ΤΟΠΙΚΑ

Ράμπες και τουαλέτες για ΑμεΑ σε σχολεία του Δήμου Βόλου

ράμπες-και-τουαλέτες-για-αμεα-σε-σχολε-109640

Πράσινο φως από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» για το έργο προϋπολογισμού 71.500 ευρώ

Ράμπες και χώρους υγιεινής για την πρόσβαση και εξυπηρέτηση ΑμεΑ θα κατασκευάσει ο Δήμος Βόλου σε επτά σχολεία της περιοχής, τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 71.500 ευρώ, το οποίο είχε εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου και χθες άναψε «πράσινο φως» για τη χρηματοδότησή του από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ». Σημειώνεται ότι το ποσό των 53.520 ευρώ θα καλυφθεί από ιδίους πόρους του Δήμου Βόλου.

Σκοπός του προγράμματος είναι η διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ΑμεΑ στους χώρους των σχολείων. Μάλιστα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης, σύμφωνα με την πρόσκληση, για κάθε σχολική μονάδα (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) καθορίζεται σε 500 ευρώ, για την κατασκευή ή προκατασκευή και τοποθέτηση ραμπών και 2.500 € για την κατασκευή χώρων υγιεινής.

Ο Δήμος Βόλου υπέβαλλε πρόταση και πήρε έγκριση για την κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής σε επτά ειδικά σχολεία του Δήμου.

Ωστόσο, οι ανάγκες για την προσβασιμότητα των ελληνικών σχολείων είναι μεγαλύτερες, όπως φαίνεται σε έρευνα που είχε εκπονηθεί το 2016 στο πλαίσιο της εκστρατείας Freemobility του Ecocity, από το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Βόλου (ΕΕΕΕΚ), που είχε αναλάβει να καταγράψει τα προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρίες σχολεία στο Βόλο.

Η έρευνα είχε γίνει με μορφή ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων που στάλθηκαν στο σύνολο των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οπως είχε προκύψει τότε από το σύνολο των 138 σχολείων που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα, μόνο τα 14 προκύπτει ότι είναι πλήρως προσβάσιμα, αλλά για άτομα με κινητικές αναπηρίες. Δεν διαθέτουν οδηγό όδευσης τυφλών, δηλαδή. Στο πλαίσιο της έρευνας στα σχολεία καταγράφηκε ότι σε αυτά φοιτούν 13 μαθητές ΑμεΑ και διδάσκουν 3 εκπαιδευτικοί ΑμεΑ.

Η πλειονότητα των σχολείων ζητούσε διορθωτικές παρεμβάσεις ώστε να γίνουν τα κτήρια προσβάσιμα και κυρίως ράμπες. Ενα μικρότερο ποσοστό ζητούσε ανελκυστήρες και τουαλέτες ΑμεΑ και λιγότερα σχολεία αναβατόρια.

Στον Δήμο Σκιάθου

Εξάλλου στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» εγκρίθηκε χρηματοδότηση και στον Δήμο Σκιάθου, για την προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών του Δήμου Σκιάθου. Το πρόγραμμα είναι ύψους 226.500 ευρώ εκ των οποίων οι 20.500 ευρώ θα προέλθουν από τα ταμεία του Δήμου Σκιάθου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου