ΤΟΠΙΚΑ

Υπερσύγχρονο εργαστήριο Η/Υ διά χειρός μαθητών

υπερσύγχρονο-εργαστήριο-η-υ-διά-χειρό-12154

Παιδιά του τομέα πληροφορικής του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου το ξεκίνησαν ως άσκηση στην ειδικότητά τους και σε τρία χρόνια δημιούργησαν ίσως την καλύτερη εργαστηριακή υποδομή στην Ελλάδα

Υπερσύγχρονο εργαστήριο πληροφορικής, το οποίο, αν δεν είναι το καλύτερο σε επίπεδο επαγγελματικής εκπαίδευσης, είναι ένα από τα καλύτερα, δημιουργήθηκε στο 1ο ΕΠΑΛ Βόλου και μάλιστα από τους ίδιους τους μαθητές του τομέα πληροφορικής, που λειτουργεί στο σχολείο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Για τη δημιουργία του εργαστηρίου μαθητές του σχολείου εργάστηκαν τρία χρόνια στο πλαίσιο μαθήματος. Οπως ανακοίνωσε υπερήφανος ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου Νίκος Κατσαβριάς σε συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε χθες στο σχολείο, όλα ξεκίνησαν όταν οι μαθητές κλήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος να χρησιμοποιήσουν εξαρτήματα από παλιούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να δημιουργήσουν νέους αναβαθμισμένους. Στον πρώτο χρόνο δημιουργήθηκαν οι τρεις πρώτοι υπερσύγχρονοι υπολογιστές. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε και σε διάστημα τριών ετών το εργαστήριο στο οποίο «ούτε οι καθηγητές δεν ήθελαν να μπουν μέσα», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Κατσαβριάς, αναβαθμίστηκε πλήρως. Φέτος μάλιστα οι μαθητές ασκήθηκαν και στην εγκατάσταση του δικτύου στο εργαστήριο. «Αν δεν είναι το καλύτερο, είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα εργαστήρια που έχουν δημιουργηθεί και φυσικά δεν καμαρώνουμε απλώς για την αναβάθμιση μιας εκπαιδευτικής υποδομής, αλλά για την εκπαιδευτική ωφέλεια που είχε όλη η προσπάθεια», σημείωσε ο κ. Κατσαβριάς.

Σημειώνεται ότι το εργαστήριο πληροφορικής είναι το πιο παλιό στο σχολείο. Λειτουργεί από το 1940, τότε ως εργαστήριο γραφομηχανής και μετέπειτα με την εξέλιξη της τεχνολογίας ως εργαστήριο Η/Υ, δεν είχε γίνει ποτέ όμως σοβαρή προσπάθεια αναβάθμισής του, έργο που ανέλαβαν οι ίδιοι οι μαθητές υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους.

Εργαστήριο τουριστικών επαγγελμάτων

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαβριά, η αναβάθμιση του εργαστηρίου Η/Υ δεν είναι το μοναδικό ευχάριστο νέο που «κλείνει» μια δύσκολη απ’ όλες τις απόψεις σχολική χρονιά. Από το 1976 λειτουργεί τουριστικός τομέας, όχι όμως και αντίστοιχο εργαστήριο. Φέτος το σχολείο κατάφερε να προμηθευτεί ψυγείο και φούρνο και από το νέο σχολικό έτος θα λειτουργεί και σε αυτόν τον τομέα εργαστήριο για την παρασκευή γευμάτων και το στρώσιμο τραπεζιών.

Τέλος, ο κ. Κατσαβριάς ανακοίνωσε και την καθιέρωση της ομάδας φωτογραφίας του σχολείου στην οποία φέτος συμμετείχαν 40 μαθητές, που προχώρησαν σε επισκέψεις, εκθέσεις και διαγωνισμούς.

Για τον κ. Κατσαβριά η δουλειά που γίνεται στο σχολείο έστω και σε αντίξοες συνθήκες δεν αποτυπώνεται μόνο στον θετικό απολογισμό της φετινής χρονιάς, αλλά κάθε χρόνο στις επιτυχίες των μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις και σε επίπεδο εύρεσης εργασίας των αποφοίτων.

Ενθαρρυντική πρεμιέρα στο παράρτημα της Σκιάθου με 20 μαθητές

Το νέο σχολικό έτος θα βρει το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου με παράρτημα στη Σκιάθο για τη λειτουργία του τομέα Οικονομίας και Διοίκησης.

Η νέα σχολική δομή, που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, κάνει ενθαρρυντική… πρεμιέρα. Σύμφωνα με τον διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου Νίκο Κατσαβριά, ήδη έχουν γίνει 20 εγγραφές μαθητών στο παράρτημα του ΕΠΑΛ στη Σκιάθο για το οποίο ακόμη αναζητείται χώρος στέγασης, ενώ θα στελεχωθεί με έναν συντονιστή και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που θα προσληφθούν από το Υπουργείο Παιδείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου