ΤΟΠΙΚΑ

Κ. Γουργουλιάνης: «Κρατάμε αποστάσεις, ζούμε φυσιολογικά»

κ-γουργουλιάνης-κρατάμε-αποστάσεις-11083

Δημόσια παρέμβαση του καθηγητή Πνευμονολογίας με αφορμή την παγκόσμια ανησυχία για δεύτερο κύμα κορονοϊού και τη χθεσινή πρεμιέρα των πτήσεων

Ο φόβος που έχει προκαλέσει σε διεθνές επίπεδο η αναζωπύρωση του κορονοϊού σε πολλές χώρες, σχεδόν δύο μήνες μετά την άρση της καραντίνας, ταυτόχρονα με το άνοιγμα των πτήσεων από το εξωτερικό, προκαλεί και τη δημόσια παρέμβαση του καθηγητή και διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, ο οποίος με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συστήνει: Αποφεύγουμε τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις. Ζούμε φυσιολογικά».

Ο παγκόσμιος φόβος αφορά στο ενδεχόμενο ξέσπασμα δεύτερου κύματος κορονοϊού πριν ακόμη ο πλανήτης ανακάμψει από το πρώτο καταστροφικό κύμα της πανδημίας κι ενώ ακόμη δεν υπάρχει διαθέσιμο ούτε φάρμακο ούτε εμβόλιο.

Όπως έχει καταγραφτεί στα διεθνή ΜΜΕ το δεύτερο κύμα είναι αδυσώπητο: χτυπά εξίσου χώρες που αντιμετώπισαν υποδειγματικά τον κορονοϊό (όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και το Ισραήλ), περιοχές που μέχρι σήμερα δεν είχαν χτυπηθεί τόσο πολύ (όπως τα Βαλκάνια και η Λατινική Αμερική) και χώρες που ακόμα δεν έχουν συνέλθει από το πρώτο κύμα (όπως οι ΗΠΑ).

Σύμφωνα με απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο βάσει επίσημων πηγών, η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 490.771 ανθρώπων παγκοσμίως μετά την εμφάνιση του ιού στην Κίνα, τον Δεκέμβριο,

Περισσότεροι από 9.684.490 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό επίσημα σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας, από τους οποίους τουλάχιστον 4.806.500 θεωρούνται θεραπευμένοι.

Με αφορμή τα στοιχεία για την παγκόσμια αύξηση νέων κρουσμάτων αλλά και το άνοιγμα των πτήσεων από χθες, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης με δημόσια παρέμβασή του καλεί σε τήρηση των αποστάσεων και φυσιολογική ζωή: «Μια γρήγορη ματιά στα στοιχεία του Worldometer (Coronovirus update) καταγράφεται παγκόσμια αύξηση των νέων κρουσμάτων ιδιαίτερα σε πολυπληθείς χώρες του Νοτίου Ημισφαιρίου που έχουν χειμώνα, όπως η Βραζιλία και το Περού, που όμως δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση των θανάτων. Ίσως ο ιός, όπως πιστεύουν μερικοί Ιταλοί και Αμερικανοί επιστήμονες, να βρήκε το δρόμο για την ασφαλή επιβίωσή του, δηλαδή να πολλαπλασιάζεται σε ανθρώπους, χωρίς όμως να θέλει να τους σκοτώσει. Σε αυτή την περίπτωση στα Ελληνικά δελτία ειδήσεων και μάλιστα των κρατικών καναλιών, χρειάσθηκε ένας νέος ιός, κατά προτίμηση κινέζικος, με άγνωστη μεταδοτικότητα στον άνθρωπο, δυνητικά πανδημικός για να πάρει την πρώτη θέση.

Συνεχίζω με μια ακόμα άχρηστη ανταπόκριση από τη Ζυρίχη. Δεν θα δείτε φανατικούς λοιμωξιολόγους στα τηλεοπτικά κανάλια, απαγορεύονται οι συναθροίσεις πάνω από 1.000 άτομα και η χρήση μάσκας είναι προαιρετική. Ευτυχώς όλοι συζητούν για διακοπές με προτεραιότητα την Ελλάδα! Αποφεύγουμε τις μεγάλες συγκεντρώσεις. Κρατάμε αποστάσεις. Ζούμε φυσιολογικά».

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου