ΤΟΠΙΚΑ

Βιωματικά εργαστήρια από το Κέντρο Πρόληψης «Πρόταση Ζωής»

βιωματικά-εργαστήρια-από-το-κέντρο-πρ-124318

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής» – ΟΚΑΝΑ, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων του στο χώρο του σχολείου, πραγματοποίησε, κατόπιν σχετικών αιτημάτων, 28 βιωματικά εργαστήρια σε 527 μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, με θέμα την «Αυτοεκτίμηση» και τη «Διαχείριση συγκρούσεων στο σχολείο».

Επίσης το Κέντρο Πρόληψης, στα πλαίσια ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των γονέων και αναγνωρίζοντας το σημαντικό τους ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών τους, πραγματοποίησε ομιλίες σε 6 σχολεία του νομού, κατόπιν αιτημάτων που δέχτηκε από τους Διευθυντές και τους Συλλόγους Γονέων.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν «Εξαρτήσεις και ο ρόλος των γονέων στην πρόληψη», «Πειθαρχία – όρια», «Ο ρόλος των γονέων στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών», «Σχολικός Εκφοβισμός». Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με το κοινό, ενώ συμμετείχαν συνολικά 153 άτομα. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν βιωματικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης. Στην Α/βάθμια υλοποιήθηκαν 2 εκπαιδεύσεις με συμμετοχή 38 δασκάλων από 31 σχολεία με θέμα: «Καλλιέργεια θετικού κλίματος στη τάξη» και «Σχολικός Εκφοβισμός». Στην Β/βάθμια, σε συνεργασία με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων, υλοποιήθηκαν 2 εκπαιδεύσεις σε 37 καθηγητές από 28 σχολεία, με θέμα: «Ο ρόλος των εκπαιδευτικών στην καλλιέργεια των ψυχοσυναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών για την καλύτερη λειτουργία της σχολικής τάξης». Επιπλέον, συνεχίζονται οι 2 ομάδες εποπτείας σε εκπαιδευτικούς, με σκοπό τη στήριξή τους στην εφαρμογή των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας: «Το Σπίτι των Παιδιών» και « Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο νηπιαγωγείο», στα οποία συμμετέχουν 38 εκπαιδευτικοί από 31 σχολεία. Τέλος, την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου πρόκειται να ξεκινήσει η τρίτη για φέτος ομάδα γονέων, διάρκειας οκτώ (8) δίωρων εβδομαδιαίων συναντήσεων στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης, στην οποία θα συμμετέχουν 15 γονείς. Σκοπός των συναντήσεων είναι η ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου και η ευαισθητοποίηση των γονιών σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας των παιδιών τους.

Οι κύριοι θεματικοί άξονες είναι οι εξής:

  • Ανάγκες των παιδιών
  • Επικοινωνία στην οικογένεια
  • Αυτοεκτίμηση
  • Συναισθήματα

Τα παραπάνω θέματα θα αναπτυχθούν με την ενεργό συμμετοχή των γονιών, την ανταλλαγή προσωπικών απόψεων, εμπειριών και προβληματισμών. Συντονίστριες των παραπάνω δράσεων είναι το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης, κ.κ. Γώγου Ζωή, Ψυχολόγος – Επιστημονικά Υπεύθυνη, Μπακατσέλου Μαρία, Ψυχολόγος, Πετροπούλου Γεωργία, Κοινωνιολόγος και Σωτηροπούλου Δήμητρα, Κοινωνική Λειτουργός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου