ΤΟΠΙΚΑ

Εισαγγελέας για τους πρόχειρους μετρητές ~ Παρέμβαση για διασπορά ψευδών ειδήσεων

εισαγγελέας-για-τους-πρόχειρους-μετρ-122492

Παρήγγειλε έρευνα για τις αμφίβολες μετρήσεις αέρα από δίκτυο κινεζικής ΜΚΟ, που αναπαράγονται στον Βόλο και τρομοκρατούν τον κόσμο

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου για τις αμφίβολες μετρήσεις αέρα και τα τόσο υψηλά νούμερα συγκεντρώσεων μικροσωματιδίων (συγκριτικά με το επίσημο και πιστοποιημένο δίκτυο, την ευθύνη του οποίου έχει η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας), στοιχεία που μεταφέρονται στην πόλη του Βόλου και τρομοκρατούν τους πολίτες από τους τέσσερις χειροποίητους σταθμούς μέτρησης του δικτύου waqi.info, με αναπαραγωγές από μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η εισαγγελική έρευνα αφορά στο ενδεχόμενο διασποράς ψευδών ειδήσεων, που τρομοκρατούν τον κόσμο και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού που έχει προκαλέσει ήδη μεγάλη αναστάτωση και έχει διαταράξει την καθημερινότητα των πολιτών μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ με τίτλο «Πρόχειροι σταθμοί μέτρησης τρομοκρατούν ανελέητα τον Βόλο».

Στο πλαίσιό της, ανατέθηκε σε αστυνομικούς του Τμήματος Βόλου να λάβουν καταθέσεις από τη συντάκτρια του δημοσιεύματος και τους τυχόν προταθέντες μάρτυρες. Επίσης ανέθεσε στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου να προχωρήσει σε οιανδήποτε νομική ενέργεια και κρίση για τη διακρίβωση του βάσιμου των καταγγελιών.

Το ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ είχε δημοσιευτεί στις 31 Μαρτίου, όταν οι εν λόγω μετρήσεις διαψεύστηκαν παταγωδώς από τις αντίστοιχες επίσημες των σταθμών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Οπως δημοσίευσε, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, σε ένα παγκόσμιο δίκτυο μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τέσσερις χειροποίητοι σταθμοί μέτρησης, άγνωστο σε ποια ακριβώς σημεία τοποθετημένοι, με φθηνές κατασκευές αποτελούμενες από εξαρτήματα που είτε έχουν στις αποθήκες τους, είτε αγοράζουν online, συνεχίζουν να προκαλούν τρόμο σε κλίμα απόλυτης φοβίας για τις ζωές, τις δουλειές, τις οικονομίες εξαιτίας του κορονοϊού.

Στον Βόλο ως σημεία τοποθέτησης και λειτουργίας αυτών των χειροποίητων σταθμών εμφανίζονται στην Αργοναυτών, στη Ρήγα Φεραίου, στη Δημάρχου Γεωργιάδου και στην οδό Κασθαναίας. Πρόκειται για μετρητές ιδιωτών πολιτών, ενταγμένων σε πρόγραμμα ονομαζόμενο «Citizen Science Project», όπως ισχυρίζονται όσοι διασπείρουν πανικό.

Το ρεπορτάζ οδήγησε στο ότι ένας από τους σταθμούς, στην οδό Αργοναυτών (ο οποίος παραπλανητικά ίσως παρουσιάζεται στον χώρο του λιμανιού) λειτουργεί indoor. Δηλαδή σε χώρο εσωτερικό! Τι ακριβώς μετρά και με ποιον τρόπο είναι άγνωστο. Είναι, πάντως, ο σταθμός ο οποίος συνεχίζει να καταγράφει μετρήσεις με τον χαρακτηρισμό «πολύ ανθυγιεινός αέρας».

Το δίκτυο, το οποίο βγήκε στην επιφάνεια στον Βόλο μόλις πρόσφατα, ανήκει σε κινεζική ΜΚΟ. Παραπέμπει δε σε πωλήσεις προϊόντων που μπορούν να …συναρμολογήσουν έναν μετρητή με τη διαδικασία «φτιάξτο μόνος σου» με το αζημίωτο, αλλά και σε σελίδες που διαφήμισης και πώλησης μασκών που μπορούν να προστατεύσουν από τη μόλυνση του αέρα και φυσικά πλέον από τον κορονοϊό!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου