ΤΟΠΙΚΑ

«Φούσκα που σκάει με θόρυβο» η δημοτική αρχή Βόλου

φούσκα-που-σκάει-με-θόρυβο-η-δημοτικ-115357

Σκληρή κριτική από την Επιλογή Ευθύνης – Καλεί σε συσπείρωση αντιπολιτεύσεις και κοινωνία ενάντια στην παρακμή του δήμου

«Φούσκα που σκάει με θόρυβο» χαρακτήρισε τη σημερινή δημοτική αρχή η επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας, «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά», Νατάσσα Οικονόμου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Πλαισιωμένη από τους δημοτικούς συμβούλους, Φώτη Λαμπρινίδη και Νίκο Στόικο, η κ. Οικονόμου άσκησε δριμεία κριτική στη δημοτική αρχή. Εκανε λόγο για παραπλανητική ρητορική της δημοτικής αρχής σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του δήμου, επικαλούμενη στοιχεία του ισολογισμού του 2014, μίλησε για «προίκα» που άφησε η παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας με έτοιμα προς ένταξη έργα στο ΕΣΠΑ τα οποία σήμερα αξιοποιεί ο δήμος, ενώ άφησε αιχμές για υποβάθμιση της καθημερινότητας, για… βροχή αναθέσεων και για περιφρόνηση της νομιμότητας και της διαφάνειας. Υποστήριξε ότι με τη σημερινή δημοτική αρχή δεν υπάρχει ελπίδα και κάλεσε σε συσπείρωση τις άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης και την κοινωνία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Το ψέμα έχει «κοντά ποδάρια». Τα παραμύθια κάποτε τελειώνουν. Κι ήταν καλό το παραμύθι του τελευταίου ενάμιση χρόνου, αλλά τελείωσε πια ο «δράκος», είπε η κ. Οικονόμου, αναφερόμενη στους ισχυρισμούς της δημοτικής αρχής ότι παρέλαβε ένα δήμο καταχρεωμένο.

Επικαλέστηκε στοιχεία του ισολογισμού του 2014, επισημαίνοντας ότι «παρά τη δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά τουλάχιστον 62%, τη μεγάλη οικονομική στενότητα των συμπολιτών μας και τα ταμειακά ελλείμματα των πρώην δήμων Βόλου, Αγριάς και Αισωνίας, το διάστημα από 01-01-2011 έως και 31-08-2014, η απελθούσα δημοτική αρχή, όχι μόνο δεν επιβάρυνε ούτε κατ’ ελάχιστο τον Δήμο, αλλά μείωσε δραστικά το υφιστάμενο χρέος, με τους συντηρητικότερους υπολογισμούς, κατά 18 εκατ. ευρώ.

Δεν δημιουργήθηκε στο Δήμο καμία νέα δανειακή υποχρέωση και επιπλέον παραδόθηκε ταμείο 6,8 εκατ. ευρώ και στη δήθεν χρεοκοπημένη ΔΕΥΑΜΒ σχεδόν 5 εκατ. ευρώ», σημείωσε η ίδια.

Μίλησε για πολύτιμη «προίκα» της προηγούμενης δημοτικής αρχής στην τωρινή και εστίασε στην ολοκληρωμένη προετοιμασία για το νέο ΕΣΠΑ, με μελέτες και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση δεκάδων εκατομμυρίων, στον Δήμο και τη ΔΕΥΑΜΒ. «Είναι ενδεικτικό πως η Δημοτική Αρχή, τόσο στο Στρατηγικό Σχέδιο όσο και στο νέο ΕΣΠΑ, τα μόνα έργα που πρότεινε για ένταξη, είναι κάποια από τα έργα που εμείς ετοιμάσαμε, χωρίς κανένα νέο που να ετοίμασε η ίδια, ενώ στη ΔΕΥΑΜΒ δυσκολεύεται να προχωρήσει ακόμη και τα έργα που βρήκε σε εξέλιξη, χωρίς η ίδια να έχει δρομολογήσει κάποιο νέο έργο. Τέρμα, λοιπόν, με το παρελθόν και τη λάσπη. Αφήνουμε αυτούς που μας λοιδόρησαν, να αξιοποιούν τα αποτελέσματα του δικού μας αγώνα», είπε χαρακτηριστικά και κατέκρινε τη δημοτική αρχή ότι δεν έχει τη λεβεντιά να αναγνωρίσει ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή έστησε το δήμο στα πόδια του.

Υποβάθμιση της καθημερινότητας

Η ίδια τόνισε ότι η δημοτική αρχή λειτουργεί ως… κυβερνώσα αντιπολίτευση. Υπογράμμισε ότι «πέρα από την αισθητικά αμφιλεγόμενη εορταστική φωταγώγηση λίγων κεντρικών δρόμων της πόλης και τα λουλουδάκια στη Δημητριάδος και Ιάσονος, το έργο της δημοτικής αρχής εξαντλείται στην υποβάθμιση της καθημερινότητας, στην εγκατάλειψη των συνοικιών και των περιφερειακών ενοτήτων, στη συνειδητή απαξίωση των Υπηρεσιών και σε «βροχή» αναθέσεων δεκάδων χιλιάδων ευρώ, στην επιστροφή στις χειρότερες εποχές της ευνοιοκρατίας, της αναξιοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων, στη δημιουργία ενός πολυτελούς προπαγανδιστικού μηχανισμού, στην περιφρόνηση της νομιμότητας και της διαφάνειας, στην άμεση ή έμμεση εμπλοκή του δήμου σε μη νόμιμες διαδικασίες πραγματοποίησης εκδηλώσεων, π.χ. εμποροπανήγυρη, χριστουγεννιάτικο χωριό κλπ».

Κατασκευή εχθρών

Η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης, άφησε αιχμές για κατασκευή εχθρών από τη δημοτική αρχή, από την οποία «είναι αδύνατο να προκύψει οποιαδήποτε ελπίδα».

Υπογράμμισε ότι από την αρχή επιδιώχθηκε διχασμός και απομόνωση του Βόλου, ενώ κατέκρινε το λόγο της δημοτικής αρχής ως «πεζοδρομιακό, παραπλανητικό, χρυσαυγίτικο».

Μίλησε για απογοητευτική διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων, πλήρη καταρράκωση του δημοτικού συμβουλίου, με αποκλειστική ευθύνη του προέδρου, ενώ όπως είπε «η θέση σε προσωρινή αργία του δημάρχου και η καθημερινή αντιποίηση αρχής εκ μέρους του, που διατυμπανίζεται μάλιστα με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο, και ο ρόλος της μαριονέτας που έχει αποδεχθεί ο ασκών καθήκοντα δημάρχου, δημιουργούν μία νέα ζοφερή πραγματικότητα στο δήμο».

Κάλεσε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και την κοινωνία να μην σιωπούν απέναντι στην παρακμή της πόλης και τόνισε ότι η παράταξη θα ενδυναμώσει την παρουσία της στην κοινωνία και τα προβλήματά της. Ανακοίνωσε ότι την ομάδα των δημοτικών και τοπικών συμβούλων και των εκπροσώπων στα νομικά πρόσωπα και τις διάφορες επιτροπές του δήμου, θα πλαισιώνει και μία ομάδα νέων ανθρώπων, υποψηφίων του συνδυασμού, ως ένα πρώτο δείγμα ανανέωσης και ανάδειξης μιας νέας γενιάς αυτοδιοικητικών στελεχών, αλλά και ως ένα μήνυμα κοινωνικής συμμετοχής και προοπτικής.

Είναι οι Αγγελος Γεωργακόπουλος (αγρότης – παραγωγός), Εύα Γιαλίδη (δικηγόρος), Αγγελική Γκούρου (εκπαιδευτικός), Σπύρος Κούριας (εκπαιδευτικός-ελεύθερος επαγγελματίας), Νίκος Παναγιωτόπουλος (ιδιωτικός υπάλληλος), Γιώργος Παπαποστόλου (δικηγόρος), Πέτρος Πετρούλιας (διασώστης ΕΚΑΒ), Θανάσης Σιούρας (δάσκαλος).

«Πολλοί θα ήθελαν να «πάμε σπίτι μας», αλλά εμείς είμαστε εδώ, ως «Επιλογή Ευθύνης» για την πόλη. Και «πάμε μπροστά»!» υποστήριξε η κ. Οικονόμου.

Απάντηση από τη δημοτική αρχή

Από το γραφείο Τύπου του δήμου Βόλου, δόθηκε η ακόλουθη απάντηση: «Είπε πολλά, βαρετά και ανούσια ως συνήθως, η δοτή επικεφαλής της μειοψηφίας «ΕΠΙ ΛΟΓΗ ΣΠΙΤΙ – ΠΑΜΕ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ» και φυσικά ούτε στο γιατί παρέδωσαν την πόλη σε αυτό το χάλι, ούτε γιατί τους εξεδίωξαν κακήν κακώς οι πολίτες, απάντησε. Πάντως, αν μας επιτρέπει, μια συμβουλή. Ας εμπλουτίσουν τη λίστα των εθελοντών τους και με δυο τρεις ψυχολόγους. Θα τους χρειαστούν απαραιτήτως για στήριξη, καθώς μέχρι τις επόμενες εκλογές μεσολαβεί διάστημα τρεισήμισι ετών και τα σημάδια που δείχνουν είναι ήδη ανησυχητικά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου