ΤΟΠΙΚΑ

Μαίες στο πλευρό εγκύων μέσω skype

μαίες-στο-πλευρό-εγκύων-μέσω-skype-123560

Οι συνεδρίες άλλαξαν μορφή εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και του φόβου

Μαθήματα προετοιμασίας για την πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής τους, την ημέρα που θα γίνουν μητέρες, παρακολουθούν μέσω skype έξι έγκυες γυναίκες του Βόλου. Στο πλευρό τους έχουν τις μαίες του Κέντρου Υγείας Βόλου, που συνεχίζουν τα μαθήματα έστω κι αν χρειάστηκε, λόγω της υγειονομικής κρίσης και του φόβου που υπάρχει να μοιράζονται τις γνώσεις τους και να δίνουν συμβουλές διαδικτυακά…

Τα μαθήματα προετοιμασίας εγκύων έχουν ξεκινήσει από το 2008 από το Κέντρο Υγείας Βόλου. Σύμφωνα με τη συντονίστρια του δικτύου μαιών και μαιευτήρων της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας, κ. Πολυτίνη Κάκκα τα μαθήματα προέκυψαν ως ανάγκη. «Πολλές έγκυες γυναίκες έρχονταν στην υπηρεσία και μας ρωτούσαν διάφορα πράγματα που αφορούν στο νέο ρόλο που καλούνταν να αναλάβουν: για τον τοκετό, τη λοχεία, τον θηλασμό, τη φροντίδα του μωρού. Ετσι αποφασίσαμε να οργανώσουμε μαθήματα που έκτοτε έγιναν θεσμός», αναφέρει.

Τα μαθήματα γίνονταν στον χώρο του πρώην ΙΚΑ Ν. Ιωνίας σε μικρά γκρουπ μελλουσών μαμάδων, οι οποίες μάλιστα, διδάσκονταν σωστή αναπνοή για την ώρα που θα φέρουν τη νέα ζωή στον κόσμο.

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι τα μαθήματα δεν παρακολουθούν μόνο νεαρής ηλικίας και για πρώτη φορά μητέρες. «Γυναίκες κάθε ηλικίας ακόμη κι αν έχουν ξαναγίνει μητέρες απευθύνονται σε εμάς και μας ρωτούν διάφορα πράγματα», αναφέρει η κ. Κάκκα.

Με το ξέσπασμα όμως της πανδημίας του κορονοϊού, επικράτησε φόβος. «Διαπιστώσαμε ότι έγκυες γυναίκες απέφευγαν να έρθουν στον χώρο, ίσως γιατί υπάρχουν κι άλλα ιατρεία και φοβούνταν. Ο φόβος και η ανησυχία δεν είναι μόνο για τις ίδιες αλλά και για τη ζωή που θα φέρουν στον κόσμο» επισημαίνει η κ. Κάκκα.

Η ανάγκη όμως για στήριξη των εγκύων παραμένει. Ετσι, η ίδια, ως συντονίστρια σε συνεργασία με τις συναδέλφους της κ.κ. Μαρία Συραΐνα Καραγιάννη, Ελευθερία Εμμανουήλ και Ευαγγελία Μαράκη αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα που προσφέρει η τεχνολογία για να συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό των γυναικών που εν μέσω υγειονομικής κρίσης ετοιμάζονται να φέρουν στον κόσμο νέες ζωές.

Ηδη, από την προηγούμενη εβδομάδα, τα μαθήματα συνεχίζονται σε διαδικτυακή βάση μέσω Skype. «Προς το παρόν έχουν ανταποκριθεί έξι έγκυες γυναίκες, υπάρχουν όμως επιπλέον δέκα που είναι σε διαδικασία εγκατάστασης συστήματος για να παρακολουθήσουν κι εκείνες τα μαθήματα. Συνεχίζουμε τα μαθήματα κανονικά και επιπλέον δίνουμε οδηγίες στις εγκύους μας για τον COVID-19 με βάση τις ενημερωτικές εγκυκλίους και οδηγίες που λαμβάνουμε», προσθέτει η κ. Κάκκα.

«Είναι μία προσφορά που μας κάνει να νιώθουμε όμορφα, ότι προσφέρουμε. Πολύ περισσότερο τώρα που η ανάγκη είναι μεγαλύτερη εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης», καταλήγει η ίδια.

Τηλέφωνο επικοινωνίας με τις μαίες του Κέντρου Υγείας Βόλου είναι το 24210-81553.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου