ΤΟΠΙΚΑ

Διαφυγόντα κέρδη ζητά ο ΙΜΑΣ ~ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

διαφυγόντα-κέρδη-ζητά-ο-ιμασ-στο-ποδι-122660

Από τους απεργούς εναντίον των οποίων κινήθηκε νομικά με ασφαλιστικά μέτρα

Χοντραίνει η «σύγκρουση» μεταξύ εργαζομένων και εταιρείας στον ΙΜΑΝΤΑ. Η εταιρεία κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του σωματείου για διαφυγόντα κέρδη λόγω της απεργίας διαρκείας που ξεκίνησε από τις αρχές της εβδομάδας για την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας στο εργοστάσιο. Το σωματείο ωστόσο που συνεδρίασε χθες αποφάσισε συνέχιση της κινητοποίησης μέχρι να ανακληθεί το μέτρο.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Με προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά του προέδρου και γ.γ. του σωματείου των εργαζομένων στον ΙΜΑΝΤΑ και κατά των εκπροσώπων από το ΣΥΡΜΑ ο Γερμανικός όμιλος προσπαθεί να κάμψει το φρόνημα και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους που από τη Δευτέρα έχουν ξεκινήσει απεργία διαρκείας ζητώντας να ανακληθεί η εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας. Η συζήτηση θα γίνει σήμερα στο Πρωτοδικείο Βόλου όπου στο πλευρό του σωματείου και των απεργών αναμένεται να βρεθούν τόσο το ΕΚΒ όσο και εκπρόσωποι των συνδικάτων από όλη τη Μαγνησία.

Το Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων χθες συνεδρίασε και αποφάσισε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις καθώς η εταιρεία εμφανίζεται αμετάπειστη στην εφαρμογή του μέτρου και επιμένει να επικαλείται μείωση παραγγελιών και παραγωγής. Οι εργαζόμενοι ωστόσο αντιτείνουν ότι το «κέρδος» από την εκ περιτροπής εργασία θα είναι μηδαμινό και ενώ έχουν καταθέσει διάφορες εναλλακτικές προτάσεις, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αδιαλλαξία του γερμανικού ομίλου.

Η ΙΜΑΣ είναι εξαγωγική, κατά βάση, βιομηχανία ελαστικών μεταφορικών ιμάντων Contitech ΙΜΑΣ, θυγατρική του γερμανικού πολυεθνικού ομίλου Continental, η οποία εδρεύει στο Βόλο και τροφοδοτεί με προϊόντα της ορυχεία και στις πέντε ηπείρους.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό της , τα έσοδα της εταιρείας τον περασμένο χρόνο περιορίστηκαν σε 71,26 εκατ. ευρώ, από 89,46 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση (83,29 εκατ. ευρώ το 2011), παρουσιάζοντας έτσι μείωση κατά 20,4% σε ποσοστό και κατά 18,20 εκατ. ευρώ σε αξία, σε ετήσια βάση.

Η επιχείρηση, που διαθέτει βιομηχανική μονάδα στο Βόλο και είναι επί σειράν ετών η πλέον κερδοφόρος βιομηχανική επιχείρηση του νομού Μαγνησίας, συμπίεσε κατά 2,4 εκατοστιαίες μονάδες το μεικτό της περιθώριο (24,7% έναντι 27,1% έναν χρόνο πριν και 20,0% το 2011), γεγονός που οδήγησε τα μεικτά κέρδη στο επίπεδο των 17,58 εκατ. ευρώ έναντι μεικτών κερδών 24,24 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν (-27,5%), αλλά και στην καταγραφή μειωμένων κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 10,76 εκατ. ευρώ (-30,1%), καθώς και μειωμένων κερδών προ φόρων και τόκων (EBIT) ύψους 9,45 εκατ. ευρώ (-35,3%).

Ωστόσο η εταιρεία παρουσίασε κέρδη προ φόρων 9,35 εκατ. ευρώ το 2013 έναντι κερδών προ φόρων 14,53 εκατ. ευρώ το 2012 (10,60 εκατ. ευρώ το 2011), μειωμένα κατά 35,6% και ίσα προς το 13,1% των εσόδων της (16,2% το 2012).

Τα καθαρά κέρδη της μετά την αφαίρεση των φόρων (2,33 εκατ. ευρώ έναντι τριών εκατ. ευρώ) είναι ύψους 7,02 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχων κερδών 11,53 εκατ. ευρώ το 2012 (10,90 εκατ. ευρώ το 2011), μειωμένα κατά 39,1% και ίσα προς το 13,4% των μέσων ιδίων κεφαλαίων της χρήσης (22,3% το 2012).

Οπως είναι γνωστό η ΙΜΑΣ διαθέτει περί το 70-75% της παραγωγής της στη διεθνή αγορά (μεταξύ άλλων στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Χιλή, σε εταιρείες εξόρυξης μεταλλευμάτων), ενώ βασικός πελάτης της στην ελληνική αγορά είναι τα ορυχεία λιγνίτη της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Τα ασφαλιστικά μέτρα πάντως εκδικάζονται σήμερα στις 11 το πρωί. Με αφορμή την συζήτηση, η Τ.Ε. του ΚΚΕ καλεί όλο το λαό του Βόλου να εκφράσει με τη μαζική του παρουσία στα δικαστήρια την αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στους εργάτες της ΙΜΑΣ υπογραμμίζοντας ότι «η εργοδοσία πρέπει να βρει απέναντί της μια γροθιά όλη την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό της περιοχής. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Η ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει τη διοίκηση της εταιρίας ΙΜΑΣ ΑΕ-ΣΥΡΜΑ στο Βόλο, η οποία επικαλούμενη πτώση των παραγγελιών προχώρησε σε εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων της.

Είναι αδιανόητο μια επιχείρηση η οποία δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι σήμερα οι παραγγελίες της έρρεαν μεγαλοπρεπώς να χρησιμοποιεί εκτιμήσεις για μελλοντική πτώση παραγγελιών προκειμένου να μειώσει άμεσα τις αποδοχές των εργαζομένων.

Η ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ) και του Σωματείου Εργαζομένων στην ΙΜΑΣ ΑΕ-ΣΥΡΜΑ οι οποίοι πραγματοποιούν 48ωρη απεργία και ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας ώστε να συγκληθεί τριμερής επιτροπή και να ανακληθεί η παράνομη, βεβιασμένη και εξοντωτική απόφαση της διοίκησης της εταιρίας.

Σχετικά άρθρα:

«Αλυσίδα» έξω από τον ΙΜΑΝΤΑ οι απεργοί ~ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Στο πλευρό των εργαζομένων στον ΙΜΑΝΤΑ το ΠΑΜΕ Μαγνησίας

Στο πλευρό των εργαζομένων στον ΙΜΑΝΤΑ το ΠΑΜΕ Μαγνησίας

Προσφυγή για να ακυρωθεί η εκ περιτροπής εργασία στον ΙΜΑΝΤΑ

Φουρτούνες στην ΙΜΑΣ ~ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Οριστικά εκ περιτροπής στον ΙΜΑΝΤΑ ~ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Η εκ περιτροπής… φέρνει κινητοποιήσεις στον ΙΜΑΝΤΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου