ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδρούν στον αποκλεισμό από συνταγογράφηση σε ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ

αντιδρούν-στον-αποκλεισμό-από-συνταγ-109541

Γενικοί γιατροί και παθολόγοι σε κόντρα με τους πνευμονολόγους

Την αντίδραση των Γενικών γιατρών και των παθολόγων, προκαλεί η κίνηση που αποδίδεται στους πνευμονολόγους για την αποκλειστική συνταγογράφηση φαρμάκων για άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) από τους ειδικούς γιατρούς.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που επιχειρείται ο περιορισμός της συνταγογράφησης αλλά όπως και στο παρελθόν οι ενστάσεις είναι ισχυρές. Στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας είναι εγγεγραμμένοι 13 Πνευμονολόγοι εκ των οποίων οι 12 ιδιώτες κι ένας στο Νοσοκομείο και συγκεκριμένα ως εντατικολόγος απασχολείται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με συνέπεια οι παθολογικές κλινικές του Νοσοκομείου να μην διαθέτουν Πνευμονολόγο. Σε μια περιοχή με σημαντικά επίπεδα αλλεργιών, με επιβαρύνσεις της ατμόσφαιρας τη χειμερινή περίοδο από αιωρούμενα σωματίδια κ.α., το Νοσοκομείο Βόλου στην ουσία αντιμετωπίζει πνευμονολογικά περιστατικά μέσα από το ιατρικό προσωπικό που απασχολείται στις δύο Παθολογικές κλινικές.

Στο ερώτημα τι γίνεται στην περίπτωση πνευμονολογικού περιστατικού που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από άλλη ειδικότητα, η λύση είναι διττή. Είτε το περιστατικό μεταφέρεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη Λάρισα είτε από τους οικείους του ασθενούς καλείται στο Νοσοκομείου Βόλου, ως επιστημονικός σύμβουλος της οικογένειας του ασθενούς, ιδιώτης πνευμονολόγος ο οποίος μπορεί να πραγματοποιήσει επίσκεψη, εξέταση και να προτείνει θεραπευτική αγωγή είτε στη διάρκεια νοσηλείας του ασθενούς, είτε στη συνέχεια στο σπίτι του.

Ιατρικές πηγές του Νοσοκομείου αλλά και ιδιώτες επιστημονικών φορέων, εξηγούν ότι η πρόσληψη πνευμονολόγου στο Νοσοκομείο Βόλου, ουδέποτε υπήρξε προτεραιότητα, ενώ όσες φορές ζητήθηκε η κάλυψη θέσεων μέσω μόνιμων διορισμών ή με την πρόσληψη επικουρικών γιατρών, η ειδικότητα του πνευμονολόγου, βρισκόταν χαμηλά στη λίστα προτεραιοτήτων.

Πρόσφατα νοσηλευόμενος στο Νοσοκομείο, χρειάστηκε τη γνωμάτευση πνευμονολόγου και προκειμένου να αποφευχθεί η διακομιδή του στη Λάρισα, επιλέχθηκε η λύση της επίκλησης επιστημονικού συμβούλου και ο ιδιώτης πνευμονολόγος, επισκέφθηκε τον ασθενή στην κλινική του Νοσοκομείου, τον εξέτασε και αποφάσισε για την αγωγή του, υπηρεσία που θα μπορούσε να προσφέρει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όπως συμβαίνει και με άλλες ιατρικές ειδικότητες.

Η συνταγογράφηση

Στο μεταξύ, μπροστά σε δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν εκατοντάδες γενικοί γιατροί αλλά και παθολόγοι, όταν διαπίστωσαν ότι με τη νέα θετική λίστα φαρμάκων, τη λίστα δηλαδή με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση, υπάρχει και η οδηγία που τους απαγορεύει να συνταγογραφούν σκευάσματα που σχετίζονται με το άσθμα και τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Ειδικότερα με ειδική σημείωση που υπάρχει στη θετική λίστα φαρμάκων, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σε λίγες ημέρες, οι συνδυασμοί φαρμάκων όπως κορτιζόνη με βρογχοδιασταλτικά, μπορούν να χορηγούνται μόνο από πνευμονολόγους. Πρόκειται για φάρμακα που κυκλοφορούν χρόνια στη χώρα μας – τόσο παλαιά όσο και νέα-και αφορούν πολλές φαρμακευτικές εταιρείες και θεραπείες και σχετίζονται με χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). «Μας απασχολεί το θέμα και σύντομα ο Ιατρικός Σύλλογος θα ανακοινώσει τη θέση του», τονίζει ο Πρόεδρος κ. Ευθ. Τσάμης, επισημαίνοντας πως πρέπει να εξεταστούν όλες οι παράμετροι που αφορούν τόσο τους ιατρούς όσο και τους ασθενείς. Οι γενικοί ιατροί και οι παθολόγοι, σκοπεύουν να αντιδράσουν άμεσα, ακόμη και με προσφυγή σε Ευρωπαϊκά όργανα, καθώς όπως υποστηρίζουν, σε ολόκληρη την Ευρώπη νοσήματα όπως το άσθμα και η ΧΑΠ αντιμετωπίζονται στις πρωτοβάθμιες μονάδες ειδικά όταν εμφανίζονται αιφνιδίως τα συμπτώματα. Αναφέρουν ακόμη ότι ο αποκλεισμός τους από τη συνταγογράφηση γίνεται σε μία περίοδο με έξαρση της γρίπης και έντονα αναπνευστικά προβλήματα των πασχόντων ενώ θέτουν και ζήτημα γεωγραφικής κάλυψης του πληθυσμού. «Εάν το υπουργείο υιοθετήσει τελικά το αίτημα των πνευμονολόγων, τότε οι ασθενείς της περιφέρειας θα ταλαιπωρηθούν καθώς στη Μαγνησία, αυτή τη στιγμή οι ιδιώτες πνευμονολόγοι, περίπου 11-12, λειτουργούν στην απόλυτη σχεδόν πλειοψηφία τους στο Βόλο. Εάν αποκλειστούν οι γενικοί γιατροί και οι παθολόγοι από τη συνταγογράφηση, τότε ένας ασθενής από το Τρίκερι ή την Ανάβρα και γενικά από την περιφέρεια της Μαγνησίας ή τα νησιά, θα πρέπει να έρθει στο Βόλο για να του γράφουν φάρμακα για το άσθμα ή για τη ΧΑΠ», τονίζει ιατρός που επισημαίνει και τη διαφορά μεταξύ ιατρικών ειδικοτήτων στην αποζημίωση συνταγογράφησης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου