ΤΟΠΙΚΑ

Νεφροπαθής από τη Σκόπελο έδωσε 2.000 ευρώ για να μεταφερθεί με σκάφος στον Βόλο

νεφροπαθής-από-τη-σκόπελο-έδωσε-2-000-ευρώ-122547

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσε η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσε η βουλευτής Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου για τη μη κάλυψη των εξόδων μετακίνησης νεφροπαθών κατοίκων νήσων προς μεταμόσχευση.

Η πρώην υπουργός, ενημερώνει πως πρόσφατα γυναίκα νεφροπαθής, κάτοικος Σκοπέλου, αναγκάστηκε να μισθώσει ιδιωτικό σκάφος, με κόστος υψηλότερο των 2.000€, για να μεταφερθεί στην ηπειρωτική Μαγνησία. Η γυναίκα, όπως προκύπτει, ενημερώθηκε, αργά το βράδυ, από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, πως επείγει να μεταβεί στη μονάδα νωρίς το επόμενο πρωί, προκειμένου να υποβληθεί σε προμεταμοσχευτικές εξετάσεις, ως υποψήφια προς μεταμόσχευση νεφρού, μετά από 9 ολόκληρα χρόνια αναμονής.

Η κ. Παπανάτσιου σημειώνει πως η διαδικασία μεταμόσχευσης νεφρού απαιτεί την ενδελεχή εξέταση του υποψήφιου δέκτη, το συντομότερο δυνατό και προφανώς άμεση μετάβαση στη μονάδα. Παρόλα αυτά, ακριβώς αυτή η άμεση μετάβαση, είναι που παραμένει δύσκολη, έως και ακατόρθωτη, για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών.

Οι ακτοπλοϊκές γραμμές είναι περιορισμένες και η διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα δεν είναι δεδομένη σε καθημερινό επίπεδο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη, για να μπορέσουν να φτάσουν στο νοσοκομείο, αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει πρόβλεψη για περιπτώσεις μεταμόσχευσης.

Με βάση τα παραπάνω η Βουλευτής Μαγνησίας και 32 συνυπογράφοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό, αν θα εξετάσει η Κυβέρνηση τη χορήγηση αποζημίωσης οδοιπορικών εξόδων σε νεφροπαθείς ασθενείς – κατοίκους νησιωτικών περιοχών, σε περίπτωση άμεσης ανάγκης μετάβασης προς νοσοκομεία της ηπειρωτικής Ελλάδας για προμεταμοσχευτικές εξετάσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου