ΤΟΠΙΚΑ

Αντιμέτωποι με μεγάλες αλλαγές φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών

αντιμέτωποι-με-μεγάλες-αλλαγές-φέτος-109021

Πρεμιέρα διαδικτυακών σεμιναρίων χθες από την υπεύθυνη ΣΕΠ Μαγνησίας σε τελειόφοιτους λυκείων

Αντιμέτωποι με μεγάλες αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση βρίσκονται φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων και στη Μαγνησία, οι οποίοι συμμετείχαν χθες στο πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού. Η μάχη για την είσοδο στην Τριτοβάθμια θα αρχίσει το χρονικό διάστημα από 6 έως 8 Ιουνίου και μεταξύ 10 και 20 Αυγούστου θα έχουν ανακοινωθεί οι βάσεις των σχολών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τις επόμενες ημέρες η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας θα αναζητήσει μέσω των γενικών και επαγγελματικών λυκείων του νομού τα στοιχεία για τον αριθμό των φετινών υποψηφίων στις πανελλαδικές, καθώς οι αιτήσεις έγιναν τον περασμένο Δεκέμβριο ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους μαθητές. Με βάση τα στοιχεία των υποψηφίων, θα οριστούν τα εξεταστικά κέντρα, οι επιτροπές και οι επιτηρητές.

Χθες έγινε πρεμιέρα των διαδικτυακών σεμιναρίων από την υπεύθυνη σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού Μαγνησίας Αγγελική Καραμπατζάκη για τις αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η πρεμιέρα των σεμιναρίων έγινε με τους υποψηφίους του 1ου επιστημονικού πεδίου (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών) των λυκείων 1ου, 2ου και 3ου Βόλου, Βελεστίνου και Τσαγκαράδας. Ωστόσο, προέκυψαν προβλήματα συνδεσιμότητας στο σύστημα WEBEX και θα χρειαστεί να επαναληφθεί η ενημέρωση για τους μαθητές της γ’ λυκείου της Αργαλαστής και της Ζαγοράς, ενδεχομένως και του 3ου ΓΕΛ Βόλου, οι μαθητές του οποίου έμπαιναν και έβγαιναν από το σύστημα ανάλογα με την ποιότητα της σύνδεσης.

Σύμφωνα με την κ. Καραμπατζάκη, η συμμετοχή των μαθητών ήταν καθολική, γεγονός που καταδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει, αλλά και την ανάγκη των μαθητών να ενημερωθούν γύρω από τις μεγάλες αλλαγές, που θα αντιμετωπίσουν το επόμενο χρονικό διάστημα για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την ίδια, δύο είναι οι μεγάλες αλλαγές και αφορούν στη συμπλήρωση ενός μόνο μηχανογραφικού, μέσω του οποίου οι υποψήφιοι θα έχουν απεριόριστες επιλογές, υπό… προϋποθέσεις.

Ενα μηχανογραφικό αρκεί να «πιάσουν» την ΕΒΕ

Πέρυσι οι υποψήφιοι συμπλήρωσαν διπλό μηχανογραφικό με βάση τις κενές θέσεις στα τμήματα, που τους ενδιέφεραν. Φέτος θα συμπληρώσουν ένα και μόνο μηχανογραφικό, υπό την προϋπόθεση ότι θα «πιάσουν» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά τμήμα. Σημειώνεται ότι η βάση ανεβαίνει όσο καλύτερες είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων. Εάν ο υποψήφιος δεν πιάσει την ΕΒΕ, δεν μπορεί να δηλώσει το τμήμα που επιθυμεί.

Σταθερές οι ΕΒΕ

Σύμφωνα με στοιχεία, που έχει στη διάθεσή της η κ. Καραμπατζάκη, η συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων των ΑΕΙ κρατά σταθερή την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Στα 393 ανέρχονται τα τμήματα, που δεν προχώρησαν σε αλλαγές στην ΕΒΕ, ενώ σε 27 τμήματα έχει ανέβει και σε 24 μειώθηκε. «Ο κανόνας είναι ότι στα τμήματα υψηλής ζήτησης έχει ανέβει ο συντελεστής για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής».

Σπαζοκεφαλιά ο υπολογισμός μορίων ανά τμήμα

Η μεγάλη αλλαγή ωστόσο αφορά στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων. Πέρυσι υπήρχαν δύο μαθήματα βαρύτητας, οι συντελεστές των οποίων ήταν αυξημένοι.

Φέτος σε όλα τα μαθήματα υπάρχουν συντελεστές βαρύτητας, οι οποίοι όμως δεν καθορίζονται ενιαία. Τους συντελεστές ανά μάθημα καθορίζει το κάθε τμήμα Πανεπιστημίου ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει ότι τμήματα, που ανήκουν στο ίδιο επιστημονικό πεδίο, μπορεί να καθορίσουν διαφορετικούς συντελεστές ανά μάθημα και υποψήφιος με τους ίδιους βαθμούς να συγκεντρώνει περισσότερα μόρια σε ένα τμήμα έναντι άλλου.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Νομικής Αθηνών και της Νομικής Θεσσαλονίκης. Η Νομική Αθηνών έχει καθορίσει συντελεστή 25% σε κάθε μάθημα. Η Νομική Θεσσαλονίκης έχει καθορίσει συντελεστή 30% για τη Νεοελληνική Γλώσσα, 30% για τα Αρχαία, 20% για την Ιστορία και 20% για τα Λατινικά. Αυτό σημαίνει ότι ένας μαθητής που έγραψε 17 στη Νεοελληνική Γλώσσα, 18 στα Αρχαία, 15 στην Ιστορία και 14 στα Λατινικά, συγκεντρώνει 16.000 μόρια για τη Νομική Αθηνών και 16.300 μόρια για τη Νομική Θεσσαλονίκης!

Επίσης σημαίνει ότι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα αποτελέσει σπαζοκεφαλιά για τους υποψηφίους, που θα πρέπει να υπολογίζουν για κάθε τμήμα που επιθυμούν να δηλώσουν τα μόρια που συγκεντρώνουν.

Αλλαγές στις στρατιωτικές

Αλλαγές ισχύουν και στις στρατιωτικές σχολές. Οι υποψήφιοι, οι οποίοι τον περασμένο Δεκέμβριο εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις στρατιωτικές σχολές, θα συμμετέχουν στις προκαταρκτικές εξετάσεις, που αρχίζουν τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, ενώ έως και πέρυσι οι εξετάσεις γίνονταν τον Ιούλιο.

Φέτος, οι υποψήφιοι για το Λιμενικό δεν θα διαγωνιστούν στο κολύμπι, άθλημα στο οποίο θα εξεταστούν εφόσον μπουν στη σχολή. Επίσης για τα κορίτσια υποψήφιες της Αστυνομίας και του Λιμενικού μειώθηκε το όριο του ύψους από το 1,70μ. στο 1,63μ. κάτι που δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερες να περάσουν στα σώματα ασφαλείας.

Συνέχεια σεμιναρίων

Οι διαδικτυακές ενημερώσεις θα συνεχιστούν έως το τέλος της εβδομάδας ανά ομάδες μαθητών της γ’ λυκείου του 1ου επιστημονικού πεδίου και θα ακολουθήσουν την επόμενη εβδομάδα οι υποψήφιοι του 2ου επιστημονικού πεδίου, τη μεθεπόμενη του 3ου επιστημονικού πεδίου και την επόμενη του 4ου επιστημονικού πεδίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου