ΤΟΠΙΚΑ

Το δρόμο της αυτοδιαχείρισης για την άρδευση

το-δρόμο-της-αυτοδιαχείρισης-για-την-ά-116518

Δείχνει η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό

Το δρόμο της αυτοδιαχείρισης του νερού της άρδευσης στα χωριά του Πηλίου, δείχνει η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό. Ηδη στον ενιαίο δήμο Βόλου, υπάρχουν πέντε αυτονομηθείσες κοινότητες: η Δράκεια, η Αγριά, ο Αγιος Βλάσιος, η Πορταριά και η Μακρινίτσα.

Σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στην ταβέρνα «Τάκης» στα Κάτω Λεχώνια, η Κίνηση, καλεί τους κατοίκους της περιοχής σε συζήτηση με θέμα τη διαχείριση της άρδευσης.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η σημερινή δημοτική αρχή έκανε «κωλοτούμπα» σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και ψήφισε κανονισμό άρδευσης και τέλη που συνιστούν υπερτιμολόγηση. «Από την πλευρά τους οι καλλιεργητές στις τοπικές κοινότητες, απαξίωσαν στην πράξη τον κανονισμό που επιχειρείται να επιβληθεί, καθώς μέχρι τα τέλη του 2015, μόλις 123 χρήστες του δικτύου άρδευσης από τους συνολικά 3500-4000, είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ΔΕΥΑΜΒ να καταθέσουν αίτηση για άρδευση.

Ως Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό θεωρούμε, τόσο τον παραπάνω Κανονισμό, όσο και τη μεταβίβαση της άρδευσης στη ΔΕΥΑΜΒ, ενέργειες παράνομες, άκυρες και πολιτικά απαράδεκτες για τους παρακάτω λόγους:

Εγκρίθηκαν μέσα από αντιδημοκρατικές και αυταρχικές μεθοδεύσεις, επιβλήθηκαν με παράνομες και fast – track διαδικασίες, περιθωριοποιούν τις τοπικές κοινότητες ενώ ανοίγει ο δρόμος για την εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση της άρδευσης.

Στο πλαίσιο μίας συνολικότερης λογικής περιφρούρησης του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, παραμένουμε καταρχήν σταθεροί και αμετακίνητοι στο αίτημα για απόσυρση του ισχύοντος Κανονισμού Αρδευσης. Παρά την επιμονή της δημοτικής αρχής να προσδώσει στη μεταφορά της άρδευσης στη ΔΕΥΑΜΒ το χαρακτήρα του τετελεσμένου, δεν της αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της διαχείρισης και διανομής του αρδευτικού νερού.

Απαιτούμε την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, η οποία προβλέπει ότι η άρδευση τίθεται υπό την εποπτεία του δήμου και ότι η διαχείρισή της πραγματοποιείται από τις τοπικές κοινότητες», αναφέρει η Κίνηση Πολιτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου