ΤΟΠΙΚΑ

Γ. Σούρλας: Ιστορική επέτειος η 9η Μαρτίου 1941

γ-σούρλας-ιστορική-επέτειος-η-9η-μαρτί-109031

Δήλωση του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής για το Υψωμα 731

Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την έναρξη της εαρινής επίθεσης των Ιταλών για να καταλάβουν το Ύψωμα 731, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας αναφέρει σε δήλωσή του:

«Σαν σήμερα, πριν από 80 χρόνια, στις 9 Μαρτίου 1941 άρχισε η εαρινή επίθεση των Ιταλών για να καταλάβουν το Ύψωμα 731 (20 χλμ από την Κλεισούρα) και να εισβάλουν στην Ελλάδα.

Παρά τις αλλεπάλληλες λυσσώδεις επιθέσεις των Ιταλών για δεκαεπτά ημέρες, από εδάφους και αέρος με πολλαπλές δυνάμεις σε αριθμό και σε εξοπλισμό το Ύψωμα 731 παρέμεινε απόρθητο.

Ο θρίαμβος των ελληνικών δυνάμεων άλλαξε την πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με την καθυστέρηση της επίθεσης του Άξονα στην Ρωσία.

Ο θρίαμβος στο Ύψωμα 731 κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην Ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Έρχεται να προστεθεί στις ένδοξες σελίδες του Μαραθώνα, των Θερμοπυλών και των Πλαταιών. Και όμως ο θρίαμβος αυτός παρέμεινε στο περιθώριο. Δεν φροντίσαμε να ενταχθεί στις γνωστές και μεγάλες νικηφόρες συγκρούσεις του ελληνικού στρατού στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Σε εμάς απομένει να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας έμπρακτα στους ήρωες που αγωνίστηκαν και έπεσαν στα πεδία των μαχών.

Να ευχαριστήσουμε τους Βορειοηπειρώτες που στάθηκαν στο πλευρό των μαχητών μας, που φρόντισαν τους τραυματίες και τους πεσόντες.

Ξεχωριστή τιμή ανήκει στην Ερμιόνη Μπρίγκου, τη «Μάνα των πεσόντων», που φιλοξενεί στην αυλή του σπιτιού της επί 80 χρόνια έξι πεσόντες μαχητές και στην οποία είναι αφιερωμένο το τραγούδι “Η κυρά της Χιμάρας”».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου