ΑΛΜΥΡΟΣ

Πράσινο φως για την επαναχάραξη ~ Γενική Συνέλευση από ΤΑΙΠΕΔ

πράσινο-φως-για-την-επαναχάραξη-γενικ-124756

Στον Δήμο Βόλου περνούν το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου και έκταση 20 στρεμμάτων στη συνοικία του Παλιού Λιμεναρχείου – Στον Δήμο Αλμυρού η χερσαία ζώνη της Αμαλιάπολης

Πραγματικότητα γίνεται όνειρο δεκαετιών των Δήμων Βόλου και Αλμυρού. Το ΤΑΙΠΕΔ άναψε πράσινο φως για την επαναχάραξη του αιγιαλού, επικυρώνοντας τη σχετική απόφαση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, που είχε συμφωνήσει με τις διεκδικήσεις των τοπικών κοινωνιών. Το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, η διεκδικούμενη περιοχή στη συνοικία του Παλιού Λιμεναρχείου και η χερσαία ζώνη στην Αμαλιάπολη είναι πλέον θέμα χρόνου να αποχαρακτηριστούν από χερσαία ζώνη και να παραχωρηθούν στους Δήμους.

Το ΤΑΙΠΕΔ πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή Γενική Συνέλευση και ενέκρινε την παραχώρηση των επίμαχων εκτάσεων. Η απόφαση εστάλη στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, ο οποίος είναι αρμόδιος να την αποστείλει με τη σειρά του στον συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας για να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ.

Μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ οι Δήμοι θα μπορούν να διαχειρίζονται τις συγκεκριμένες εκτάσεις που μέχρι πρότινος ανήκαν στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και να τις αξιοποιούν σύμφωνα με τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική απόφαση, η οποία καθυστερούσε πάρα πολλά χρόνια να υλοποιηθεί, δεκαετίες ολόκληρες, και η οριστικοποίησή της ήταν περισσότερο επιτακτική από ποτέ ενόψει της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Βόλου.

Για το θέμα ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος είχε πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις με τον υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και είχε κοινοποιήσει το ζήτημα και στους τοπικούς βουλευτές.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΒ Σωκράτης Αναγνώστου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ότι το ΤΑΙΠΕΔ άνοιξε τον δρόμο την περασμένη Παρασκευή.

Ενόψει της προαναφερόμενης συνεδρίασης συγκλήθηκε την περασμένη Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, το οποίο συζήτησε το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης.

Σύμφωνα με τοπογραφικά διαγράμματα που συνοδεύουν τη απόφαση παραχώρησης, από τη χερσαία ζώνη του λιμανιού που ξεκινά από τα Πευκάκια και φθάνει μέχρι την κάτω πλευρά του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις εγκαταστάσεις του ΟΕΑ – ΝΑΒ, εξαιρείται το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίου με τον αποχαρακτηρισμό να ξεκινά από την κάτω γραμμή του πάρκου, το κομμάτι της συνοικίας του Παλιού Λιμεναρχείου που σήμερα είναι εντός του λιμένος και περικλείεται από τις οδούς Ναυάρχου – Βότση – Μητροπολίτου Γρηγορίου -Σερβιών -Ελασσόνας – Λήμνου – Σκρα, καθώς επίσης και ολόκληρη η χερσαία ζώνη της Αμαλιάπολης.

Ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος ερωτηθείς σχετικώς κάνει λόγο για «μεγάλη επιτυχία». «Δεν είχε καμία αξία αυτή η ζώνη να ανήκει στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου. Εμείς φροντίζαμε για την καθαριότητα και ό,τι χρειαζόταν, ενώ οι καταστηματάρχες πλήρωναν δυσανάλογα τέλη σε σχέση με αυτά που θα κατέβαλαν στον Δήμο. Στη Μιτζέλα αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να πέσει όλο το ύψωμα και θέλουμε να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες παρεμβάσεις και έργα. Δεκαετίες τώρα περιμένουμε την επαναχάραξη του αιγιαλού», εξηγεί.

Η επίμαχη απόφαση

Συγκεκριμένα, η απόφαση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, η οποία επικαιροποιήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, έχει ως εξής:

«Τον καθορισμό της σχετικής οριογραμμής, στο τμήμα αυτής που αφορά την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Βόλου, κατά τα αναφερόμενα στο φέρον ημερομηνία 20Ιανουαρίου 2021 τοπογραφικό διάγραμμα του Τοπογράφου Μηχανικού Χρυσόστομου Αποστόλου, αποτελούμενου από δέκα (10) πινακίδες κλίμακας 1:1000, θεωρημένου από τον διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Ο.Λ.Β. Α.Ε. Θωμά Σπάχο και για την ακρίβεια της αποτύπωσης, από την αναπληρώτρια διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου Ελένη Προβιά. Ειδικότερα επί του εν λόγω διαγράμματος αποτυπώνονται:

-Η οριοθέτηση, της χερσαίας ζώνης λιμένος, αρμοδιότητας Ο.Λ.Β. Α.Ε., στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Βόλου, με την οριογραμμή της να καθορίζεται με συνεχή γραμμή πράσινου χρώματος και διακεκομμένη γραμμή στα τμήματα που διαφοροποιείται σε σχέση με τον προϊσχύοντα καθορισμό της.

Η ανωτέρω οριοθέτηση του εν λόγω τμήματος της χερσαίας ζώνης, αποτυπώνεται επί του τοπογραφικού διαγράμματος αναφοράς, με το όριό της να άρχεται από το σημείο Ν2- του προϋφιστάμενου καθορισμού της εν λόγω ζώνης και ήδη υφιστάμενου πλέον σημείου 1 (Πιν-10) και να καταλήγει στο σημείο -Α1- του προϋφιστάμενου καθορισμού της ζώνης και ήδη σημείου 152 (Πιν-7). Ως εκ τούτου, οι κορυφές που καθορίζουν την πολυγωνική οριογραμμή της χερσαίας ζώνης λιμένος Βόλου, στο συγκεκριμένο τμήμα της, είναι οι υπό στοιχεία 1-2-… & 152 και ορίζονται με καρτεσιανές συντεταγμένες του Ελληνικού Γεωδαιτικού Συστήματος Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).

-Την εξαίρεση συνολικά του τμήματός της, στην περιοχή της Αμαλιάπολης Αλμυρού Μαγνησίας, όπως είχε καθοριστεί με την αριθμ. 82/2000 Πράξη της Λιμενικής Επιτροπής Μαγνησίας και στο συνημμένο από 11.5.2000 τοπογραφικό διάγραμμα κλίμακας 1:1000 που εγκρίθηκαν με την αριθμ. 154625/30.10.2000 απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΦΕΚ835Δ/29.11.2000) «Περί καθορισμού ζώνης λιμένα Αμαλιάπολης επαρχίας Αλμυρού Ν. Μαγνησίας».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου