ΤΟΠΙΚΑ

ΙΜΑΝΤΑΣ – ΣΥΡΜΑ: Αναμένεται η απόφαση για τα ασφαλιστικά

ιμαντασ-συρμα-αναμένεται-η-απόφαση-γ-119581

Σε φορτισμένο κλίμα η εκδίκαση με δεκάδες εργαζόμενους και συνδικαλιστές στο πλευρό των απεργών

Σήμερα «κληρώνει» για τα ασφαλιστικά στην ΙΜΑΣ. Σε κλίμα έντασης η χθεσινή συζήτηση στο Πρωτοδικείο Βόλου για το εργοστάσιο του ΙΜΑΝΤΑ ενώ λόγω της μαραθώνιας διαδικασίας, η αντίστοιχη συζήτηση για το ΣΥΡΜΑ αναβλήθηκε για σήμερα στη 1 το μεσημέρι. Στο προαύλιο των Δικαστηρίων αλλά και μέσα στην αίθουσα στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν εκτός από τους εκπροσώπους του τοπικού συνδικαλιστικού κινήματος, ο βουλευτής Μαγνησίας Αλ. Μεϊκόπουλος, αιρετοί της αυτοδιοίκησης καθώς και φορείς και συλλογικότητες της αριστεράς.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Στη συζήτηση επί των ασφαλιστικών που κατέθεσε η εταιρεία διεκδικώντας μάλιστα διαφυγόντα κέρδη κατέθεσαν δύο μάρτυρες, ο διευθυντής παραγωγής του εργοστασίου κ. Δανόπουλος και εκ μέρους των εργαζομένων ο συνδικαλιστής και μέλος της Διοίκησης του σωματείου Θοδωρής Πανόπουλος.

Ο διευθυντής παραγωγής επικαλέστηκε μείωση παραγγελιών εάν και όπως παραδέχτηκε στην πορεία στο τέλος του 2014 εκτιμάται ότι η εταιρεία θα έχει τζίρο 40 εκ. ευρώ ενώ όπως αποκάλυψαν οι εργαζόμενοι αυτή την περίοδο είναι ανοιχτές και αναμένονται και άλλες παραγγελίες συνολικού ύψους 20 εκ. ευρώ, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επίκληση της εταιρείας για οικονομική στενότητα.

Ο κ. Δανόπουλος υποστήριξε ότι η συνολική μείωση των παραγγελιών υπολογίζεται στο 60% από το 2012 και ότι οι αποδοχές των εργαζομένων είναι υψηλές σε σχέση με το μέσο όρο των μισθών που υπάρχουν σε άλλους κλάδους ενώ επίσης έκανε αναφορά στις διατακτικές και τα μπόνους που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, όπως βέβαια προβλέπει η επιχειρησιακή τους σύμβαση, για να επιχειρηματολογήσει ότι θα έπρεπε να αποδεχτούν την εκ περιτροπής εργασία που όπως είπε είναι ένα προσωρινό μέτρο για ένα 4μηνο και ενδεχομένως εάν μεταβληθούν οι συνθήκες, να εφαρμοστεί και για λιγότερο χρόνο.

Αίσθηση αλλά και διαμαρτυρίες από το ακροατήριο προκάλεσε ο έμμεσος ισχυρισμός του νομικού συμβούλου της επιχείρησης πως οι εργαζόμενοι του ΙΜΑΝΤΑ είναι «προνομιούχοι» σε σχέση με άλλους συναδέλφους τους επειδή λαμβάνουν Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας!!!

Αντιπαράθεση επίσης δημιουργήθηκε για την επίμαχη εκδρομή που περιλαμβάνετε στην επιχειρησιακή σύμβαση αλλά αναβλήθηκε με απόφαση της εταιρείας που επικαλέστηκε υψηλό οικονομικό κόστος που υπολογίζεται στα 120.000 ευρώ όταν όπως αποκάλυψαν οι εργαζόμενοι την ίδια περίοδο αγοράστηκαν δύο αυτοκίνητα για διευθυντικά στελέχη της εταιρείας που κόστισαν 85.000 ευρώ.

Σε έντονα φορτισμένο κλίμα κατέθεσε ο συνδικαλιστής και εργαζόμενος στην ΙΜΑΣ Θοδωρής Πανόπουλος που επισήμανε ότι υπάρχουν παραγγελίες και έργο και αυτό δεν δικαιολογεί την εκ περιτροπής εργασία που αποφάσισε η εταιρεία. Ο κ. Πανόπουλος έκανε λόγο για πρωτοφανή εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς καθώς έχουν αποχωρήσει 50 άτομα τα τελευταία χρόνια και δεν έχει καλυφθεί καμία θέση εργασίας. Μίλησε για άθλιες συνθήκες εργασίας και ελλιπή μέτρα ασφάλειας και επικαλέστηκε τους επανελέγχους και αναφορές του ΣΕΠΕ Βόλου σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία δεν έχει ποτέ συμμορφωθεί στις παρατηρήσεις που έχουν γίνει. Επισήμανε επίσης ότι η «κρίση είναι τεχνητή» και αυτό διότι η πολυεθνική είναι αυτή που μοιράζει τις παραγγελίες όπως κρίνει αυτή προκρίνοντας κυρίως τις χώρες που δραστηριοποιείται και το εργατικό κόστος είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Καταγγελία της Ομοσπονδίας

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στις χημικές βιομηχανίες με ανακοίνωση σε σκληρή γλώσσα καταγγέλλει την εταιρεία και υπογραμμίζει: «Ο παραλογισμός και η προκλητικότητα των συγκεκριμένων εργοδοτών ξεπερνά κάθε όριο αφού έφτασαν στο σημείο, προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή οφειλών προς τους εργαζόμενους που προέρχονται μέσα από όρο της ΕΣΣΕ, να τους προτείνουν το δρόμο της επίσχεσης εργασίας (!), η νομιμότητα της οποίας θα κρινόταν στα δικαστήρια. Μάλιστα η εξωφρενική αυτή πρόταση, περιλαμβάνεται στο δικόγραφο που έχουν καταθέσει κατά του Σωματείου.

Οι ενέργειές τους είναι αυτές που βλάπτουν σοβαρά τα συμφέροντα της ίδιας της εταιρείας την οποία διοικούν και όχι η απεργία των εργαζομένων, που αναγκάζονται να αμυνθούν μπροστά στην πρωτοφανή επίθεση που δέχονται. Με κουτοπονηριές, όπως η πρόταση για διενέργεια επίσχεσης εργασίας (προβλέποντας ότι η νομιμότητά της θα κριθεί και πάλι απ’ τα δικαστήρια), δεν μπορεί να διοικείται μια παραγωγική εταιρεία, με μοναδικό μέλημα την εξόντωση των εργαζομένων της, διότι έτσι καμιά εταιρεία δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της! Καλούμε τους κυρίους της Διοίκησης να συνέλθουν και να σταματήσουν να παίζουν με τα συμφέροντα της εταιρείας και των εργαζομένων. Να προβληματιστούν σοβαρά για τις ανόητες και ατελέσφορες αποφάσεις τους, να τερματίσουν εδώ και τώρα το απαράδεκτο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας. Να συνειδητοποιήσουν ότι οι εργαζόμενοι προσφέρουν τα μέγιστα δουλεύοντας κάτω από σκληρές συνθήκες και δεν μπορεί, να τους αντιμετωπίζουν ως εχθρούς, προβάλλοντας μονίμως το διευθυντικό δικαίωμα. Αυτός ο τρόπος διοίκησης είναι ξεπερασμένος, αναποτελεσματικός και μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στην εταιρεία που διοικούν! Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη και πιστεύουμε ότι κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να κρίνει νόμιμες τις παράλογες απαιτήσεις σας».

Συμπαράσταση στους εργαζόμενους εξέφρασε ο βουλευτής Αλ. Μεϊκόπουλος καταδικάζοντας την στάση της εταιρείας υπογραμμίζοντας ότι «Η αδιαλλαξία με την οποία απάντησε η εταιρεία στις εναλλακτικές προτάσεις που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι, προτού προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, και η προσπάθεια από την πλευρά της εργοδοσίας, της ποινικοποίησης των αγώνων τους στην συνέχεια, ενισχύεται χάρη στην ανοχή-συνενοχή της κυβέρνησης, η οποία νομοθετεί αντιμετωπίζοντας την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων ως μια αναπόφευκτη παράπλευρη απώλεια».

Ο περιφερειακός σύμβουλος και στέλεχος του ΚΚΕ Γιώργος Λούμας από την πλευρά του δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «είναι καθαρό, και με τις απαιτήσεις της ΙΜΑΣ για εκ περιτροπής εργασία ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος, η άρχουσα τάξη, το κεφάλαιο. Αυτές τις πολιτικές της εργοδοσίας στηρίζουν και οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, η ΕΕ, η κυβερνητική πολιτική.

Οσες υποσχέσεις και να δώσουν για ανάκαμψη από την κρίση, όσα ψίχουλα κι αν προσφέρουν για να «ρίξουν στάχτη στα μάτια» η επίθεση θα συνεχιστεί. Τίποτα θετικό δεν πρέπει να περιμένει ο λαός μας από «άνωθεν λύσεις», τόσο από τους σημερινούς κυβερνώντες όσο και από τους γνωστούς επίδοξους χαλίφηδες που ήδη προβάρουν κυβερνητικά κοστούμια.

Ένας δρόμος υπάρχει για την ανάκτηση δικαιωμάτων και απωλειών και στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Η οργάνωση της αντεπίθεσης των εργαζομένων, του λαού, η συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας με τα άλλα καταπιεζόμενα στρώματα, η σύγκρουση με το κεφάλαιο, με την ΕΕ, με τα κόμματά τους, η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου