ΤΟΠΙΚΑ

Προσοχή στα σαρακοστιανά εφιστά η Ενωση Καταναλωτών Βόλου

προσοχή-στα-σαρακοστιανά-εφιστά-η-ενω-116674

Οδηγίες για τα κριτήρια επιλογής, που θα πρέπει να ακολουθούν οι καταναλωτές

Συμβουλές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και τα σαρακοστιανά δίνει η Ενωση Καταναλωτών Βόλου.

Σύμφωνα με την Ενωση, γενικά, όλα τα τρόφιμα της Σαρακοστής είναι αρκετά ακριβά και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα.

Η λαγάνα διαφέρει μόνο στο σχήμα από το κοινό ψωμί, όμως, η τιμή της είναι δυσανάλογα υψηλή.

Ο ταραμάς αντίστοιχα, πρέπει να έχει χρώμα λευκό έως καστανό ανοιχτό, ομοιόμορφο σε όλη την ποσότητα. Ο κόκκινος ταραμάς είναι φθηνότερος, αλλά ποιοτικά κατώτερος και περιέχει χρωστικές ουσίες.

Οσον αφορά στην ταραμοσαλάτα, είναι καλύτερα να παρασκευάζεται στο σπίτι, γιατί έτσι μπορεί να αποφύγει κανείς τις χρωστικές ουσίες που περιέχουν οι έτοιμες.

Η Ενωση αναφέρεται σε όλα τα είδη ώστε να είναι ενημερωμένοι οι καταναλωτές ενόψει των αγορών.

Αναλυτικά στις οδηγίες της ανά είδος αναφέρει τα εξής:

  • Χαλβάς: Παρασκευάζεται από ταχίνι, ζάχαρη κλπ. και περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ακόρεστα λιπαρά σε ιδανικές αναλογίες για τη διατροφή μας, όμως η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προσθέσει κιλά.
  • Τουρσιά: Είναι λαχανικά διατηρημένα σε λάδι, ξύδι και άλμη και δεν πρέπει να καταναλώνονται από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι. Προτιμήστε τα τυποποιημένα ή επώνυμα χύμα» προτρέπει.
  • Ελιές: Δεν επιτρέπεται η ανάμιξη από τους εμπόρους διαφόρων τύπων ελιάς. Οι αλατισμένες ελιές, τα τουρσιά και οι ταραμοσαλάτες περιέχουν πολύ αλάτι και ανεβάζουν τη πίεση.
  • Θαλασσινά: Είτε πωλούνται χύμα, είτε συσκευασμένα, πρέπει να μας δίνονται συγκεκριμένες πληροφορίες, μέσω της ετικέτας τους όπως: η εμπορική ονομασία (π.χ. γάβρος, σουπιά), η προέλευση (χώρα και ζώνη αλίευσης π.χ. FAO39), η μέθοδος παραγωγής (π.χ. αλιεύτηκε στη θάλασσα ή «εκτροφής ή υδατοκαλλιέργειας) και η τιμή πώλησης, ανά κιλό.
  • Χταπόδια, Καλαμάρια, Σουπιές, Μοσχιοί, Θράψαλα: Πρέπει να έχουν την οσμή της θάλασσας, η σάρκα τους να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή, τα πλοκάμια να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα, τα μάτια γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες. Το ροζ χρώμα της επιφάνειας της σάρκας είναι η συχνότερη αλλοίωση.
  • Γαρίδες, Καραβίδες, Αστακοί, Καβούρια: Όταν είναι ζωντανά εμφανίζουν κινήσεις στις κεραίες και στα πόδια, έχουν την οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά τους μέρη είναι στερεά και η επιφάνειά τους γυαλιστερή. Πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες στο σώμα.
  • Μύδια, Γυαλιστερές, Στρείδια: Τα οστρακοειδή πρέπει να είναι ζωντανά πριν καταναλωθούν, τα κελύφη τους να είναι κλειστά ή αν είναι λίγο ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφος πρέπει να κλείνουν μόνα τους.
  • Κατεψυγμένα: Πρέπει να συντηρούνται στα σημεία πώλησης σε ψυγείο – καταψύκτη με θερμοκρασία – 18ο C και να υπάρχουν όλα τα στοιχεία του παρασκευαστή στην συσκευασία, ο κωδικός αριθμός έγκρισης της ΕΕ και η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης.
  • Κονσέρβες με θαλασσινά, ντολμαδάκια: Πρέπει να μην είναι διογκωμένες και να μην έχουν εξωτερική σκουριά. Το περιεχόμενο να έχει κανονικό χρώμα και μυρωδιά. Οι κονσέρβες γενικά έχουν πολλά πρόσθετα, συντηρητικά κ.α.
  • Ψάρια: Πρέπει να έχουν την οσμή της θάλασσας, επιφάνεια υγρή, στιλπνή και όχι πλαδαρή, μάτια ζωηρά και όχι θολά, βράγχια κόκκινα και όχι καφέ.

Η Ενωση Καταναλωτών Βόλου επισημαίνει ότι διάφορα είδη θαλασσινών διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους, διαφέρουν όμως πολύ, όσον αφορά την τιμή πώλησής τους, πχ. χταπόδια – μοσχιοί, μπαρμπούνια-κουτσομούρες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου