ΤΟΠΙΚΑ

Στάση εργασίας των γιατρών

στάση-εργασίας-των-γιατρών-122671

Αντίθετη η ΠΟΕΔΗΝ με την ψήφιση του νομοσχεδίου

Σε στάση εργασίας προχωρούν σήμερα από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και το πέρας του ωραρίου οι γιατροί του ΕΣΥ, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, Μάκη Βορίδη, με το οποίο δημιουργείται η ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου ΕΣΑΝ, για την απόλυτη διαχείριση και διακίνηση του χρήματος που ρέει στο ΕΣΥ.

Στη στάση εργασίας που κηρύχτηκε σε πανελλαδικό επίπεδο συμμετέχει και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου – Κέντρων Υγείας Μαγνησίας. Ο πρόεδρος της Ενωσης Νίκος Χαυτούρας τόνισε ότι με το συγκεκριμένο τρόπο μεθοδεύεται η πλήρης εξαθλίωση της δημόσιας Υγείας. Οπως είπε: «Αυτό που επιδιώκεται είναι η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών Υγείας. Στο Νοσοκομείο Βόλου μπήκε ήδη εργολάβος για τα μαγειρεία, τους τραπεζοκόμους και τα πλυντήρια. Με πανούργο τρόπο σκέφτονται τώρα να ιδιωτικοποιήσουν ολόκληρο το Νοσοκομείο για να έχουν έσοδα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ οι θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία, η οποία προκήρυξε τετράωρη στάση εργασίας για τα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, πιστεύοντας ότι το νομοσχέδιο κατευθύνει με προνομιακό τρόπο τους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας απηχούν το Σύλλογο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Γιαννακός τόνισε ότι με τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας αμφισβητείται ευθέως ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας.

Κατά την ΠΟΕΔΗΝ, η ΕΣΑΝ συστήνεται με μετοχικό κεφάλαιο το οποίο σταδιακά η πλειοψηφία του θα καταλήξει στους Ιδιωτικούς Ομίλους της Υγείας.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωση που έστειλε σε όλους τους Συλλόγους: «Δεν μας ξεγελά η αναδίπλωση της Κυβέρνησης που προβλέπει στο Νομοσχέδιο τον έλεγχο της πλειοψηφίας των μετοχών από το κράτος. Η πλειοψηφία των μετοχών της Εταιρείας θα μπορεί να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

Το κράτος αποποιείται τη κρατική χρηματοδότηση και οι υπηρεσίες θα πληρώνονται εξολοκλήρου από τις τσέπες των πολιτών. Γι’ αυτό τα Νοσοκομεία υποφέρουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση.

Η μισθοδοσία του προσωπικού θα περάσει στην Εταιρεία με βέβαιες νέες μεγάλες απώλειες. Με την σύσταση της Εταιρείας μπαίνει ταφόπλακα στο ΕΣΥ. Οργανώνουμε δυναμικές κινητοποιήσεις».

Η ΟΕΝΓΕ

Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους γιατρούς του ΕΣΥ να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται από κοινού με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) στις 12.30 μ.μ. σήμερα Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, έξω από την Βουλή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ, η σύσταση της ΕΣΑΝ Α.Ε. «σηματοδοτεί την πλήρη απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας», ενώ χαρακτηρίζει ως επουσιώδεις τις τροποποιήσεις στις οποίες προέβη ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, οι οποίες, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «δεν αλλάζουν την ουσία των δραματικών επιπτώσεων στους ασθενείς, τα νοσοκομεία και τους γιατρούς».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου