ΤΟΠΙΚΑ

Διακρίθηκαν μικροί Βολιώτες εφευρέτες [photos]

διακρίθηκαν-μικροί-βολιώτες-εφευρέτ-121768

Σημαντικές διακρίσεις απέσπασε ο Βόλος στην προκριματική φάση του πανελλήνιου διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Ερευνας και Καινοτομίας για παιδιά, που «φιλοξενήθηκε» για πρώτη φορά το Σάββατο στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το εισιτήριο συμμετοχής στον μεγάλο τελικό έλαβαν, με σειρά κατάταξης, οι ομάδες 74105 (TALOS) και funταστικοί από τον Βόλο, που κατέλαβαν την πρώτη και δεύτερη θέση, αντίστοιχα, και η ομάδα Robsters 1 από την Καρδίτσα στην τρίτη θέση. Αναπληρωματικές αναδείχθηκαν οι ομάδες Katsirelos Robotics #1 και Katsirelos Robotics #2, επίσης από το Βόλο.

Εννέα ομάδες και εκατό περίπου παιδιά από τον Βόλο, την Καρδίτσα, τη Λάρισα και τα Φάρσαλα συμμετείχαν στη συγκεκριμένη διοργάνωση, που αποτελεί σημαντικό βήμα για τη συμμετοχή των νικητών, στον μεγάλο τελικό που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στη Θεσσαλονίκη.

Το FIRST LEGO League, που για τη φετινή σχολική χρονιά 2017 – 2018 τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου, έχει τίτλο «HYDRO DYNAMICS» και προκαλεί περισσότερα από 300.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο, να μάθουν τα πάντα για το νερό και τη χρήση του, έχοντας, παράλληλα τη στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι ομάδες που συμμετείχαν στην προκριματική φάση του διαγωνισμού είναι οι: Αγωνιστές, Ocean’s 10, Robsters 1, Robsters 2, Αξιον Εστί, Katsirelos Robotics #1, Katsirelos Robotics #2, funταστικοί και 74105 (TALOS).

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γεώργιος Πρώιας, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκ των διοργανωτών της δράσης, υπογράμμισε ότι «το φετινό πρότζεκτ είχε ως θέμα το νερό. Τα παιδιά πειραματίστηκαν πάνω στο θέμα, προσεγγίζοντας όλες τις πτυχές του (πόσιμο, θαλασσινό νερό, βιολογικό καθαρισμό κλπ), δημιουργώντας προγράμματα, και κατασκευές στον υπολογιστή, τα οποία παρουσίασαν».

Επίκεντρο του πρότζεκτ πάνω στο οποίο εργάστηκαν τα παιδιά κατά ομάδες, είναι το ρομπότ που εκτελεί διάφορες αποστολές, προκειμένου να επιλύσουν διάφορα θέματα. Βασικό ζητούμενο είναι «η συνεργασία, η ομαδικότητα και είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν όσοι επιθυμούν» επεσήμανε ο ίδιος.

Διακρίθηκαν οι ομάδες Funταστικοί και 74105 (TALOS) από τον Βόλο

Εκπρόσωποι του Βόλου

Τέσσερις ομάδες παιδιών εκπροσώπησαν τον Βόλο στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, βάζοντας τη δική τους σφραγίδα στο κεφάλαιο της δημιουργικότητας.

Οι δύο ομάδες του Katsirelos Robotics, δημιουργήθηκαν στους κόλπους του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας, με προπονητή τον Γιώργο Ζαμπέτογλου.

Στην ομάδα Katsirelos Robotics #1 συμμετέχουν οι μαθητές: Νικόλαος Γεωργής, Νικόλαος Γκέκας, Αλεξάνδρα Κλαρούμενου, Γιώργος Κυρίτσης, Παναγιώτης Κωλέττης, Νίκος Κωστόπουλος, Κωνσταντίνος Ντίνας, Ευαγγελία Οροκλού, Γεώργιος – Παναγιώτης Παπανδρέου και Μαρία Σκρομπέκη. Την ομάδα Katsirelos Robotics #2 απαρτίζουν οι μαθητές του ίδιου σχολείου: Χρήστος Κεραμίδας, Κωνσταντίνα Μπαμπάτσικου, Κωνσταντίνος Στατήρας, Απόστολος Στύλας, Δημήτριος Τζούμας, Δημήτριος Τρίγκας, Χριστίνα Τσεκερίδου, Γεώργιος Τσώλης, Φρειδερίκη – Μαρία Φούντα και Παρασκευάς Χατζηγεωργίου.

Η μία ομάδα ανέλαβε να ερευνήσει την ποιότητα του νερού και τις προοπτικές βελτίωσής του και η άλλη διερεύνησε, αντίστοιχα, το πρόβλημα της λειψυδρίας και της εξοικονόμησης νερού, διατυπώνοντας προτάσεις «για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του Πηλίου προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού στο δίκτυο του Βόλου και τη χρήση μονάδας αφαλάτωσης για την εξασφάλιση επαρκούς, πόσιμου νερού» όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Ζαμπέτογλου.

Την ομάδα funταστικοί απαρτίζουν οι: Δημήτρης Πρώιας, Νεφέλη Κούρια, Βαρβάρα Κουτσίκου, Κωνσταντίνος Κόκκαλης, Νίκος Παπαρούνας, Ντάνιελ Μελαχροινός και Αρσένης Σταυρακούδης. Την ομάδα 74105 (TALOS) απαρτίζουν, αντίστοιχα, οι μαθητές: Χαρά Απλαντή, Μαρία Μανωλάκη, Θοδωρής Αναστασιάδης, Αντώνης Ψιλοβίκος και Στάθης Βούλγαρης. Η προπονήτρια των δύο ομάδων Ελλη Μπαμπουδάκη, δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι: «Κάθε ομάδα είχε διαφορετικό κόνσεπτ με επίκεντρο το νερό. Η μια ομάδα ασχολήθηκε με την κατανάλωση και τη σπατάλη του νερού στην οικιακή χρήση και η άλλη ομάδα με το βρώμικο νερό και την ανακύκλωση του νερού, για τη δημιουργία πόσιμου».

Η ομάδα μαθητών του «Αξιον Εστί» που συμμετείχαν στον διαγωνισμό

Την ομάδα του «Αξιον Εστί» απαρτίζουν οι μαθητές: Δημήτρης Αγγέλης, Νίκος Μπασδάνης, Γιώργος Γιαννούχος, Κλέαρχος – Αθανάσιος Κοτσινονός, Γαβριέλλα Σαραφίδη, Γιάννης Πέτρου, Ξενοφών Παπαδόπουλος, Απόστολος Σαμιώτης και Κωνσταντίνος Διαμαντής. Όπως ανέφερε ο εκπαιδευτικός του σχολείου, Παναγιώτης Κοντός, «τα παιδιά δημιούργησαν κατασκευές που φέρουν εις πέρας τις αποστολές που μας έχουν ζητηθεί, με σκοπό την εξοικονόμηση νερού και τη μετατροπή λυμάτων σε πόσιμο νερό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου