ΤΟΠΙΚΑ

Νηπιαγωγείο «Αγιος Ιωσήφ» στον Βόλο ~ Με πρωτοβουλία του Ελληνογαλλικού Σχολείου

νηπιαγωγείο-αγιος-ιωσήφ-στον-βόλο-μ-115474

Η δομή, που στοχεύει στην πρώτη εκπαιδευτική σχέση παιδιού και σχολείου – Η «φωλιά», που θα υποδέχεται το μικρό παιδί στην τρυφερή ηλικία των 4 ετών

Το Ελληνογαλλικό Σχολείο «Αγιος Ιωσήφ» στον Βόλο με την εκπαιδευτική παράδοση και εμπειρία της εκπαιδευτικής κοινότητας των σχολείων SJA στην Ελλάδα με αγάπη, αφοσίωση και καινοτομία αλληλεπιδρά, ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν τα εφόδια που απαιτούνται για να αναδειχθούν υπεύθυνοι, δραστήριοι και ευτυχισμένοι πολίτες του 21ου αιώνα. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η δημιουργία Νηπιαγωγείου, το οποίο θα λειτουργεί για παιδιά από την ηλικία των 4 ετών.

Για τη νέα εκπαιδευτική πρωτοβουλία μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Σοφία Τσαρδακά, διευθύντρια του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου που λειτουργεί στο Ελληνογαλλικό Σχολείο Βόλου «Αγιος Ιωσήφ».

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η λειτουργία Νηπιαγωγείου στο Ελληνογαλλικό Σχολείο Βόλου «Αγιος Ιωσήφ» είναι γεγονός… Πώς προέκυψε η απόφαση και σε ποιο συγκεκριμένο πλαίσιο ορίστηκε η λειτουργία του;

Το ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ» Βόλου λειτουργεί από το 1995 στην πόλη μας. Αποτελεί τη συνέχεια της προσφοράς στην εκπαίδευση της Ελληνογαλλικής Σχολής «Άγιος Ιωσήφ» Βόλου που ιδρύθηκε στα 1904 από τις Αδελφές του Τάγματος του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως. Στην Ελλάδα λειτουργούν τρία Σχολεία του Αγίου Ιωσήφ: οι Ελληνογαλλικές Σχολές «Άγιος Ιωσήφ Πεύκης» και «Jeanne d’Arc» στον Πειραιά με Νηπιαγωγείο- Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο και στον Βόλο το Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ». Κατά το τρέχον σχολικό έτος αποφασίστηκε η ίδρυση Νηπιαγωγείου «Άγιος Ιωσήφ Βόλου», το οποίο θα αποτελεί την πρώτη αγκαλιά, τη «φωλιά» που θα υποδέχεται το μικρό παιδί στην τρυφερή ηλικία των 4 ετών. Το μικρό παιδί μέσα από τη συναναστροφή με τους συνομηλίκους του και με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών θα απολαμβάνει τις ενέργειες της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα αυτή δίνονται τα ερεθίσματα, ώστε να γνωρίσει τον κόσμο που το περιβάλλει, να κατανοήσει ότι αποτελείμέλος της ομάδας των νηπίων και σταδιακά να εισαχθεί στον πολυεπίπεδο χώρο τηςεκπαίδευσης.

Θεωρείτε με την πείρα και τη γνώση, που διαθέτετε ως εκπαιδευτικός, αλλά και ως διευθύντρια του Ελληνογαλλικού Δημοτικού Σχολείου Βόλου «Αγιος Ιωσήφ», σημαντική την προσφορά του Νηπιαγωγείου στην εξέλιξη του παιδιού;

Η εκπαιδευτική προσφορά του Νηπιαγωγείου στα παιδιά αναδεικνύεται ως επιτακτική ανάγκη, ιδιαίτερα μετά την περίοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Η εμπειρία της επιστροφής στη διδακτική πραγματικότητα, στη δια ζώσης διδασκαλία μετά από τρεις περιόδους καραντίνας αποκαλύπτει τη ζωοποιό σημασία της κοινωνικής διάστασής της.

Στα δύο Σχολεία του Αγίου Ιωσήφ στην Αττική ήδη λειτουργούν νηπιαγωγεία. Συμπλέοντας λοιπόν με τον τρόπο εργασίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του Αγίου Ιωσήφ στην Ελλάδα και στον κόσμο ιδρύεται από εφέτος το Νηπιαγωγείο του Αγίου Ιωσήφ και στην πόλη του Βόλου. Η ηλικία του ανθρώπου από 0 έως 7 ετών είναι καθοριστική για την μετέπειτα πορεία του. Η εξέλιξη που επιτελείται στη φάση αυτή στη νοητική, συναισθηματική, κοινωνική και κινητική ανάπτυξη αποτελεί τη βάση για όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Η φοίτηση του παιδιού στο Νηπιαγωγείο «Άγιος Ιωσήφ» προσδοκούμε να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και μοναδικούς σταθμούς στη ζωή του. Είναι η πρώτη φορά που το πολύτιμο μικρό μέλος της οικογένειας θα αποχωριστεί το οικείο του περιβάλλον και ο ρόλος του σχολείου είναι ακριβώς αυτός: να προετοιμάσει το παιδί, για να προσαρμοστεί και να ενταχθεί αρμονικά στην κοινωνική ζωή και τον κόσμο της μάθησης.

Εδώ τα παιδιά μαθαίνουν με ευχάριστο και βιωματικό τρόπο, μέσα από δημιουργικές μεθόδους διδασκαλίας να εξοικειώνονται βήμα -βήμα με τη γλώσσα, τα μαθηματικά, τις νέες τεχνολογίες, τα αγγλικά και τα γαλλικά. Εκφράζονται μέσα από διάφορες μορφές τέχνης: εικαστικά, θέατρο, μουσική, χορό, αξιοποιώντας παράλληλα την παιδική λογοτεχνία. Καλλιεργούν το πνεύμα τους με εξορμήσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα που αγκαλιάζουν την αγάπη στη φύση, στον πολιτισμό, αλλά και την ιστορία του τόπου μας.

Είναι σημαντική και εκπαιδευτικά η βαθμίδα αυτή, που για πολλούς σημαίνει απλά φύλαξη ή ψυχαγωγία;

Ναι, είναι σημαντική, γιατί η ευκαιρία που μάς δίνεται να παρέμβουμε θετικά και να βοηθήσουμε το παιδί είναι ανεπανάληπτη. Η ηλικία αυτή συμπίπτει με τη φοίτηση του παιδιού στο Νηπιαγωγείο, γι’ αυτό και η επιλογή του σχολείου στο οποίο θα κάνει τα πρώτα εκπαιδευτικά βήματα είναι μία απόφαση, την οποία οι γονείς πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά και υπεύθυνα συνυπολογίζοντας πολλές παραμέτρους- κριτήρια.Καλόν είναι η προσχολική εκπαίδευση να μην αντιμετωπίζεται απλώς ως φύλαξη νηπίου, αλλά ως η βάση πάνω στην οποία θεμελιώνεται η πνευματική του συγκρότηση, η ακαδημαϊκή του εξέλιξη, η συναισθηματική του ισορροπία και η διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας που θα το συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή.

Η νέα αυτή εκπαιδευτική δομή γιατί θεωρείτε ότι αξίζει της προσοχής και της προτίμησης των γονιών για το παιδί τους;

Στον «Άγιο Ιωσήφ» αναλαμβάνουμε τα παιδιά αυτής της ηλικίας και αξιοποιούμε τις δυνατότητες που έχουν σε αυτό το στάδιο προκειμένου να ενεργοποιήσουμε τη δυναμική κάθε παιδιού στο μέγιστο.

Τα νήπια μέσα στο κατάλληλα εξοπλισμένο μαθησιακό περιβάλλον της τάξης θα βρούνε ερεθίσματα που θα κεντρίσουν την έμφυτη περιέργειά τους και ευκαιρίες για να παρατηρήσουν, να εξερευνήσουν, να συνδυάσουν τα ερεθίσματα και τις εμπειρίες τους και να αποκτήσουν εφόδια και στρατηγικές που θα τα οδηγήσουν στην ανακάλυψη της γνώσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου