ΤΟΠΙΚΑ

Εγγραφο για δαπάνες υποδοχής προσφύγων

εγγραφο-για-δαπάνες-υποδοχής-προσφύγ-109530

Διευκρινίζεται τι έξοδα καλύπτονται αν και ο Βόλος δεν βρίσκεται στο χάρτη δημιουργίας hot spot

Εγγραφο που παρέλαβε προ πενθημέρου από το τμήμα μεταναστευτικής πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών ο δήμος Βόλου και αφορά στην κάλυψη δαπανών για την αντιμετώπιση υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών από τους ΟΤΑ, έρχεται να «φουντώσει» τη φημολογία που θέλει τη δημιουργία hot spot στο Βόλο, αν και η προοπτική διαψεύδεται κατηγορηματικά από όλα τα επίσημα χείλη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στο χαρακτηρισμένο ως «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών που απεστάλη στις 2 Φεβρουαρίου και πρωτοκολλήθηκε από το δήμο Βόλου, προ πενθημέρου, στις 8 του μήνα, παρέχονται διευκρινίσεις για την κάλυψη των δαπανών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών πρώτης υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών. Στη διευκρινιστική εγκύκλιο περιγράφονται οι δαπάνες που καλύπτονται: «οι πιστώσεις μπορούν να διατίθενται για την προσωρινή στέγαση, τη σίτιση, την κάλυψη αναγκών άμεσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και τη μεταφορά από μία περιοχή σε άλλη, εντός της ελληνικής επικράτειας».

Επίσης διευκρινίζεται ότι η κάλυψη των δαπανών είναι ενδεικτική και ότι μολονότι δεν κατονομάζονται μπορούν να περιληφθούν και οι ανάγκες παροχής υπηρεσιών καθαριότητας εκ μέρους των δήμων της χώρας, που προκύπτουν λόγω των μεγάλων ροών που δέχονται και άλλες έκτακτες δαπάνες, όπως π.χ. δαπάνες ταφής για θύματα ναυαγίων, ατυχημάτων ή ασθενειών.

Δίνεται επίσης οδηγία ότι για ζητήματα μεταγωγών, αριθμού μεριδίων σίτισης κ.α. απαιτείται η γνώμη των αστυνομικών αρχών, ενώ για θέματα που αφορούν μεταφορά ατόμων με ακτοπλοϊκά μέσα απαιτείται η γνώμη των λιμενικών αρχών. Το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, θα αποτελέσει αφορμή για σύσκεψη στο δήμο Βόλου για το προσφυγικό ζήτημα. Πάντως όλες οι επίσημες πηγές διαψεύδουν και μάλιστα κατηγορηματικά ότι υπάρχει σχεδιασμός για τη χωροθέτηση hot spot στο Βόλο.

Οι πρώτες φήμες είχαν ξεκινήσει προ μηνός περίπου, με αφορμή τον καθαρισμό για λόγους δημόσιας υγείας του κτιρίου της πρώην Βαμβακουργίας.

Πρόσφατα δημοσιεύματαέφερναν το Βόλο, στη λίστα των πόλεων όπου θα στηθούν τα επόμενα hot spots μετά τη Σίνδο και το Σχιστό αλλά και αυτά των νησιών Λέσβου, Σάμου, Χίου, Κω και Λέρου.

Ωστόσο, όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θ. Δρίτσας, σε πρόσφατη ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας, ο Βόλος, δεν βρίσκεται στο χάρτη για τη δημιουργία hot spot.

Εξηγώντας για ποιο λόγο δεν έχουν επιλεχθεί ως χώροι αποβίβασης μεταναστών τα άλλα λιμάνια της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη και ο Βόλος, υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν βοηθούσε δραστικά στην αποσυμφόρηση του προβλήματος στην Αττική, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες κρατικές υποδομές σε αυτά τα λιμάνια που θα βοηθούσαν στη διαχείριση της προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου