ΤΟΠΙΚΑ

Απεργία χθες από δικαστικούς υπαλλήλους στον Βόλο

απεργία-χθες-από-δικαστικούς-υπαλλήλ-120606

Στη 24ωρη απεργία, που κήρυξε η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος με αιχμή τα μισθολογικά, τις κενές θέσεις εργασίας και το κτιριακό, συμμετείχαν χθες οι δικαστικοί υπάλληλοι στον Βόλο.

Στην απεργία πήραν μέρος υπάλληλοι από το Πρωτοδικείο Βόλου, το Ειρηνοδικείο, την Εισαγγελία.

Ωστόσο, η κινητοποίηση δεν εμπόδισε την απρόσκοπτη λειτουργία των δικαστηρίων, αφού πραγματοποιήθηκαν το Τριμελές και το Μονομελές Πλημμμελειοδικείο Βόλου και οι πολίτες εξυπηρετήθηκαν κανονικά.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, επί 8.769 οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων όλων των κλάδων και κατηγοριών, υπηρετούν σήμερα 5.966, δηλαδή υπάρχουν 2.803 οργανικά κενά, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 31,69% των οργανικών θέσεων, ενώ την ίδια στιγμή, διαγωνισμοί πρόσληψης του ΑΣΕΠ, που ξεκίνησαν το 2017, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

Η αναλογία δικαστικών υπαλλήλων προς δικαστικούς λειτουργούς είναι 1,34:1 (5.966 υπηρετούντες δικαστικοί υπάλληλοι προς 4.429 υπηρετούντες δικαστικούς λειτουργούς), ενώ σε πάρα πολλά δικαστήρια της χώρας η αναλογία ανατρέπεται δραματικά και γίνεται 1:3 (δηλαδή ένας δικαστικός υπάλληλος για κάθε τρεις δικαστικούς λειτουργούς), όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι 3,5:1.

Μεταξύ άλλων στο διεκδικητικό πλαίσιο των δικαστικών υπαλλήλων περιλαμβάνεται η δυνατότητα online πρόσβασης στις δικαστικές αίθουσες, η ανέγερση νέων δικαστικών κτιρίων, η βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών και η αποκατάσταση των μειώσεων των μισθολογικών.

Κ.Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου