ΤΟΠΙΚΑ

Ξενάγηση στον μαγικό κόσμο του βυθού ~ Από δύο αδέρφια φοιτητές του τμήματος Ιχθυολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ξενάγηση-στον-μαγικό-κόσμο-του-βυθού-α-115059

Εξέδωσαν το βιβλίο «Ο κόσμος της θάλασσας» για να ευαισθητοποιήσουν για ένα περιβάλλον, που απειλείται

Αρχισαν να κάνουν καταδύσεις το 2017. Θέλησαν να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο, στον οποίο θα σπούδαζαν. Η ζωή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας τους μάγεψε και αυτή τη μαγεία του βυθού θέλησαν να μοιραστούν με όλον τον κόσμο, εκδίδοντας το βιβλίο «Ο κόσμος της θάλασσας». Ο λόγος για δύο αδέρφια, φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι στις 225 σελίδες του βιβλίου τους μας ξεναγούν στον κόσμο της θάλασσας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο Δημήτρης και η Αγγελική Πάφρα είναι αδέρφια και φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εισήχθησαν στη σχολή μέσω πανελλαδικών εξετάσεων με έναν χρόνο διαφορά. Η Αγγελική το 2016 και ο Δημήτρης το 2017. Σήμερα η Αγγελική έχει ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές της και κάνει μεταπτυχιακό στο ίδιο τμήμα στη «Μεσογειακή Υδατοκαλλιέργεια», ενώ ο Δημήτρης ολοκληρώνει τις προπτυχιακές σπουδές του.

Ο Δημήτρης Πάφρας άρχισε τις καταδύσεις για να γνωρίσει τον κόσμο, στον οποίο θα σπούδαζε

Τα δύο αδέρφια από τον Αμάρυνθο Ευβοίας προέρχονται από οικογένεια, που είναι ζυμωμένη με τη θάλασσα. Ναυτικοί ο μπαμπάς και ο παππούς των δύο νέων, τους μύησαν από μικρούς στη θάλασσα, η οποία έμελλε να αποτελέσει και για τους ίδιους επαγγελματικό δρόμο, από διαφορετικό πόστο.

Οταν το 2017 ο Δημήτρης Πάφρας μετακόμιζε στον Βόλο, όπου ήδη διέμενε η αδερφή του στο πλαίσιο των σπουδών της, πήραν την απόφαση να αρχίσουν καταδύσεις. «Θελήσαμε να γνωρίσουμε τον κόσμο, στον οποίο θα βασίζαμε τις σπουδές μας και τελικώς μας κέρδισε», αναφέρει ο Δημήτρης Πάφρας, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Σήμερα, ο ίδιος είναι master scuba diver, αρχηγός καταδύσεων δηλαδή, και συνεχίζει.

Η Αγγελική Πάφρα συνεχίζει τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος

«Βουτιά» στον μαγικό κόσμο του βυθού

Τα δύο αδέρφια έκαναν καταδύσεις και κάθε φορά γνώριζαν τη ζωή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. «Ο κόσμος του βυθού είναι πραγματικά μαγικός. Για αυτό και αποφασίσαμε να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας με όλον τον κόσμο. Να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές, που βρίσκονται στον θαλάσσιο κόσμο, ακόμη και άνθρωποι που δεν έχουν το θάρρος να απομακρυνθούν από την ακτή», αναφέρει ο κ. Πάφρας.

Κάπως έτσι άρχισε το στήσιμο του βιβλίου. Σύμφωνα με τον κ. Πάφρα, στο εγχείρημά τους συνέβαλαν επαγγελματίες φωτογράφοι, κάποιοι εκ των οποίων με διακρίσεις. «Βούτηξαν με τις επαγγελματικές τους κάμερες στον βυθό, φωτογράφισαν είδη της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας, τα οποία παρουσιάζονται σε εντυπωσιακές φωτογραφίες στο βιβλίο, που εκδόθηκε προσφάτως.

Οι Χρήστος Μαρούλης, Θεόδωρος Κουλέντης, Βασίλης Λάμπρου, Γιάννης Αγαπητός, Λεωνίδας Σταύρου, Λεωνίδας Ζούμης, Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Στέφανος Μιχάλης, Paul Tav, Σάκης Λαζαρίδης, Γιάννης Ηλιόπουλος, Κώστας Αριστείδου και Αλέξανδρος Μαλαγάρης «υπογράφουν» μέρος του εντυπωσιακού φωτογραφικού υλικού, που περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Ο κόσμος της θάλασσας».

Παρουσιάζονται 230 είδη

Συνολικά 550 φωτογραφίες από σχεδόν 230 είδη παρουσιάζονται στις 225 σελίδες του βιβλίου, που εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Παρουσιάζεται ένας μεγάλος αριθμός θαλάσσιων οργανισμών (οστειχθύες, χονδριχθύες, θαλάσσιες ανεμώνες, κεφαλόποδα, ασκίδια, δακτυλιοσκώληκες, φύκη, καρκινοειδή, σπόγγους, κοράλλια, μέδουσες, εχινόδερμα, θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες) της Μεσογείου σε πραγματικές εικόνες» τονίζει ο κ. Πάφρας, ο οποίος μαζί με την αδερφή του κατέγραψαν τα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες των πιο γνωστών θαλάσσιων οργανισμών.

Οπως τονίζουν, στόχος είναι το βιβλίο τους να αποτελέσει βοήθημα για τους λάτρεις του υποβρύχιου κόσμου, για την αναγνώριση της θαλάσσιας ζωής. Ηδη μάλιστα υπάρχει συνεργασία με 20 καταδυτικά κέντρα της χώρας, που έχουν προμηθευτεί το βιβλίο ως πολύτιμο εργαλείο για την αναγνώριση της θαλάσσιας ζωής.

«Είναι όμως και ένα βιβλίο, που απευθύνεται στον καθέναν, που θέλει να μάθει να ξεχωρίζει τα θαλάσσια είδη, τα ψάρια που αγοράζει, το ελάχιστο επιτρεπόμενο μήκος που πρέπει να έχουν, να γνωρίζει ποια είδη είναι επικίνδυνα. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να προκαλείται πανικός, όταν το καλοκαίρι εμφανίζονται μέδουσες στη θάλασσα. Είναι ακίνδυνο είδος, το οποίο μάλλον ο άνθρωπος βλάπτει, παρά αυτό κάνει κακό στον άνθρωπο», εξηγεί ο κ. Πάφρας.

Καλλιεργείται κουλτούρα γύρω από τον κόσμο της θάλασσας

Με το βιβλίο τα δύο αδέρφια θέλουν να καλλιεργήσουν ολόκληρη κουλτούρα γύρω από τον κόσμο της θάλασσας.

«Θέλουμε ο κόσμος να ταξιδέψει νοερά στον βυθό και να γνωρίσει την ομορφιά του φανταστικού αυτού κόσμου. Ταυτόχρονα όμως θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για έναν ξεχωριστό κόσμο, που απειλείται τόσο από την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη, όσο και από τη ρύπανση, που προκαλεί ο άνθρωπος, αλλά και την υπεραλίευση, με αποτέλεσμα να μειώνεται η βιοποικιλότητα», τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δημήτρης Πάφρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου