ΤΟΠΙΚΑ

Σε οικονομική δίνη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

σε-οικονομική-δίνη-το-πανεπιστήμιο-θε-114847

Μέσα σε μια τετραετία ο προϋπολογισμός λειτουργίας περιορίστηκε στο μισό

Σε νέα πιο ισχυρή οικονομική… δίνη, αναμένεται να μπει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέσα στο 2015, οπότε και θα κληθεί να λειτουργήσει με μειωμένο σε σχέση με το 2014 προϋπολογισμό. Για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, ο προϋπολογισμός λειτουργίας του Π.Θ., περιορίζεται στα 7 εκ. ευρώ και τυχόν νέα μείωση των κονδυλίων, θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες από το ίδρυμα προς τους φοιτητές.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργο Πετράκο, την ερχόμενη εβδομάδα, πρόκειται να συμμετάσχει σε σύσκεψη που θα έχουν οι Πρυτάνεις με τον Υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι οι νέοι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, η κρατική χρηματοδότηση και οι «λιμνάζοντες» φοιτητές.

Σύμφωνα με τον κ. Πετράκο, το Θεσσαλικό ΑΕΙ έχει ήδη εξαντλήσει τα προηγούμενα χρόνια, κάθε περιθώριο οικονομίας. Το 2010 ο προϋπολογισμός λειτουργίας του ανέρχονται σε 13 εκ. ευρώ και μέσα σε μια τετραετία καλείται να λειτουργήσει σχεδόν με τα μισά διαθέσιμα στα ταμεία του.

Οπως ανέφερε, για το 2014 ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 7 εκ. ευρώ, μέχρι στιγμής όμως έχουν φθάσει στα πανεπιστημιακά ταμεία, μόνο τα έξι εκ. ευρώ. Τυχόν νέα μείωση του προϋπολογισμού για το 2015 κατά 10% όπως υπολογίζεται, θα φέρει το ίδρυμα σε οικονομικά δεινή θέση.

Ηδη, σύμφωνα με τον κ. Πετράκο κονδύλια της έρευνας διατίθενται για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ακόμη και το πρόγραμμα σίτισης των φοιτητών είναι περιορισμένο για το πρώτο τρίμηνο του νέου ακαδημαϊκού έτους. «Τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, τα χρήματα αρκούν για τη σίτιση μόλις 1.500 φοιτητών», ανέφερε ο Πρύτανης.

Ο ίδιος στέλνει σαφές μήνυμα στο Υπουργείο Παιδείας ενόψει της συνάντησης των Πρυτάνεων με τον κ. Λοβέρδο: «υπ’ αυτές τις οικονομικές συνθήκες αδυνατούμε να λειτουργήσουμε στοιχειωδώς».

Επί τάπητος θα μπει επίσης το ζήτημα των αιωνίων φοιτητών, για την καταγραφή των οποίων, το θεσσαλικό ΑΕΙ ήδη ολοκληρώνει την καταγραφή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου