ΤΟΠΙΚΑ

Νέο εμπόδιο στον δίδυμο κόμβο στη Ν. Ιωνία

νέο-εμπόδιο-στον-δίδυμο-κόμβο-στη-ν-ιων-124787

Η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων φέρεται να γνωμοδοτεί αρνητικά για το έργο

Νέο εμπόδιο φαίνεται να ορθώνεται στην κατασκευή δίδυμου κυκλικού κόμβου στη Ν. Ιωνία, μπροστά από το παλιό κοιμητήριο Ταξιαρχών. Μπορεί το εμπόδιο του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να ξεπεράστηκε, ωστόσο οι νέες περιπέτειες φαίνεται να έρχονται από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, που φέρεται να γνωμοδότησε αρνητικά για το έργο.

«Πληροφορήθηκα ότι η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε αρνητικά για τον δίδυμο κυκλικό κόμβο στη Ν. Ιωνία, υποστηρίζοντας ότι το μνημείο, το Κοιμητήριο δηλαδή, δεν θα μπορεί να… ανασάνει», δήλωσε αγανακτισμένος χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο μελετητής του έργου, καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ειδικός σύμβουλος της Ελλάδας και της Ευρώπης σε ελέγχους οδικής ασφάλειας και στον σχεδιασμό οδικών έργων, Νίκος Ηλιού. Σύμφωνα με τον κ. Ηλιού, η συνεδρίαση για το έργο έγινε στη Λάρισα «χωρίς καν να κληθεί εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου».

Οπως αναφέρει ο κ. Ηλιού, πρόκειται για ένα νέο εμπόδιο που ορθώνεται σε βάρος ενός έργου, το οποίο θα επιλύσει κυκλοφοριακά προβλήματα και προβλήματα πρόσβασης στο Κοιμητήριο Ταξιαρχών, θα ενισχύσει την ασφάλεια οδηγών και πεζών και θα συμμαζέψει την άναρχη κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο συγκεκριμένο σημείο.

Ο κ. Ηλιού δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις εξελίξεις. Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος ήταν το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής που αντιδρούσε υποστηρίζοντας ότι διακόπτεται ο βασικός άξονας πρόσβασης από την πόλη στο παλιό κοιμητήριο Ταξιαρχών.

Μετά την αίτηση θεραπείας που κατέθεσε ο Δήμος Βόλου και την παρουσίαση που έκανε ο κ. Ηλιού, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής άναψε πράσινο φως για τον κόμβο.

Ηρθε όμως όπως φαίνεται η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων να προκαλέσει νέα εμπόδια. «Πραγματικά, πάμε να κάνουμε ένα εμβληματικό έργο και υπάρχουν φορείς που χωρίς καμία γνώση επί του θέματος προκαλούν εμπόδια. Αυτή τη στιγμή μπορώ να προσφύγω και να κλείσω για λόγους επικινδυνότητας και την είσοδο στο παλιό κοιμητήριο και την είσοδο στο εβραϊκό κοιμητηρίου λόγω επικινδυνότητας, από τη στιγμή που η οδός Καζανάκι δεν έχει καν πεζοδρόμιο. Με το έργο που δρομολογούμε, θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα επικινδυνότητας», ανέφερε ο κ. Ηλιού, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Σημειώνεται ότι ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επανειλημμένως επιχείρησε να επικοινωνήσει με την προϊσταμένη της υπηρεσίας, πλην, όμως, δεν κατέστη δυνατό.

«Εχω κουραστεί με τον Βόλο»

Ο κ. Ηλιού διαψεύδει και την πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, σύμφωνα με την οποία, παρατηρήσεις της λήφθηκαν υπόψη στη μελέτη που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής το οποίο ανακάλεσε την αρνητική γνωμοδότησή του.

«Εκπλήσσομαι για ακόμη μία φορά με όσα συζητιούνται. Εγώ δεν έλαβα καμία πρόταση από την κ. Καπούλα και ούτε άλλαξα κάτι στη μελέτη. Εδωσα δύο έξτρα σχέδια (τομές) που μου ζήτησε ο Δήμος Βόλου καθώς και μία επεξηγηματική έκθεση για τον σχεδιασμό και τα υλικά. Οσον αφορά στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, τους εξήγησα το νομικό και τεχνικό καθεστώς που διέπει τις μελέτες κυκλικών κόμβων και μάλλον πείστηκε ο ένας από αυτούς. Οι άλλοι, ό,τι και να ανέφερα δεν καταλάβαιναν ούτε τα στοιχειώδη του νομικού πλαισίου.

Πραγματικά έχω κουραστεί με τον Βόλο και τον επαρχιωτισμό του. Και για να μην παρεξηγηθώ είμαι από τη Φλώρινα. Ο επαρχιωτισμός είναι αρρώστια», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Ηλιού.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου