ΤΟΠΙΚΑ

Πτώση 70% στην κίνηση των λαϊκών αγορών

πτώση-70-στην-κίνηση-των-λαϊκών-αγορών-119903

Για θέμα επιβίωσης κάνουν πλέον λόγο οι παραγωγοί της Μαγνησίας

Διαρκής πτώση σημειώνεται στην κίνηση των λαϊκών αγορών, η οποία υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το 70%, με το σύνολο των επαγγελματιών και των παραγωγών να κάνουν λόγο για «ουσιαστικό πρόβλημα επιβίωσης». Η κατακόρυφη πτώση που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια, λόγω οικονομικής ύφεσης, και οξύνεται το τελευταίο διάστημα, καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την εξασφάλιση του μεροκάματου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«To μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είναι ότι δεν πωλούνται τα προϊόντα μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο παραγωγός Απόστολος Τσακανίκας, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Σύμφωνα με την εικόνα που περιγράφει ο ίδιος, ο κόσμος αγοράζει τα απαραίτητα με πολύ μεγάλη δυσκολία, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να εξασφαλίζουν με ανάλογη δυσκολία τα εφόδια για τη δουλειά τους. «Η κατάσταση είναι δραματική και όπως μου ανέφερε συνάδελφός μου, δεν είχε τη δυνατότητα να προμηθευτεί σπόρους για να φυτέψει λαχανικά. Δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε κι αν έρθουν και αυτά τα μέτρα που φαίνονται στον ορίζοντα, ασφαλιστικό, φορολογικό, θα είναι η χαριστική βολή για τους καλλιεργητές. Πρέπει να ξεχάσει ο κόσμος και εμείς τον αγροτικό τομέα» επεσήμανε, έντονα προβληματισμένος ο κ. Τσακανίκας.

Η πρωινή κίνηση ανήκει πλέον στο παρελθόν, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές περιμένουν να ψωνίσουν, μόλις οι τιμές ακολουθήσουν καθοδική πορεία, όσο η ώρα περνάει.

«Οταν υπάρχει αύξηση κόστους παραγωγής, μείωση της αγοραστικής δύναμης και όταν προστίθενται συνεχώς νέοι φόροι, καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα είναι όχι μόνο δυσοίωνα, αλλά τραγικά για μας» σημειώνει ο ίδιος επαγγελματίας.

Το μέλλον χαρακτηρίζεται «αβέβαιο» από όλους και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει πως θα εξελιχθεί. «Ολοι ζούμε σε μια αβεβαιότητα και οι καταναλωτές αλλά και εμείς οι παραγωγοί αλλά και οι μικροπωλητές.

Μπορεί αυτοί να έχουν το πλεονέκτημα να αγοράζουν και να πουλάνε προϊόντα που δεν έχουμε εμείς οι παραγωγοί και να προμηθεύονται τις ποσότητες που μπορούν να πουλήσουν αλλά και αυτοί αντιμετωπίζουν αβεβαιότητα γιατί και τα δικά τους λειτουργικά έξοδα είναι τεράστια πλέον» όπως υπογραμμίζει ο επί σειρά ετών πρόεδρος του συλλόγου παραγωγών λαϊκών αγορών της περιοχής μας.

«Οταν μιλάμε για αύξηση φορολογίας και 100% προκαταβολή φόρου, συν τις υψηλές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, όλα αυτά τα παρελκόμενα που υπάρχουν, συνυπολογίζονταςτα έξοδα του σπιτιού του καθενός, δημιουργούν θέμα επιβίωσης πλέον» όπως αναφέρουν παραγωγοί της Μαγνησίας, τονίζοντας παράλληλα ότι το οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί και οι εξελίξεις που διαφαίνονται στον ορίζοντα, είναι δυσοίωνα για όλους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου