ΤΟΠΙΚΑ

Θα συνεχίσουν τον αγώνα τους οι γιατροί της Μαγνησίας

θα-συνεχίσουν-τον-αγώνα-τους-οι-γιατρο-120089

Αντιπαράθεση για την εκπροσώπηση στο συλλαλητήριο

Τη συνέχιση του αγώνα των υγειονομικών κλάδων μέχρι να αποσυρθεί το σχέδιο για το Ασφαλιστικό, ανακοίνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, ευχαριστώντας παράλληλα όσους συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση στο Βόλο.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Ωστόσο, η μεγαλειώδης συγκέντρωση σκιάστηκε μερικώς από την αντιπαράθεση που καταγράφηκε στη διάρκεια της κινητοποίησης το πρωί της Πέμπτης στο λιμάνι του Βόλου και συνεχίστηκε χθες σε ΜΜΕ μεταξύ υγειονομικών. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας κ. Νικ. Χαυτούρας, ζήτησε να μιλήσει στο συλλαλητήριο αλλά παρενέβη ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθ. Τσάμης ο οποίος του εξήγησε πως στην ευρεία συγκέντρωση δεκάδων φορέων στο ΤΕΕ Μαγνησίας για την προετοιμασία της κινητοποίησης στο Βόλο, συμφωνήθηκε όπως τον επιστημονικό κλάδο, εκπροσωπήσει με ομιλία του στους συγκεντρωθέντες στο λιμάνι ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Λαζ. Γαϊτάνης. «Εμείς στο ΤΕΕ συμφωνήσαμε να υπάρχουν 5 ομιλητές συνολικά για να μην κουραστεί ο κόσμος να ακούει πιθανές επαναλήψεις από φορείς του ίδιου κλάδου. Εμείς ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Οδοντιατρικός, ο Φαρμακευτικός, το ΤΕΕ, οι συμβολαιογράφοι κ.α., γενικά όλος ο επιστημονικός κλάδος, αποφασίσαμε να μας εκπροσωπήσει ο κ. Γαϊτάνης και να μην μιλήσει άλλος εκπρόσωπος επιστημονικού φορέα. Ολοι εμείς το τηρήσαμε και ξαφνικά στη συγκέντρωση στο λιμάνι, ήρθε ο κ. Χαυτούρας, ζητώντας να μιλήσει. Του εξηγήσαμε τη συμφωνία των διοργανωτών για να πετύχει η κινητοποίηση αλλά δεν ξέρω γιατί, δεν ήθελε να καταλάβει πως προέχει η επιτυχία της κινητοποίησης και όχι η προσωπική προβολή. Οι νοσοκομειακοί ιατροί είναι μέλη του Ιατρικού Συλλόγου και ούτε απαξιώνονται, ούτε καπελώνονται, ούτε καπελώνουν. Εμείς σεβαστήκαμε τη συμφωνία των συνδιοργανωτών, όπως και οι υπόλοιπο και η επιτυχία της κινητοποίησης κρίθηκε από όλους ως μεγάλη. Ακουσα τον κ. Χαυτούρα να υποστηρίζει ότι εγώ και ο Κων. Ματσιόλης του Φαρμακευτικού είμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν τον αφήσαμε να μιλήσει για να μην βλάψει την εικόνα της κυβέρνησης.

Είναι ανάξια λόγου όσα ανέφερε καθώς κανένας φορέας και σε ό,τι μας αφορά, τον Ιατρικό Σύλλογο, δεν υπάρχει κομματική αναφορά. Θα το λύσουμε το θέμα που δημιουργήθηκε ενδοοικογενειακά. Θα συναντηθούμε στον Ιατρικό Σύλλογο με τον κ. Χαυτούρα και την Ενωση Νοσοκομειακών και δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος κάποιος να επιθυμεί ρωγμές στο υγειονομικό μέτωπο που έχουμε συγκροτήσει», καταλήγει ο κ. Τσάμης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, με αφορμή το συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης, αναφέρονται τα εξής:

«Ο Ι.Σ.Μ. αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους εκατοντάδες ιατρούς μέλη του που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις και στην απεργία της 4ης Φεβρουαρίου 2016, με αποκορύφωμα την παρουσία τους στην πορεία που πραγματοποιήθηκε με όλους τους υγειονομικούς φορείς της Μαγνησίας.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι αγώνας των ιατρών θα συνεχισθεί μέχρι που να καταλάβει η κυβέρνηση ότι το παρόν νομοσχέδιο πλήττει όλους τους ελευθέρους επαγγελματίες ιατρούς, τους οδηγεί στην ανεργία, στην υπαλληλοποίηση τους και στην μετανάστευση τους στο εξωτερικό. Επίσης θα πρέπει να υπο- γραμμίσουμε ότι δεν αποδεχόμαστε και δεν πρέπει να θεωρούμαστε ταξικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης αλλά συνεργάτες στην εξεύρεση λύσεων αποδεκτών με βάση την κοινή λογική και το αίσθημα δικαίου. Ζητούμε την απόσυρση του προσχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό και την συζήτηση από μηδενική βάση με κατάθεση οικονομοτεχνικών μελετών που θα πρέπει να παρουσιασθούν, με σκοπό την επιβίωση του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και την αξιοπρεπή συνταξιοδότηση μας με βάση τις αυξημένες εισφορές που καταβάλουμε. Το Σάββατο 6/2/2016 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η Γενική Συνέλευση του Π.Ι.Σ όπου θα συζητηθεί η περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των ιατρών αλλά και οι προτάσεις μας για το ασφαλιστικό μας ταμείο ΕΤΑΑ -ΤΣΑΥ. Καλούμε όλους τους ιατρούς μέλη του Ι.Σ.Μ. σε αγωνιστική ετοιμότητα και τους καλούμε να επισκέπτονται συχνά την ιστοσελίδα του Συλλόγου μας για να ενημερώνονται. Τέλος για τους συναδέλφους που δεν συμμετείχαν στην απεργία και στις κινητοποιήσεις, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, τους επισημαίνουμε ότι σε αυτήν την περίοδο της κατάρρευσης όλων των βεβαιοτήτων του παρελθόντος, όποιος ακολουθεί μοναχική πορεία και δεν συμμετέχει στις συλλογικές δράσεις του Συλλόγου μας, είναι καταδικασμένος να απομονωθεί και να υποστεί αυτό από το οποίο νομίζει ότι θα γλιτώσει».

Ο Ν. Χαυτούρας

Από την πλευρά του ο κ. Χαυτούρας υποστηρίζει ότι στη σύσκεψη του Συντονιστικού στην οποία είχε συμμετάσχει, αποφασίστηκε να μιλήσει και κατά συνέπεια, δεν τίθεται θέμα καταστρατήγησης συμφωνίας. Αναφέρει επίσης, ότι έστω κι αν στη σύσκεψη στο ΤΕΕ αποφασίστηκε να μιλήσουν 5 εκπρόσωποι, μίλησαν περισσότεροι στη συγκέντρωση. «Τι φασιστικές συμπεριφορές είναι αυτές που απαγορεύουν έναν συνδικαλιστικό φορέα να εκφραστεί όταν απευθύνουν χαιρετισμούς τόσοι άλλοι φορείς. Τους ενοχλεί γιατί και ο Γαϊτάνης και ο Τσάμης και ο Ματσιόλης είναι ΣΥΡΙΖΑ και δεν ήθελαν να μιλήσω. Επίσης ενώ ο προηγούμενος Πρόεδρος του Ιατρικού, ο κ. Ματθ. Δραμητινός καλούσε την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών να μιλάει με το Δ.Σ. του Ιατρικού, ο κ. Τσάμης, ουδέποτε μας έχει καλέσει. Πόσο μάλλον τώρα που ευαγγελίζεται πανυγειονομικό μέτωπο. Εμείς δεν θα ανεχτούμε επιβολή προληπτικής αυτολογοκρισίας με πρόσχημα τη δήθεν τήρηση πρωτοκόλλου και συμφωνίας ομιλητών. Γιατί δεν αντέδρασαν όταν είδαν ότι η πεντάδα των προέδρων που είχε προσυμφωνηθεί να μιλήσουν, δεν τηρήθηκε από άλλους ομιλητές και αντί για πέντε μίλησαν δέκα; Τους πείραξε ο λόγος του Χαυτούρα; Τους πείραξε όπως φαίνεται. Θα εκδώσουμε ανακοίνωση στην οποία θα γίνεται αναφορά στα όσα διαδραματίστηκαν και στο πλάνο των κινητοποιήσεών μας», καταλήγει ο κ. Χαυτούρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου