ΤΟΠΙΚΑ

Το κόστος ενέργειας «καίει» την εστίαση ~ «Αστρονομικά» ποσά για ηλεκτρικό και θέρμανση

το-κόστος-ενέργειας-καίει-την-εστία-111375

«Οι λογαριασμοί αποτελούν ένα επιπλέον ενοίκιο», τονίζει πρόεδρος Στέφανος Στεφάνου – Εως και 30% πάνω οι τιμές στα αναλώσιμα

Η ενεργειακή κρίση και οι υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης, αλλά και οι ανατιμήσεις στα αναλώσιμα αποτελούν τη νέα πρόκληση για τον κλάδο της εστίασης και στον Βόλο. Μετά από δύο χρόνια απώλειας τζίρων και εσόδων εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επιχειρηματίες της περιοχής καλούνται να αντιμετωπίζουν και το κόστος ενέργειας, που «καίει» τον κλάδο.

«Αστρονομικά» ποσά καλούνται να πληρώσουν επιχειρηματίες εστίασης στον Βόλο. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Αναψυκτηρίων, Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανος Στεφάνου, μιλά για αυξήσεις που κυμαίνονται από 300% έως 400% πάνω. «Επιχειρήσεις που πλήρωναν ρεύμα 3.000 ευρώ καλούνται να καταβάλουν ποσά 9.000 ευρώ. Αλλες που πλήρωναν 500 ευρώ, καλούνται να πληρώσουν 2.000 ευρώ. Μεγάλες είναι οι αυξήσεις και στους λογαριασμούς φυσικού αερίου. Από τις 3.000 ευρώ, επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν λογαριασμούς ύψους 7.000 ευρώ», απαριθμεί παραδείγματα επιχειρήσεων στον Βόλο ο κ. Στεφάνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αποτελούν ένα δεύτερο υψηλό ενοίκιο για τους επαγγελματίες. «Τα ενοίκια κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 2.500 έως 5.000 ευρώ. Οταν έχεις να καταβάλεις τέτοιους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου είναι σαν να έχεις δύο και τρία ενοίκια τον ίδιο μήνα. Το κόστος είναι δυσβάστακτο», αναφέρει.

Εκτός όμως από τους λογαριασμούς, οι όποιοι τζίροι εξανεμίζονται και από τις ανατιμήσεις στα αγαθά. «Κάθε επιχείρηση έχει δεκάδες κωδικούς προϊόντων που προμηθεύεται. Από τη χαρτοπετσέτα, μέχρι τα ποτά, τα φαγητά, τον καφέ. Ολα τα είδη έχουν πάρει πάνω από 20% έως 30% εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε», επισημαίνει.

«Τα έξοδα είναι πολλά και υπέρογκα. Δεν βγαίνουν αυτοί οι λογαριασμοί, ούτε καλύπτονται οι ανατιμήσεις στα αναλώσιμα. Το όποιο περιθώριο κέρδους εξανεμίζεται για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων μιας επιχείρησης», σημειώνει ο ίδιος.

Τριήμερο ανάσα

Ανάσα για τον κλάδο της εστίασης αποτέλεσε σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου το τριήμερο της Αποκριάς – Καθαράς Δευτέρας. «Υπήρχε κίνηση, δούλεψαν οι επιχειρήσεις, δεν είχαμε απρόοπτα και καταφέραμε να πάρουμε μια μικρή ανάσα όλος ο κλάδος», λέει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εκτιμά ότι εφεξής ο χώρος της εστίασης θα μπορεί να δει καλύτερες μέρες, ζητεί όμως μέτρα σε κεντρικό επίπεδο για να μπορέσουν να σταθούν όρθιες οι επιχειρήσεις και συγκεκριμένα διακανονισμούς χρεών, αλλά και άμεση έναρξη του προγράμματος ΑΝΑΣΑ ΙΙ, μέσω του οποίου προβλέπεται οικονομική ενίσχυση του κλάδου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου