ΤΟΠΙΚΑ

Κυκλικός κόμβος στην Αναπαύσεως με Μαιάνδρου

κυκλικός-κόμβος-στην-αναπαύσεως-με-μα-116624

Θα είναι ο έβδομος στην πόλη – Προωθούνται τρία ακόμη νέα έργα

Νέο κυκλικό κόμβο, τον έβδομο κατά σειρά στην πόλη, δρομολογεί ο Δήμος Βόλου. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ο Δήμος προτείνει την ένταξη τεσσάρων νέων έργων, εκ των οποίων το ένα αφορά στη δημιουργία κυκλικού κόμβου στη συμβολή Αναπαύσεως και Μαιάνδρου.

Πρόκειται για το σημείο μπροστά από το κοιμητήριο Ταξιαρχών στο οποίο διασταυρώνονται τέσσερις οδικοί άξονες με αμφίδρομη κυκλοφορία, η οδός Μαιάνδρου, η οδός Αναπαύσεως, η οδός Μελίνας Μερκούρη και η λεωφόρος Καζανάκι. Στη διασταύρωση λειτουργούν φωτεινοί σηματοδότες για τον έλεγχο της ροής των οχημάτων. Το συγκεκριμένο σημείο μάλιστα θεωρείται το πιο επιβαρυμένο κυκλοφοριακά στη Ν. Ιωνία δεδομένου ότι μέσω αυτού γίνεται και η κίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες, αλλά και σε αθλητικούς χώρους και σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Εφόσον η πρόταση εγκριθεί θα δρομολογηθεί η εκπόνηση μελέτης και θα είναι ο έβδομος κατά σειρά κόμβος στον Βόλο μετά τους ήδη ολοκληρωμένους στη Λαρίσης, στο ύψος των ΚΤΕΛ, στο ύψος του Τελωνείου, στο δημαρχείο Βόλου, τον νέο για τον οποίο προέκυψε προσωρινός μειοδότης στη Λαρίσης με Αθηνών και τον τελευταίο που χωροθετείται στη Σταδίου με Πολυμέρη.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Βόλου Θάνο Θεοδώρου, εκτός από τον κυκλικό κόμβο στη Ν. Ιωνία προτείνονται τρία ακόμη νέα έργα. Αφορούν στη βελτίωση και αναβάθμιση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, οπτικοακουστικών συστημάτων, σκηνής και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Δημοτικού Θεάτρου Βόλου, στη μετατροπή της οδού Γαμβέτα σε ήπιας κυκλοφορίας και τέλος στην ανάπλαση πλατείας Γερμανικών και την κατασκευή παιδικής χαράς ΑΜΕΑ.

Η πρόταση των τεσσάρων έργων, που θα κατατεθεί στο πρόγραμμα προς έγκριση προκειμένου στη συνέχεια να εκπονηθούν οι μελέτες, εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Βόλου στην προχθεσινή διά περιφοράς συνεδρίασή του.

Υλοποίηση του ΒΑΑ σε ποσοστό 92%

Σύμφωνα με την έκθεση προόδου που έχει συνταχθεί από την ομάδα εργασία από το σύνολο των έργων του ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) για τα οποία έχει εκδοθεί πρόσκληση έχουν υποβληθεί οι 12 από τις 13 πράξεις, με ποσοστό 92%. Από αυτά, έχουν ενταχθεί όλα, δηλαδή ποσοστό 100%, τα δέκα έχουν δημοπρατηθεί, δηλαδή ποσοστό 83%, τα έξι έχουν συμβασιοποιηθεί, δηλαδή ποσοστό 50% και τα τρία βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, δηλαδή ποσοστό 25%.

Από το σύνολο των έργων του ΕΤΠΑ για τα οποία έχει εκδοθεί πρόσκληση, ο συνολικός προϋπολογισμός, βάσει της Στρατηγικής ΒΑΑ είναι 10.945.000,00 € και σύμφωνα με τις αποφάσεις ένταξης είναι 10.640.730,70 €, δηλαδή ποσοστό 97%.

Σύμφωνα με τον έως τώρα απολογισμό του προγράμματος έως τις 4 Νοεμβρίου 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το έργο μετατροπής από οδούς οδικής κυκλοφορίας σε οδούς ήπιας των οδών Ογλ (από Ιάσονος έως Γαλλίας), Τοπάλη (από Αργοναυτών έως Δημητριάδος) και Μαυροκορδάτου (από Ιάσονος έως 28ης Οκτωβρίου).

Εως τις 17 Μαΐου 2021 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και το Δημοτικό Θέατρο Βόλου.

Στις 4 Νοεμβρίου 2022 λήγει η πράξη που αφορά στην ανάπλαση περιοχής του Παλαιού Λιμεναρχείου στην περιοχή Παλαιά σε έκταση 4.867 τ.μ., με παρεμβάσεις που αφορούν σε διαμόρφωση σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, τμήματος των οδών Μητροπολίτη Γρηγορίου, Μελούνας, Σαρανταπόρου, ανάπλαση, επέκταση των πεζοδρομίων τμημάτων των οδών Μητροπολίτη Γρηγορίου, Γρ. Λαμπράκη, Παπακυριαζή και Αλμυρού και γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο.

Εως 21 Ιουνίου 2020 αναμένεται να δοθεί το έργο που αφορά στη διαμόρφωση ακίνητου εμβαδού 490,20 τ.μ., σε υπαίθριο δημόσιο

χώρο στη Νέα Ιωνία. Ο προς διαμόρφωση χώρος περικλείεται από τις οδούς Μαιάνδρου, Καισαρείας και Ρωμανού.

Στις 31 Μαΐου 2022 λήγει η πράξη για τη διαμόρφωση της πλατείας Πανεπιστημίου έργο που αποσκοπεί στην αύξηση των θυλάκων πρασίνου και των χώρων αναψυχής στο κέντρο της πόλης όσο και τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος. Η συνολική επιφάνεια της παρέμβασης υπολογίζεται σε περίπου 3.274,00 τ.μ.

Στις 31 Οκτωβρίου 2021 λήγει η πράξη για τη διαπλάτυνση του υφιστάμενου πεζοδρομίου και την ανακατασκευή του σε τμήμα της οδού Μαιάνδρου και της οδού Ικάρων στην Ν. Ιωνία Βόλου. Τα συγκεκριμένα πεζοδρόμια έχουν μικρό πλάτος, 1,00-1,50 μ. οπότε δεν είναι εύκολη η κυκλοφορία των πεζών.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 λήγει η πράξη για την δημιουργία νέου δικτύου ποδηλατοδρόμων μήκους 7.050 μ., που θα ενώνει τους βασικούς πόλους του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, ενώ νωρίτερα στις 30 Ιουνίου του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια και εγκατάσταση ενός συστήματος αυτόματης διάθεσης κοινόχρηστων

ποδηλάτων το οποίο θα διατίθεται δωρεάν στους χρήστες, τουλάχιστον για τα 3 πρώτα έτη από την έναρξη της λειτουργίας του. Η προμήθεια περιλαμβάνει 92 συμβατικά ποδήλατα, 42 ηλεκτρικά ποδήλατα, 3 ηλεκτρικά ποδήλατα για ΑμεΑ, 20 μπαταρίες, 120 σταθμούς (ηλεκτρονικές θέσεις), 1 άδεια χρήσης λογισμικού ελέγχου θέσεων κλειδώματος, 2.000 ηλεκτρονικές κάρτες ταυτοποίησης χρηστών, μεταφορά και εγκατάσταση συστήματος.

Στις 21 Απριλίου 2020 εκπνέει και η τρίτη παράταση του έργου που αφορά στη διαμόρφωση των εξωτερικών όψεων και του περιβάλλοντα χώρου στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Βόλου.

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το JobCenterόπως και η εφαρμογή client tracking για τη διαχείριση των κοινωνικών παροχών του Δήμου προς τους πολίτες.

Τέλος στις 6 Απριλίου 2023 λήγει το πρόγραμμα για τη λειτουργία του ξενώνα αστέγων στη Νεάπολη που φιλοξενεί 25 άτομα που είναι η μοναδική πρόσκληση που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου