ΤΟΠΙΚΑ

Κινδυνεύουν με απώλεια όρασης ~ Καθυστερήσεις λόγω υψηλού κόστους

κινδυνεύουν-με-απώλεια-όρασης-καθυστ-120039

Στο «βωμό» των επιτροπών έγκρισης φαρμάκων θυσιάζονται ασθενείς

Χάνουν σταδιακά την όρασή τους από σοβαρά προβλήματα, την ίδια ώρα όμως ο ΕΟΠΥΥ χρειάζεται εβδομάδες ολόκληρες για να εγκρίνει -και εάν εγκρίνει- τις ενέσεις που επιβάλλει η θεραπεία τους για να μην επιβαρυνθεί η υγεία τους.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Γολγοθάς στο Βόλο η χορήγηση των ενέσιμων φαρμάκων για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας και διαβητική ωχροπάθεια.

Σύμφωνα με τη θεραπεία δικαιούνται τρεις ενέσεις, μία για κάθε μήνα, για τους τρεις πρώτους μήνες χορήγησης.

Οπως ωστόσο υποστηρίζουν αρκετοί από τους πάσχοντες, η επιτροπή εγκρίσεως φαρμάκων εξωτερικού και υψηλού κόστους, σε κάποιους ασθενείς εγκρίνει με την πρώτη αίτηση τρεις ενέσεις οπότε ο ασθενής απλά κάθε μήνα δεν στέλνει χαρτιά στην επιτροπή ώστε να καθυστερεί η έγκριση του φαρμάκου, αλλά περνάει μόνο από το θεράποντα γιατρό του, παίρνει τη συνταγή, πηγαίνει στο τοπικό κατάστημα του ΕΟΠΥΥ και παραλαμβάνει το φάρμακο από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.

Σε άλλους όμως ασθενείς, με την ίδια ακριβώς πάθηση, εγκρίνεται ένα μόνο φιαλίδιο, (αντί τις 3 πρώτες ενέσεις) οπότε ο ασθενής κάθε μήνα πρέπει να κάνει αίτηση για την έγκριση του φαρμάκου, νέα εξέταση OCΤ, και όλα αυτά μαζί με τα απαραίτητα χαρτιά μέσω του ΕΟΠΥΥ, να αποστέλλονται στην Αθήνα για να περάσει ξανά από Επιτροπή.

Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις ο συνολικός χρόνος που μπορεί να περάσει από την ημέρα της αίτησης μέχρι τη χορήγηση του φαρμάκου, μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 6 εβδομάδες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία αφενός που υφίσταται ο ασθενής και αφετέρου και το κυριότερο για την επιβάρυνση που μπορεί να υποστεί η υγεία του.

Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα ενέσιμα φάρμακα κοστίζουν περίπου 900 ευρώ με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να αδυνατούν να πληρώσουν από την τσέπη τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου