ΤΟΠΙΚΑ

Μικρή ανάσα το τριήμερο λόγω της Καθαράς Δευτέρας

μικρή-ανάσα-το-τριήμερο-λόγω-της-καθαρ-116318

Πληρότητες 60% με 70% στα ξενοδοχεία και αυξημένα ποσοστά στα καταλύματα της περιοχής

«Σταγόνα στον ωκεανό» των καθημερινών υποχρεώσεων των ιδιοκτητών καταλυμάτων η κίνηση του τριημέρου στη Μαγνησία, η οποία υπολογίζεται ότι κυμαίνεται σε ποσοστά 60% με 70% για τα ξενοδοχεία της περιοχής. Αυξημένες πληρότητες καταγράφουν, στο μεταξύ, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, κοντά στον Βόλο και τις ημιορεινές περιοχές λόγω της Καθαράς Δευτέρας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Περιμέναμε μεγαλύτερη πληρότητα, αλλά ο κόσμος είναι διστακτικός. Θα πήγαινε πολύ καλύτερα η κίνηση, αλλά η τρομερή αύξηση των καυσίμων επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του κόσμου και μπλοκάρει την κατάσταση. Αναμφίβολα, είναι ανασταλτικό το κόστος της μετακίνησης για τους επισκέπτες» υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης.

Σε στάση αναμονής ο κλάδος, με το μέλλον να προδιαγράφεται αβέβαιο και τον πόλεμο στην Ουκρανία να εντείνει τον προβληματισμό των επιχειρηματιών. «Γενικώς, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προσδοκίες. Διανύουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, που για μια ακόμη φορά, το μέλλον δεν προδιαγράφεται καλό» σημειώνει με έκδηλο προβληματισμό ο πρόεδρος.

«Οικονομική αφαίμαξη» χαρακτηρίζει την κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ξενοδόχοι, ενώ υπενθυμίζει ότι «δεν υπάρχει καθόλου ρευστότητα, με αποτέλεσμα να εντείνεται το ήδη δυσεπίλυτο πρόβλημα και να βρισκόμαστε όλοι σε κατάσταση αναμονής. Η ρευστότητα έχει εξαφανιστεί πολύ καιρό πριν» επισημαίνει ο κ. Ζαφείρης.

Σειρά αιτημάτων έχει καταθέσει, στο μεταξύ, ο κλάδος στους εκπροσώπους της Πολιτείας, ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις του τουρισμού. Βασικά τα αιτήματα για το ενεργειακό κόστος, τον ΕΝΦΙΑ, τα μεταφορικά, τη μεταφορά των ρυθμίσεων όλων των δόσεων μετά τις αρχές Ιουνίου.

Δυσβάσταχτο το ενεργειακό κόστος για τα ξενοδοχεία, με τον πρόεδρο να υπογραμμίζει ότι «με την πληγή που έχει ανοίξει το ενεργειακό κόστος, επιβαρύνοντας την κατάσταση και περιορίζοντας τις μετακινήσεις, επηρεάζεται αρνητικά η ρευστότητα. Δουλεύοντας από τρεις μήνες τα δύο χρόνια της πανδημίας, δεν είναι δυνατόν να αντεπεξέλθουμε».

Εξαιρετικά σκεπτικός και προβληματισμένος ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Μαγνησίας, χαρακτηρίζει την κίνηση του Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας «μια δικαιολογία ύπαρξης», ενώ παλαιότερα, αποτελούσε «δυνατή τονωτική ένεση» για τις επιχειρήσεις του τουρισμού.

Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Αυξημένες πληρότητες καταγράφουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Μαγνησία, όσα, τουλάχιστον, λειτουργούν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αυξημένη ζήτηση παρατηρείται στη Μαγνησία λόγω του τριημέρου, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Μαγνησίας Θανάση Σπύρου να υπογραμμίζει ότι «λιγότερες από τις μισές επιχειρήσεις λειτουργούν αυτή την περίοδο. Αυξημένη πληρότητα παρατηρείται σε όσα καταλύματα βρίσκονται κοντά στον Βόλο και τις ημιορεινές κυρίως περιοχές».

Σε πείσμα της οικονομικής στενότητας, «ο κόσμος θέλει να βγει και να ξεσκάσει το τριήμερο» σύμφωνα με τον πρόεδρο, με τα οικονομικά δεδομένα των επαγγελματιών του κλάδου να είναι επίσης περιορισμένα. «Με τόσο μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα, το πετρέλαιο και το αέριο, πώς να τα βγάλουμε πέρα;» διερωτάται ο κ. Σπύρου.

Παραμένουν, στο μεταξύ, τα αιτήματα για στήριξη στον κλάδο του τουρισμού. «Από την αρχή της χρονιάς ήταν αυξημένες οι τιμές. Το πρόβλημα χειροτέρεψε λόγω του πολέμου. Πρέπει να ληφθούν μέτρα όχι απλά για τη συγκράτηση των τιμών, αλλά για να επανέλθουν οι τιμές στα προ κρίσης επίπεδα. Δεν αντέχεται πλέον η κατάσταση» τονίζει ο κ. Σπύρου.

Δύσκολη χαρακτηρίζει ο ίδιος τη συγκυρία για τον κλάδο, για τα νοικοκυριά και την οικονομία, ενώ προσθέτει ότι με την τιμή των καυσίμων στα ύψη, είναι αναμενόμενο να επηρεάζεται αρνητικά η ψυχολογία των τουριστών και των εν δυνάμει επισκεπτών της περιοχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου