ΤΟΠΙΚΑ

Τελευταίο μπάνιο του «Ιππόκαμπου»

τελευταίο-μπάνιο-του-ιππόκαμπου-125236

Το Σωματείο ανέλαβε το κόστος για δροσερές, αλλά και πολύτιμες για τα ΑμεΑ αποδράσεις στην παραλία

Το τελευταίο τους μπάνιο στην παραλία του Αναύρου πραγματοποίησαν το Σάββατο 30 Αυγούστου τα μέλη του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Ν. Μαγνησίας «Ιππόκαμπος». Θαλασσινά μπάνια οργανώθηκαν για πρώτη φορά από το 2009, οπότε ιδρύθηκε το Σωματείο.

Σ’ αυτή την προσπάθεια το διοικητικό συμβούλιο είχε την αμέριστη συμπαράσταση της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, η οποία ανέλαβε τη μετακίνησή του με τη διάθεση του ειδικού λεωφορείου που διαθέτει.

Η δραστηριότητα εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλει το νέο Δ.Σ. του «Ιππόκαμπου» για τη διαμόρφωση συνθηκών αλληλοαποδοχής των ΑμεΑ και ειδικότερα των μελών του με το κοινωνικό σύνολο και για την προώθηση και προαγωγή των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων τους.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ο πρόεδρος και ο γεν. γραμματέας του «Ιππόκαμπου» κ.κ. Κωνσταντίνος Κουσουτζής και Πέτρος Μπέλλος, «παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε αναλάβαμε το κόστος για την υλοποίηση της δραστηριότητας, καθώς τα καλοκαιρινά μπάνια προσφέρουν σε όλους χαρά, ψυχαγωγία αλλά και τον καλύτερο τρόπο εκγύμνασης».

Εξηγούν ότι ιδιαίτερα για τα ΑμεΑ είναι ο ιδανικότερος τρόπος εκγύμνασης (η ευεργετική δράση του νερού βοηθά σε μεγάλο βαθμό), εφόσον όμως δεν επιβαρύνεται με τις δυσκολίες προσβασιμότητάς τους στις παραλίες.

Θετικά τα αποτελέσματα από το Seatrac

Hδη, όπου υπάρχουν οι ειδικοί διάδρομοι, ο ανάλογος εξοπλισμός αλλά κυρίως το μηχανοκίνητο Seatrac (μια σπουδαία και καταχωρημένη πατέντα από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών), τα αποτελέσματα είναι θετικά.

Oλο και περισσότεροι άνθρωποι με αναπηρίες (σε όλες τις ηλικίες), μπορούν να απολαμβάνουν το μπάνιο τους. Η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα, πρέπει να αποτελεί πλέον ένα από τα βασικά σημεία σχεδιασμού στην διαμόρφωση, κάθε οργανωμένης παραλίας.

«Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι προσπάθειες τοποθέτησης (κι ανάλογα η συντήρησή τους), σε όλες τις οργανωμένες παραλίες, όχι από φιλανθρωπία αλλά γιατί αποτελεί δικαίωμα όλων των ατόμων που ανήκουν σε μια πολιτισμένη χώρα», σημειώνει η διοίκηση του Σωματείου.

Υπενθυμίζουν ότι αποτελεί πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος να γίνουν οι παραλίες προσβάσιμες για τα άτομα με αναπηρία, καθώς η θάλασσα είναι κοινό αγαθό.

«Η παραλία δεν πρέπει να είναι προνομιούχα περιοχή για κάποιους. Αυτό σημαίνει πρακτικά και ουσιαστικά, ότι αυτοί που έχουν την ευθύνη των παραλιών είτε είναι δήμοι, είτε είναι ξενοδοχεία που έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, θα πρέπει να διασφαλίσουν την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα. Τα μηχανήματα που τοποθετούνται τελευταία είναι ένας μηχανισμός εύχρηστος και σημαντικός», τονίζουν.

Το Δ.Σ. του «Ιππόκαμπου» θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα, τους Ιωάννη Τζιούνη – γυμναστή & Νίκο Βαρδαλή, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους για εθελοντική προσφορά και χωρίς τη βοήθεια των οποίων δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η εν λόγω δραστηριότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου