ΤΟΠΙΚΑ

Τιμήθηκε η Παναγία Βηματάρισσα

τιμήθηκε-η-παναγία-βηματάρισσα-109453

Λειτουργία τελέστηκε χθες κεκλεισμένων των θυρών και λιτάνευση της εικόνας εντός του Μητροπολιτικού Ναού του Βόλου

Με τη δέουσα επισημότητα τελέστηκε χθες, κεκλεισμένων των θυρών, η πανήγυρη της ιεράς εικόνος της Παναγίας Βηματαρίσσης στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου.

Για πρώτη φορά, λόγω της πανδημίας, τελέστηκε εντός του ναού, χωρίς την παρουσία πιστών, η λιτάνευση της ιεράς εικόνος με τη δέουσα, ωστόσο, επισημότητα, όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου. Ο εορτασμός πραγματοποιείται κατά παράδοση την Τρίτη του Πάσχα και αποτελεί κορυφαία στιγμή της χριστιανοσύνης.

Η εικόνα είναι πολύ παλαιά και βρίσκεται τοποθετημένη στο ιερό βήμα της Μονής Βατοπεδίου στο Αγιο Ορος από πολλούς αιώνες. Αντίγραφα της εικόνας έχουν παραχωρηθεί από την Ιερά Μονή Βατοπεδίου σε Μητροπόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. «Ενα εξ αυτών, το πρώτο που εξήλθε του Αγίου Ορους, ήταν αυτό που έχουμε θησαυρισμένο στον Μητροπολιτικό μας Ναό» σημείωσε ο π. Χαρίλαος.

Στον λαμπρό εορτασμό που τελέστηκε χθες στο Μητροπολιτικό Ναό του Βόλου τιμήθηκε θαυμαστό γεγονός, που σημειώθηκε πριν από χίλια περίπου χρόνια, το 970 μΧ, όταν έγινε επιδρομή βαρβάρων στη Μονή. Ενας από τους τελευταίους μοναχούς που είχε απομείνει στο μοναστήρι, έριξε στο πηγάδι την εικόνα της Παναγίας, τον Σταυρό με το Τίμιο Ξύλο του Μεγάλου Κωνσταντίνου και ένα κερί, για να προστατευθούν από τη μανία των εισβολέων. Ο μοναχός συνελήφθη σε ηλικία 20 ετών και κατάφερε να επιστρέψει στο μοναστήρι μετά από 70 χρόνια, σε ηλικία 90 ετών, αναζητώντας τα κειμήλια της πίστης. Ανοίγοντας το πηγάδι, διαπίστωσε ότι η εικόνα της Παναγίας και ο Τίμιος Σταυρός στέκονταν όρθια πάνω στο νερό του πηγαδιού και το κερί αναμμένο για 70 ολόκληρα χρόνια.

«Τα τρία σεβάσματα τοποθετήθηκαν στο Αγιο Βήμα της Μονής Βατοπεδίου πίσω από την Αγία Τράπεζα και έκτοτε πήρε την ονομασία Βηματάρισσα, ενώ μέχρι τότε την ονόμαζαν Κτητόρισσα», αναφέρει ο π. Χαρίλαος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου