ΤΟΠΙΚΑ

«Καλπάζει» η βενζίνη στη Μαγνησία ~ Ασφυκτικό περιβάλλον για τους πρατηριούχους

καλπάζει-η-βενζίνη-στη-μαγνησία-ασφ-118422

Θέμα ημερών να φτάσει στα δύο ευρώ – Δυσαρέσκεια προκαλείται από το πλαφόν στα καύσιμα

Απανωτά «εγκεφαλικά» προκαλούν οι ιλιγγιώδεις αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων, με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να «καλπάζει» στο 1,95 ευρώ στη Μαγνησία, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι είναι θέμα ημερών να φτάσει στα 2 ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δυσφορία προκαλεί στον κλάδο των πρατηριούχων η επιβολή πλαφόν κέρδους στα καύσιμα και σε όποιο προϊόν σχετίζεται ή επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τα σιτηρά, από την κυβέρνηση, με σχετική διάταξη-τροπολογία να κατατίθεται άμεσα στη Βουλή.

«Το συγκεκριμένο μέτρο δεν θεωρούμε ότι θα βοηθήσει την κατάσταση. Το μόνο μέτρο που θα βοηθήσει την κατανάλωση είναι η μείωση των φόρων και του ΦΠΑ και όχι το πλαφόν στα καύσιμα» σχολιάζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος των βενζινοπωλών Μαγνησίας Βάσω Κοντοχρήστου.

Εντονα προβληματισμένοι δηλώνουν οι πρατηριούχοι της Μαγνησίας, λόγω της διαρκούς αύξησης στις τιμές των υγρών καυσίμων, που οδηγούν σε ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης και της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου.

«Πρέπει να ληφθούν μέτρα που λύνουν προβλήματα» υπογραμμίζει η πρόεδρος, ενώ εκφράζει την ανησυχία της για τη διαρκώς αυξανόμενη τιμή του βαρελιού, καθώς έχει φτάσει στην τιμή ρεκόρ των 112 δολαρίων, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί το ξέφρενο ράλι της ακρίβειας. «Φυτοζωούμε, διότι οι πωλήσεις έχουν πέσει κάθετη και εκτιμούμε ότι θα μειωθούν και άλλο λόγω της ανόδου των τιμών» τονίζει η πρόεδρος, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για τις τιμές στα υγρά καύσιμα, που έχουν ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη.

Μεγάλες αυξήσεις στα νησιά

Σε ανοδική πορεία οι τιμές των υγρών καυσίμων και στα νησιά των Βορείων Σποράδων, με τις τιμές στην αμόλυβδη να κυμαίνονται από 2,10 μέχρι 2,78 ευρώ, στο πετρέλαιο θέρμανσης από 1,47 μέχρι 1,50 ευρώ και στο πετρέλαιο κίνησης από 1,80 μέχρι 1,97 ευρώ, με την Αλόννησο να καταγράφει τις υψηλότερες τιμές.

Κορυφώνεται, στο μεταξύ, η ανησυχία σε πρατηριούχους και καταναλωτές στα νησιά, λόγω των υπέρογκων αυξήσεων και του πλαφόν που προωθεί η κυβέρνηση, με τους επαγγελματίες του κλάδου να υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι «δεν βοηθά την κατάσταση».

Καταθέτοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τον προβληματισμό του, ο ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων Κώστας Μιτζέλος, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Σκιάθο, υπογραμμίζει ότι «δεν πρόκειται να προσφέρει κάτι το πλαφόν, διότι δεν ανεβάζουμε εμείς τις τιμές. Σε κάθε παραλαβή, είναι αυξημένη η τιμή. Πλαφόν θεσπίζεται όταν ανεβαίνουν οι τιμές πλασματικά. Στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχει αιτία και όσο διαρκεί η αβεβαιότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε όλα τα είδη, όχι μόνο στα καύσιμα».

Διαμαρτύρονται οι πρατηριούχοι

Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, με αφορμή την ανακοίνωση επιβολής πλαφόν κέρδους στα καύσιμα.

«Δεν νοείται να εφαρμόζεται πλαφόν σε μια ελεύθερη αγορά, που και λειτουργεί ο ανταγωνισμός, και αποδεικνύεται από τα στοιχεία που ανακοινώνει η ίδια η Πολιτεία – προφανώς εν γνώση των υπουργών- ότι το περιθώριο κέρδους των πρατηριούχων έχει μειωθεί» υπογραμμίζεται σε σχετική επιστολή, η οποία απευθύνεται στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη, με κοινοποίηση στη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, στην Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος καθώς και στην Ενωση Περιφερειών Ελλάδος.

«Η αγορά των καυσίμων λειτουργεί διαχρονικά με συγκεκριμένους κανόνες και για αυτό τον λόγο, ποτέ κανείς δεν όρισε ποιο ποσοστό κέρδους θεωρείται κερδοσκοπία και πολύ περισσότερο αισχροκέρδεια.

Οσες φορές οι εκάστοτε κρατικοί φορείς πιέζονται από τις οικονομικές συγκυρίες, καταφεύγουν σε «λύσεις» για να κατευνάσουν την κοινή γνώμη και όχι για να βελτιώσουν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών. Όμως οι καταναλωτές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η επιβολή πλαφόν δεν επιφέρει κανένα όφελος στην τσέπη τους και ζητούν γενναίες και ουσιαστικές αποφάσεις.

Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι η μείωση του ΕΦΚ ή ευρύτερα η μείωση του ΦΠΑ , που έχει επιβαρύνει σημαντικά τα νοικοκυριά λόγω των αυξημένων τιμών, σε συνδυασμό με την πάταξη της λαθρεμπορίας αποτελούν μονόδρομο για την ανακούφιση της αγοράς» υπογραμμίζεται στην ίδια επιστολή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου