ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ειδικός λογαριασμός για επιχειρηματίες

ειδικός-λογαριασμός-για-επιχειρηματ-10910

Συνάντηση της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και εκπροσώπων των πληγέντων της Σκοπέλου με τους συναρμόδιους υπουργούς

Τη δημιουργία ειδικού επιχειρηματικού τραπεζικού λογαριασμού, μέσω του οποίου οι επιχειρηματίες θα μπορούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, μετά από υπόμνημα της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, σχετικά με τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών κίνησης, λόγω οφειλών.

Η ανακοίνωση έγινε την Τρίτη 26 Απριλίου στο υπουργείο Οικονομικών, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, Γιώργου Ζαφείρη, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, την υφυπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, τον δήμαρχο Σκοπέλου, Χρήστο Βασιλούδη, την Πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, Μαίρη Διαμάντη και εκπροσώπων του Δ.Σ. του Συλλόγου Πληγέντων Επαγγελματιών Σκοπέλου με τον νομικό τους σύμβουλο, Χρήστο Γούσιο.

Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν αφορούσαν την «κατάσχεση εις χείρας τρίτων», τον ΟΑΕΕ, την ΚΥΑ Αιγιαλού, τα Τερματικά Αποδοχής Καρτών POS καθώς και φορολογικές ρυθμίσεις-ελαφρύνσεις των πληγεισών επιχειρήσεων του Δήμου Σκοπέλου.

Αναφορικά με το υπόμνημα που κατέθεσε η Ενωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας και αφορά το βασικό ζήτημα της «κατάσχεσης εις χείρας τρίτων», ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι το υπουργείο εξετάζει τα θέματα, με τη δημιουργία ειδικού επιχειρηματικού τραπεζικού λογαριασμού, μέσω του οποίου οι επιχειρηματίες θα μπορούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο και τους ιδιώτες και εν γένει οργανισμούς κοινής ωφέλειας, καθώς επίσης και τους εργαζόμενους, με προτεραιότητα στις τρέχουσες οφειλές και κατόπιν στις παλαιότερες.

Σε αυτό το σημείο και μόνο, η Ενωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας κατέθεσε τις ενστάσεις της. Συγκεκριμένα, η διαφωνία υπήρξε στην αμεσότητα του εγχειρήματος καθώς και στην παντελή έλλειψη δυνατότητας ο επιχειρηματίας να επιλέγει ο ίδιος την προτεραιότητα πληρωμής του κάθε φορέα. Επιπλέον, πέρα από τις πληρωμές ασφαλιστικών και μη ιδρυμάτων, πρέπει να προβλεφθεί και η διαβίωση του κάθε επιχειρηματία.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε αφορούσε στον ΟΑΕΕ. Η άποψη του αναπληρωτή υπουργού είναι ότι η δημιουργία ενός οργανισμού όπως το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για την ρύθμιση όλων των εν γένει οφειλών προς το Δημόσιο, θα ήταν ιδανική.

Στο πολύπαθο θέμα των αιγιαλών, ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι υπάρχει πρόθεση το θέμα να διευθετηθεί οριστικά. Αντίστοιχα η Ενωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας δήλωσε ότι τα θέματα αυτά θα πρέπει να ρυθμιστούν το συντομότερο δυνατόν καθώς τίθεται θέμα λειτουργίας ακόμη και για τις μέχρι τώρα «υγιείς» επιχειρήσεις.

Οσον αφορά στα τερματικά μηχανήματα POS, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με ειδικό τραπεζικό λογαριασμό, δεν διευκρινίστηκε αν θα είναι ακατάσχετος για οφειλές στο ΙΚΑ κτλ.

Στήριξη των πληγέντων Σκοπέλου

Μετά από συζήτηση με τον αναπληρωτή υπουργό υπήρξε σύγκλιση απόψεων για διευθέτηση των καίριων ζητημάτων σε ευνοϊκή κατεύθυνση τόσο για το Ελληνικό Δημόσιο όσο και για τους επιχειρηματίες της περιοχής του δήμου Σκοπέλου.

Από την πλευρά της η υφυπουργός, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, επεσήμανε στον υπουργό την ανάγκη ικανοποίησης των ως άνω αιτημάτων δεδομένου ότι αυτά αποτελούν ζητήματα υψίστης σημασίας τόσο για τους πληγέντες επαγγελματίες της Σκοπέλου αλλά και γενικότερα για τον τουριστικό κλάδο στην περιοχή της Μαγνησίας.

Οι Ενώσεις Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας και Σκοπέλου, καθώς επίσης και το Επιμελητήριο Μαγνησίας, το οποίο ήταν παρών στη συνάντηση με εκπρόσωπο τον αντιπρόεδρο της Εταιρείας Ανάπτυξης του Επιμελητήριου Μαγνησίας και πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον δήμαρχο και στους πληγέντες του νησιού. Την ίδια μέρα οι ίδιοι φορείς, πραγματοποίησαν συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, προκειμένου να επισπευστεί η ΚΥΑ για την αποζημίωση των πληγέντων, διότι έχει καθυστερήσει. Το Επιμελητήριο Μαγνησίας ζήτησε την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που έχουν δημιουργηθεί στο νησί της Σκοπέλου καθώς η τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου