας δημοτικής αρχής, η οποία αδράνησε και δεν έκανε καμία παρέμβαση κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της παράταξης έχει ως εξής:

«Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε, σήμερα, από τα μέσα ενημέρωσης, την πολιτική δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, κ.Τσιρώνη, σε συνάντησή του με τους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσώπους του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής, σχετικά με την ένταξη, στο Ν. 4315/2014, της τροπολογίας για τους παραδοσιακούς οικισμούς, που καλύπτει και την περίπτωση της πράξης εφαρμογής στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή, με τη συνεχή και συστηματική της συνεργασία με τους κατοίκους και τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Παρασκευής, προχώρησε, με συγκεκριμένα βήματα, μία ακόμη δύσκολη υπόθεση που είχε κληρονομήσει από το παρελθόν. Προβαίνοντας μάλιστα σε συγκεκριμένη νομοτεχνική επεξεργασία, με την καθοριστική συμβολή του αρμόδιου τότε αντιδημάρχου, κ. Ν. Μόσχου, είχε προωθήσει στο ΥΠΕΚΑ και τους βουλευτές τη σχετική τροπολογία, η οποία είχε γίνει καταρχήν αποδεκτή από τον τότε Γ.Γ. του υπουργείου, κ. Σ. Αλεξιάδη. Η τροπολογία, ωστόσο, δεν εντάχθηκε τελικά στον νέο νόμο (Ν. 4315/24-12-2014), αφού εν τω μεταξύ μεσολάβησε η εκλογή της παρούσας δημοτικής αρχής, η οποία αδράνησε και δεν έκανε καμία παρέμβαση κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου.Το μόνο που έκανε η δημοτική αρχή ήταν να δώσει τελικά στους κατοίκους ένα περιθώριο 3 μηνών, πριν εισαγάγει την πράξη εφαρμογής στο δημοτικό συμβούλιο προς ψήφιση. Για το λόγο αυτό και μετά την παρουσία μας στην πρόσφατη συνέλευση των κατοίκων, επανήλθαμε στο θέμα, με επερώτησή μας προς τη Δημοτική Αρχή.

Μετά τη σημερινή καταρχήν θετική εξέλιξη με τον κ. Τσιρώνη, απαιτείται συνεχής παρακολούθηση και συντονισμένη πίεση από το δήμο Βόλου, τους βουλευτές και τους κατοίκους, μέχρι την τελική ψήφιση της τροπολογίας, ώστε να κλείσει με τον θετικότερο δυνατό τρόπο για τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής μια εκκρεμότητα, που ταλανίζει τη συνοικία, εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου