ΤΟΠΙΚΑ

«Αλυσίδα» έξω από τον ΙΜΑΝΤΑ οι απεργοί ~ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

αλυσίδα-έξω-από-τον-ιμαντα-οι-απεργο-124886

Ξεκίνησαν οι επαναλαμβανόμενες απεργίες για την εκ περιτροπής εργασία

Με επαναλαμβανόμενες απεργίες που θα συνεχιστούν όσο η εταιρεία επιμένει στο σχεδιασμό της για μείωση των ωρών απασχόλησης και των αποδοχών του προσωπικού, απαντούν οι εργαζόμενοι στον ΙΜΑΝΤΑ και το ΣΥΡΜΑ.

Χθες πρώτη μέρα της πρώτης 48ωρης απεργίας όλοι οι εργαζόμενοι απεργοί βρίσκονταν έξω από το εργοστάσιο ενώ ένα πανό στην είσοδο του εργοστασίου με συνθήματα «μαρτυρούσε» την έναρξη της κινητοποίησης που από ότι δείχνουν τα πράγματα λαμβάνει τον χαρακτήρα διαρκείας εάν και εφόσον η εταιρεία επιμείνει να μην ανακαλεί την απόφασή της για την εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας που ξεκίνησε από 1ης Σεπτεμβρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον ΙΜΑΝΤΑ έχει πολλά χρόνια να γίνει απεργία και μάλιστα με αιτήματα που να αφορούν τη λειτουργία του εργοστασίου και το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού και αυτό είναι ενδεικτικό του χάσματος που επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Χθες έξω από το εργοστάσιο βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΕΚΒ με τον πρόεδρο Θαν. Παπαδημόπουλο και το Γραμματέα Δημ. Βασιλείου και άλλα μέλη της διοίκησης ενώ επίσης παρόντες ήταν και αρκετοί από τα προεδρεία πρωτοβάθμιων συνδικάτων αλλά και διαφόρων συλλογικοτήτων προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους προς τους απεργούς.

Η κινητοποίηση συνεχίζεται σήμερα στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας ενώ θα συνεχιστεί με απεργία διαρκείας μέχρι η εταιρεία να καλέσει το σωματείο σε διάλογο προκειμένου να ανακληθεί η εκ περιτροπής εργασία που η εταιρεία θέλει να εφαρμόσει μέχρι και το Δεκέμβριο, μέτρο που θα προκαλέσει απώλεια ενός μισθού στο προσωπικό.

Η συμμετοχή στην απεργία είναι καθολική ενώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι χθες το σωματείο κατήγγειλε την εταιρεία ότι επιχειρεί να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με αφορμή το γεγονός ότι 15 περίπου υπάλληλοι – γυναίκες που απασχολούνται στα γραφεία με εντολή του διευθυντή, μεταφέρθηκαν για δουλειά σε άλλο ενοικιαζόμενο χώρο από την εταιρεία.

Ο ΙΜΑΣ και το ΣΥΡΜΑ ανήκουν στον όμιλο Continental/ Contitech, ο οποίος διαθέτει δεκάδες εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, απασχολεί συνολικά σχεδόν 30.000 εργαζόμενους ενώ για το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας επικαλείται μείωση παραγγελιών και τζίρου.

Οι επαναλαμβανόμενες απεργίες ωστόσο συναντούν ήδη κλίμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται και νέα παρέμβαση από την Ομοσπονδία εργαζομένων στις χημικές βιομηχανίες.

Με την αντιπεριφερειάρχη

Στο μεταξύ οι κκ. Νικ. Μπούρους, Νικ. Καμβρογιάννης, Νικ. Σπυριδάκης και Χρ.Καρτσανάς -Πρόεδρος, Γραμματέας, Ταμίας και μέλος αντίστοιχα του Σωματείου Εργαζομένων στην ΙΜΑΣ- καθώς και ο κος Αθ. Γκάγκας, αντιπρόεδρος του αντίστοιχου Σωματείου της ΣΥΡΜΑ συναντήθηκαν χθες και κατέθεσαν στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησία Δ. Κολυνδρίνη τον προβληματισμό τους σχετικά με το γεγονός ότι η Διοίκηση του εργοστασίου στο Βόλο προσπαθεί να αγγίξει την επιχειρησιακή σύμβαση (τριετούς διάρκειας έως και το 2015) επιβάλλοντας την εκ περιτροπής εργασία για τους εργαζομένους, παρότι δεν υπάρχει ουσιώδης, όπως λένε, μείωση δραστηριοτήτων/παραγωγής ή ενδεχόμενο πρόβλημα βιωσιμότητας της ΙΜΑΣ, τουναντίον το εργοστάσιο εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια διαρκώς κερδοφόρο (έκανε ρεκόρ κερδών πέρυσι).

Η κ. Κολυνδρίνη δήλωσε στη συνάντηση ότι θεωρεί δίκαιο το αίτημα των εργαζομένων της ΙΜΑΣ και θα ταχθεί στο πλευρό τους στον αγώνα που κάνουν, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και πιο κεντρικά, στα συναρμόδια Υπουργεία, εναντία στην ανεδαφική και αδικαιολόγητη εφαρμογή από την Διοίκηση της ΙΜΑΣ της εκ περιτροπής εργασίας εις βάρος τους. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ακόμη ο κος Γ. Κίτσιος, περιφερειακός σύμβουλος και οι κκ. Αθ. Παπαδημόπουλος και Δημ. Βασιλείου, Πρόεδρος και Γραμματέας αντίστοιχα του Εργατικού Κέντρου Βόλου, που παραμένουν αρωγοί στα αιτήματα των εργαζομένων της ΙΜΑΣ.

Επίσκεψη του ΚΚΕ

Xθες εξάλλου πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων ΙΜΑΣ με κλιμάκιο της Τ.Ε. Βόλου του ΚΚΕ με τη συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων Απ. Νάνου και Θ. Τσαλούχα.

Στη συνάντηση εκ μέρους του Δ.Σ. έγινε περιγραφή της κατάστασης που διαμορφώνεται μετά την επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας από την εταιρεία και την αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ εξέφρασε για άλλη μια φορά την πλήρη στήριξη στους εργαζόμενους της επιχείρησης. Το ΚΚΕ θα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει. Εξάλλου, οι κομμουνιστές συνδικαλιστές είναι παρόντες και στηρίζουν με κάθε τρόπο τις κινητοποιήσεις από την αρχή.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Στήριξη στους εργαζόμενους στα εργοστάσια ΙΜΑΣ και ΣΥΡΜΑ από τη δημοτική παράταξη «Δρόμοι Συνεργασίας»

Συνάντηση με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στα εργοστάσιο ΙΜΑΣ και ΣΥΡΜΑ Α.Ε. είχε αντιπροσωπεία της παράταξης «Δρόμοι Συνεργασίας». Η συνάντηση ορίστηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο και τη μονομερή απόφαση της Διοίκησης για επιβολή του καθεστώτος της εκ περιτροπής εργασίας.

Εγινε ενημέρωση από πλευράς των εργαζομένων για την απόφαση της Διοίκησης και της ατεκμηρίωτης οικονομικά κίνησής της, για το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα και την καταστρατήγηση βασικών όρων της επιχειρησιακής υπογεγραμμένης και ισχύουσας σύμβασης εργασίας. Εκφράστηκαν φόβοι ότι αυτό είναι μόνον η αρχή στα πλαίσια του καθεστώτος ελαστικής εργασίας, των εργολαβικών εργαζομένων , των ατομικών συμβάσεων εργασίας , τη μείωσης των μισθών, με τελική κατάληξη την «αφγανοποίηση» των συνθηκών εργασίας στο όνομα της ανταγωνιστικής οικονομίας.

Από την πλευρά της η παράταξη δήλωσε την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων. Δηλώθηκε επίσης η αμέριστη συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματά τους και ότι το πρόβλημά τους είναι πρόβλημα της πόλης. «Οι 260 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους είναι κομμάτι της πόλης μας, ο κάθε ένας τους είναι ένας από εμάς και κατά συνέπεια υποχρεούμαστε σε συστράτευση με οδηγό τις αποφάσεις και τις διεκδικήσεις τους. Δεσμευτήκαμε να φέρουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο , με άξονα τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση και υποστήριξη», τονίζεται σε ανακοίνωση της παράταξης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου