ΤΟΠΙΚΑ

«Εφυγε» ο μαέστρος της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου Γιώργος Καρυδάκης

εφυγε-ο-μαέστρος-της-φιλαρμονικής-τ-119010

Την τελευταία του πνοή άφησε την Κυριακή σε ηλικία 85 χρόνων ο αγαπητός Βολιώτης αρχιμουσικός και μαέστρος Γιώργος Καρυδάκης που είχε συνδέσει το όνομά του με τη λειτουργία της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου. Ο Γιώργος Καρυδάκης, πατέρας της δημοσιογράφου και συνδικαλίστριας στο χώρο των ΟΤΑ Εύης Καρυδάκη, διατέλεσε διευθυντής της Φιλαρμονικής από το 1984 μέχρι και το 2012 και ήταν άνθρωπος αγαπητός με μεγάλη έφεση στη μουσική, δάσκαλος για τους νεότερους στη Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου.

Τον Ιούνιο του 2012 ο Δήμος Βόλου και η πόλη ολόκληρη τίμησε το μεγάλο μαέστρο σε μία πανηγυρική αποχαιρετιστήρια συναυλία προς τιμήν του. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας και με αυτή άρχισαν οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής. Τότε ο μαέστρος Γ. Καρυδάκης, μη μπορώντας να κρύψει τη συγκίνησή του είχε ευχαριστήσει όλους όσοι έσπευσαν να τον τιμήσουν μεταξύ των οποίων και ο Μανώλης Λιδάκης με την μπάντα του και κυρίως το βολιώτικο λαό που τον περιέβαλλε με αγάπη και τιμή επί 28 χρόνια.

Συντετριμμένοι οι δικοί του άνθρωποι, θρηνούν οι φίλοι και οι μουσικοί της Φιλαρμονικής. Τα δικά του παιδιά όπως τους έλεγε. Αποχαιρετώντας το μαέστρο στο fb ο Αχιλλέας Τσιργούλας που «μεγάλωσε» μαζί του μουσικά, αναρτώντας μία φωτογραφία που έβγαλαν όλοι μαζί με το μαέστρο πριν από λίγες μέρες που είχε τα γενέθλιά του, έγραψε: «Δυστυχώς πριν λίγο χάσαμε ένα πολύ αγαπημένο πρόσωπο. Ο μαέστρος μας Γιώργος Καρυδάκης ανέβηκε στους ουρανούς για να διευθύνει την ορχήστρα των Αγγέλων. Καλό ταξίδι αγαπημένε μου μαέστρο. Σήμερα αισθάνομαι σαν να έχασα για δεύτερη φορά τον πατέρα μου!!!».

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 11 το πρωί από το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου. Τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Γ. Καρυδάκη, εξέφρασε την Κυριακή το βράδυ ο Πρόεδρος της βολιώτικης Χορωδίας κ. Χαρ. Σκυργιάννης.

Γιώργος Καρυδάκης 1932 – 2016

Ο Γιώργος Καρυδάκης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1932. Μαθήτευσε κοντά στον πατέρα του που ήταν και αυτός αρχιμουσικός Μπάντας στην Άρτα το 1952 και το 1961 ανέλαβε την Μπαντίνα του Βόλου.

Κατατάχθηκε από μικρός στη στρατιωτική μουσική. Τελείωσε τις μουσικές του σπουδές στο Κρατικό Ωδείο της Θεσσαλονίκης, κοντά σε αξιόλογους καθηγητές, όπως ο Γ. Βακαλόπουλος και ο Σόλων Μιχαηλίδης.

Πέρασε καταξιωμένος όλες τις βαθμίδες της στρατιωτικής ιεραρχίας του μουσικού σώματος και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του συνταγματάρχη.

Ο Γιώργος Καρυδάκης διετέλεσε μαέστρος της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου (με εξαίρεση λίγων μηνών που μαέστρος είχε αναλάβει ο Α. Αντωνάκος) από το 1984 έως και το 2012 και με τη βοήθεια των μουσικών του κατέστησε τη φιλαρμονική ένα αξιόλογο μουσικό σύνολο με πολλές δυνατότητες και προοπτικές. Εκτός από μαέστρος της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, διετέλεσε την ίδια περίοδο και καθηγητής ενοργάνωσης στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου, καθώς και μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Συνθετών.

Στη μακρά πορεία των 28 ετών, ο ταλαντούχος Γιώργος Καρυδάκης προσέφερε τις εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές του υπηρεσίες με αδιαμφισβήτητη επιτυχία. Επί της θητείας του κατάφερε να μην έχει η Φιλαρμονική μια μοναχική και μονοδιάστατη πορεία.

Αντίθετα βρισκόταν σε μία συνεχή αλληλεπίδραση με τα πιο αξιόλογα μουσικά σχήματα της πόλης, διατηρώντας βέβαια τον ξεχωριστό χαρακτήρα της. Οι συναυλίες της έγιναν αφιερωματικές σε διάφορα είδη μουσικής, όπως ελληνική οπερέτα, όπερες, καντάδα, δημοτικό τραγούδι, τζαζ μουσική, ιταλικές καντσονέτες ή σε μεγάλους Έλληνες και ξένους δημιουργούς όπως Μάνος Χατζηδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Νίκος Σκαλκώτας, Νίκος Χατζηαποστόλου, Αττίκ, Θεόφραστος Σακελλαρίδης, Βαγγέλης Παπαθανασίου και οι μεγάλοι κλασικοί Στράους, Βέρντι, Μότσαρτ, Μέντελσον, κ.ά.

Υπό τη διεύθυνσή του η Φ.Δ.Β. εμφανίστηκε με επιτυχία σε πολλές ελληνικές πόλεις, καθώς και στο εξωτερικό. Συνεργάστηκε και πλαισίωσε όλες τις μεγάλες παραγωγές και εκδηλώσεις του Δήμου μας και συμμετείχε σε μεγάλα γεγονότα της πόλης μας. Επίσης, έχει συμμετάσχει αρκετές φορές σε Πανελλήνια και Διεθνή Φεστιβάλ με επιτυχία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου